Vláčné čokoládové brownies doplněné o svěží třešně a jemný krémový topping. Americký dezert, který si získal srdce milovníků čokolády po celém světě, tentokrát v kombinaci s letním ovocem. Připravte si ho podle našeho receptu.
Brownie by se dalo popsat jako jednoduchý čtvereček tmavého těsta, hustý, čokoládový a neuvěřitelně vláčný. Lidé experimentují při jeho přípravě s různými variantami, já osobně ráda přidávám ořechy, karamel či ovoce. Kombinace s třešněmi vznikla vlastně náhodou, když mi v létě zbyly čerstvé třešně a nechtěla jsem je nechat zkazit. Výsledek předčil očekávání, kyselost třešní krásně vyvažuje sladkost čokoládového těsta.
Brownies vznikly koncem 19. století v Chicagu, kdy Bertha Palmer požádala kuchaře hotelu Palmer House o vytvoření dezertu vhodného do krabiček na piknik. První verze obsahovaly vlašské ořechy a čokoládovou polevu.
Dnešní brownies se dělí na „fudgy“ (vláčné) a „cakey“ (nadýchané). Náš recept patří do první kategorie, díky vyššímu obsahu másla a čokolády získáte hustou, téměř krémovou konzistenci. Třešně navíc dodávají dezertu příjemnou svěžest a obsahují antioxidanty, které podporují regeneraci organismu.
Čokoládové brownies s třešněmi a mascarpone krémem
- Počet porcí: 18
- Doba přípravy: 50 minut (bez pečení a chlazení)
Ingredience
Na těsto:
- 170 g hořké čokolády (min. 60%)
- 200 g másla
- 4 vejce
- 300 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 350 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 300 g čerstvých třešní
- polohrubá mouka na vysypání
Na náplň:
- 200 g třešní
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžíce solamylu
- 200 ml smetany ke šlehání (vysokoprocentní)
- 200 g krémového sýra (mascarpone, lučina nebo tučný tvaroh)
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Banánové brownies
Nevíte, co s přezrálými banány? Dejte je do brownies! Máme pro vás naprosto vynikající recept na banánové brownies, do kterého se zamilujete. Doporučujeme použít alespoň 70% čokoládu, ať to má ten správný říz. Příprava banánového brownies je jednoduchá a zvládne ji každý. Tahle dobrota se vám na stole dlouho neohřeje, tak klidně udělejte hned dvojitou dávku!
Banánové brownies
Postup
- Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji ve vodní lázni. Odstavíme z tepla, přidáme na kostičky nakrájené máslo a mícháme, dokud se nerozpustí.
- V míse vyšleháme vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Šlehací metly vyměníme za vařečku a opatrně vmícháme čokoládovou směs.
- Prosejeme mouku se špetkou soli a zlehka ji zapracujeme do těsta. Mělo by být hladké a lesklé.
- Pekáček (ideálně 30 × 20 cm) vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme těsto a uhladíme povrch.
- Třešně omyjeme, vypeckujeme a rovnoměrně je rozložíme po povrchu těsta. Lehce je zatlačíme dovnitř.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut. Brownies jsou hotové, když je povrch matný a při lehkém zatřesení se střed už nehýbe. Necháme vychladnout přímo v pekáčku.
- Mezitím připravíme náplň: vypeckované třešně dáme do rendlíku, zasypeme cukrem a na mírném ohni povaříme 5 minut. Solamyl rozmícháme v 80 ml studené vody, vlijeme k třešním a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme zchladnout.
- Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky. V jiné míse vyšleháme krémový sýr s moučkovým a vanilkovým cukrem dohladka. Opatrně vmícháme šlehačku.
- Krém rozetřeme na vychladlé brownies. Lžící naneseme třešňovou směs a jemně ji rozetřeme. Druhým koncem lžíce vytvoříme mramorový efekt.
- Uložíme do lednice minimálně na 2 hodiny. Před podáváním nakrájíme ostrým nožem na čtverce.
Tipy na závěr
- Brownies vydrží v lednici až 5 dní, můžete je také zamrazit na dobu až 3 měsíců.
- Místo třešní fungují výborně maliny, ostružiny nebo borůvky.
- Pro dospělé můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo amaretta.
- Podávejte vychlazené jako dezert po obědě nebo k odpolední kávě.
- Jednotlivé porce můžete ozdobit čerstvou mátou a prachovým cukrem.
Zdroj: Kupi.cz