Stále více lidí se potýká s potravinovými intolerancemi či alergiemi, které jim znepříjemňují každodenní život. Zatímco někteří si mohou pomoci doplňky stravy nebo enzymatickými preparáty, celiakie zůstává nevyléčitelným onemocněním – jedinou možností je přísná bezlepková dieta. Znáte rozdíl mezi alergií a intolerancí a víte, co to pro vás znamená?
Není to jen tak nějaký trend aktuální doby, ale smutná realita. Lidí, kteří trpí nějakou intolerancí nebo alergií na určitou potravinu či látku, přibývá. Někteří ji mají vrozenou, jiným se objeví v průběhu života. Jedná se o nepříjemnou záležitost, která omezuje běžné fungování. Některé nesnášenlivosti lze snadno vyřešit, jiné bohužel ne. Víte, jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí a jak vám s nimi pomohou v lékárně? S tím nám poradili zástupci lékárny BENU.
Intolerance znamená nesnášenlivost vůči některým složkám v potravinách. Ty pak mohou u citlivých jedinců způsobit řadu zdravotních problémů.
Například laktózová intolerance je způsobena nedostatkem enzymu laktázy, který štěpí mléčný cukr (laktózu) v tenkém střevě. Nevstřebaná laktóza se dostává do tlustého střeva, což vede k průjmu, plynatosti a podráždění kůže v oblasti konečníku kyselou stolicí.
Alergie znamená přecitlivělost organismu na určitou látku neboli alergen. Jedná se o nepřiměřenou reakci organismu na neškodné látky, které se kolem nás běžně vyskytují a na které zdravý jedinec nereaguje. Podstatou alergie je porucha řízení imunitního systému, což vede k vyplavení některých látek, jako např. histaminu. Alergie se projevují rýmou, ucpaným nosem, kýcháním, slzením a svěděním očí, mohou se objevit i kožní reakce a dýchací potíže.
Největší aktivita enzymu laktázy je po narození. Fyziologicky klesá v důsledku přirozeného vývoje nebo v důsledku některých onemocnění střev. V důsledku toho pak někteří lidé trpí mléčnou intolerancí. Ale i u některých dospělých zůstává aktivita vysoká, což jim umožňuje konzumovat velké množství mléčného cukru. Mléčný cukr laktóza je obsažený v mléčných produktech, jako jsou sýry, tvaroh, jogurt.
Léčba laktózové intolerance spočívá ve vyloučení laktózy ze stravy, což znamená podávat pouze bezlaktózové mléko a mléčné výrobky. Řešením je také podávání enzymu laktázy ve formě kapek nebo tablet těsně před, nebo v průběhu konzumace potravin obsahujících laktózu.
Histaminová intolerance je přecitlivělost organismu na histamin. Nejedná se o alergii, jedná se o poruchu metabolismu histaminu. Histamin se nám jednak přirozeně tvoří v našem organismu, jednak jej do těla přijímáme potravou. Za odbourávání histaminu je zodpovědný enzym diaminoxidáza (DAO). U každého člověka je zastoupen v jiném množství a účinnost se snižuje s věkem.
Léčba histaminové intolerance spočívá v přísné dietě. Krátkodobě lze podávat enzymovou náhradu DAO. Ke zmírnění příznaků se podávají antihistaminika a někdy také kortikoidy.
Lepek neboli gluten je bílkovina obsažená v obilí. Nesnášenlivost lepku se označuje jako celiakie. Základem léčby je strava s vyloučením pšenice, ječmenu a žita. Ovesné produkty jsou pro většinu celiaků neškodné, ale nedoporučují se kvůli možné kontaminaci lepkem při výrobě. Jediná léčba celiakie je celoživotní bezlepková dieta.
Přípravky obsahující enzymy laktázu nebo diaminoxidázu jsou k dispozici ve formě doplňků stravy a jsou tedy volně prodejné.
U histaminové intolerance lze podávat jako podpůrné přípravky některé kmeny probiotik, vitamin C, vitamin B6 a zinek. Vitamin C působí v podstatě jako přirozené antihistaminikum, je důležitý pro aktivitu DAO. Vitamin B6 zvyšuje aktivitu DAO. Zinek inhibuje uvolňování histaminu. Také rostlinný bioflavonoid kvercetin blokuje uvolňování histaminu.
U celiaků se někdy objevuje nedostatek železa, zinku, vitaminů skupiny B (především biotinu a kyseliny listové), vitaminu D, vápníku a fosforu.
Při intoleraci laktózy je důležité z důvodu absence mléčných výrobků hlídat hladinu vitaminu D a vápníku.
Pro přehled přinášíme výčet nejčastějších projevů intolerance. Zpočátku vás mohou trápit, ale nemusíte je přisuzovat reakcím na potraviny. Zpozorněte, pokud se u vás často objevuje:
Bezlepkový chlebíček s ořechy a semínky je plný vlákniny, skvěle chutná a upečený ho budete mít jedna dvě. Jedná se tedy o ideální alternativu klasického pečiva. Příprava je navíc velmi snadná a mohou se do ní pustit i začátečníci.
Vyzpovídali jsme jedince, kteří mají potravinovou alergii či intoleranci, a zajímalo nás, jak k onemocnění přišli a jak ho poznali.
Patricie: „Mám intoleranci na laktózu, a to od narození. Občas, když si chci dát něco s laktózou, si vezmu prášek, aby mi nebylo zle. Párkrát jsem si naivně myslela, že když si něco dám bez prášku, nic se nestane. Stalo, málem mi vybuchlo břicho. Rozhodně už to neudělám.“
Pavla: „Reaguji špatně na histamin. Nikdy jsem s tím problém neměla, ale v posledních letech jsem se po určitém jídle osypala. Na alergologii mi objevili právě tohle. Musím si dávat pozor na kombinaci určitých jídel (například tvrdých sýrů s vínem a čokolády s jahodami). Pokud zapomenu i na prášek, celá se osypu a není to příjemné.“
Jan: „Jsem celoživotní celiak a dost mi to komplikuje život. Než na to přišli, trvalo to a nevěděli, proč mě tolik bolí břicho a mám problém se zažíváním a trávením. Žena mi často vaří zvlášť.“
Zdroj: Lékárna BENU, ČPZP, Kupi.cz