Retro zákusky, na které nedáme dopustit. Zavzpomínejte na indiánka, větrník nebo krémeš

Laskonky plněné kávovým krémem a zdobené čokoládou arazu / Shutterstock

Retro dezerty, pro někoho také socialistické zákusky, jsou dobroty, které se stále objevují v našich cukrárnách. Nejvíce na ně vzpomínají naše maminky a babičky, které si minulou dobu velmi dobře pamatují. Co nám chutnalo nejvíce?

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Dobroty ze socíku zůstávají stále in

Retro zákusky jsou stále v módě a většina z nás ani neví, proč jsou takovým hitem. Mladí lidé dokonce netuší, že některé zákusky mají za sebou bohatou historii, a že se jedná o pěkně dobový kousek. Naše maminky nejvíce spoléhají na doby, kdy si zašly do cukrárny a za jeden kousek sladké pochoutky daly pouhou jednu korunu. Taková cena je sice dnes minulostí, ale jejich chuť a tvar zůstávají stále stejné.

Indiánek a likérová špička

Nelze nezmínit tradičního indiánka. Indiánek je jeden z nejoblíbenějších a nejtradičnějších českých zákusků. Ačkoliv je na první pohled podobný špičce, která v sobě ukrývá výtečný likér, indiánek je přeci jen v něčem jiný. Jeho vnitřní část je totiž naplněna bílou nebo růžovou ovocnou náplní. Tato náplň je vytvořená z vyšlehaných bílků a cukru, a velmi často bývá doplněná jahodovým či malinovým pyré.

Připomíná turban indického krále

Jeho nezvyklý název však nepochází od Indiánů, jak si někteří myslí, ale má kořeny u Indů. Jaká je historie této sladké pochoutky? Traduje se, že jeho původ vede k počátkům 19. století, kdy za jeho vznikem stál cukrář, sloužící maďarskému vévodovi Ferdinandovi de Pálfy. Ten na závěr divadelního představení nechal vytvořit dezert, který připomínal turban indického krále.

Větrník nebo věneček

Větrník nebo věneček. Víte, jaký je v tom zásadní rozdíl? Na první pohled žádný, ale přeci jen se tyto dva sladké dortíky liší v malých detailech. Oba zákusky mají náplň z žloutkového krému, ale liší se dalšími přísadami. Do věnečku se přidává šlehačka, což mu dodává jeho charakteristickou chuť a texturu.

Na druhou stranu, větrník je obohacený nejen žloutkovým krémem, ale také karamelovým krémem, který mu propůjčuje výraznou karamelovou chuť. Větrník zdobený karamelem, naopak věneček je často viděn pokrytý fondánem.

Vyráběly se věnečky už na dvoře Kateřiny Medicejské?

Traduje se, že mezi zakladatele tohoto sladkého zákusku patří francouzské profiterolky, což byly malé věnečky naplněné krémem a čokoládou. Zajímavé je, že jeho původ a strukturu si přivlastňují i Italové, kteří tvrdí, že se tyto malé zákusky z odpalovaného těsta začaly vyrábět již na dvoře Kateřiny Medicejské.

Nepečené kávové zrno

Jak už samotný název vypovídá, že jeho původ nalezneme v klasickém kávovém zrnu. Navíc se jedná o velmi dobré, nepečené cukroví, které všichni dodnes milují. Jeho tradiční ingredience sestávají z rumu, kávy a čokolády. Proč si jedno takové neudělat i doma?

Co potřebujeme?

  • 500 g pudink
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 3 lžíce kokosového oleje nebo oleje
  • 100 ml rumu
  • 100 g hořké čokolády
  • 5 lžiček kávy (mleté zrnkové kávy)

Jak postupovat?

  1. V tomto receptu se pudink nevaří. Všechny ingredience (pudink, máslo, moučkový cukr, rum a kávu) dejte do mísy a vypracujte těsto. Pokud by bylo těsto tuhé, přidáme trochu rumu. Z těsta uděláme válečky, nakrájíme stejné kousky a zpracujeme je na malé rohlíčky.
  2. Malé kávové válečky rozválejte do tvaru zrnek a uprostřed je nožem nebo vidličkou stlačte, aby měly vzhled kávového zrna. Hotová kávová zrna položte na plech vyložený pečicím papírem. Nad párou rozpusťte čokoládovou polevu.
  3. Čokoládovou polevou potřete kávová zrna pérem, aby se pěkně obalila do čokolády a byla rovnoměrná. Dejte je na chvíli do chladničky a poté je znovu potřete štětcem. Malý tip na závěr: Kávová zrna skladujte na chladném místě, nejlépe ve sklenici. Teplem totiž změknou.
Laskonky plněné kávovým krémem a zdobené čokoládou Marian Weyo / Shutterstock.com

Laskonky si snadno připravíte

Klasický český zákusek, který je dnes považován za takové retro. A není se čemu divit. Příprava laskonek totiž je velmi jednoduchá a potřebujeme opravdu malé množství surovin. A v úspoře a jednoduchosti vynikaly už naše babičky, které v dřívějších dobách musely šetřit každou korunu.

Základ tvoří kokos a mleté oříšky

Pokud preferujete přípravu základního sněhového korpusu bez přidání dalších příchutí, potřebujete k tomu jen vajíčka a cukr. Tato jednoduchá kombinace je základem pro nadýchaný a lehký korpus. Tradiční recepty často rozšiřují základní složení o kokos nebo mleté oříšky, které korpusu dodávají bohatší chuť a texturu. Tyto přísady nejenže obohacují chuť, ale také přidávají korpusu zajímavou strukturu.

Krémeš z dob monarchie

Historie tohoto zákusku sahá až do samotného Rakouska-Uherska, kde se pravděpodobně zrodil na základě spojení maďarské a rakouské kuchyně. Nebylo totiž žádnou výjimkou, že společně pracovali kuchaři různých národů. Tento oblíbený zákusek je kombinací výtečného křupavého listového těsta a vanilkového krému. Někdo si ho na závěr ozdobí i cukrem.

Zdroj: Kupi