Karbanátky jako od babičky: Šťavnatá smažená dobrota se hodí k obědu i k večeři

Čtyři karbanátky se zeleninou, servírované na hnědém talíři AS Foodstudio / Shutterstock.com

Karbanátky jsou jedním z našich tradičních jídel. Podobně je tomu ve Skandinávii, Holandsku nebo Německu. Připravují se ideálně z mixu mletého vepřového a hovězího masa. Jsou rychlým a vděčným jídlem, které si můžete klidně dát jen s chlebem a hořčicí. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Kde se vzaly karbanátky?

Původ karbanátků nejde přesně vysledovat. Začaly se objevovat současně na různých místech po celém světě. Nicméně karbanátky jsou považované za tradiční jídlo skandinávské kuchyně, kde se těmto smaženým bochánkům z mletého masa říká frikadel.

České označení pochází z němčiny

Naše označení karbanátek pochází z německého nářečního slova karbenatl, které je zase odvozeno z italského slova carbonata, což znamená maso pečené na uhlí.

Masové kuličky podle IKEA
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Masové kuličky podle IKEA

Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!

Masové kuličky podle IKEA
Brokolicové karbanátky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Brokolicové karbanátky

Brokolicové karbanátky si jistě zamilujete nejen vy, ale i celá vaše rodina. Podle tohoto receptu je navíc připravíte pouze z 5 surovin.

Brokolicové karbanátky

Znala je už Magdalena Dobromila Rettigová

Karbanátky jsou oblíbené i v naší kuchyni. Recepty na ně najdeme už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Připravovaly se z různých druhů masa – z telecího, z hovězí svíčkové, z jehněčího, z vepřového, z bažantů a nechyběly ani postní karbanátky z kapra. Všechny karbanátky se obalovaly ve strouhance a smažily na přepuštěném másle.

Jak připravit nejchutnější karbanátky?

Zkazily vám dojem z karbanátků vzpomínky na obědy ve školní jídelně? Neprávem. Karbanátky jsou báječné jídlo. Jen je dobré vědět, jak jít na věc. Přinášíme jednoduchý recept na ty nejchutnější karbanátky. Už nikdy je nebudete chtít jinak!

Ingredience na 8 porcí

  • 1,5 kg mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce kečupu
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • majoránka
  • mleté nové koření
  • paprika sladká mletá
  • sůl a pepř
  • strouhanka
  • olej
Kuchařka přidává vejce ffolas / Shutterstock.com

Postup

  1. Do mísy dáme mix hovězího a vepřového mletého masa. Přidáme vajíčka, cibuli, česnek, kečup, hořčici a koření. Nakonec postupně přisypáváme strouhanku.
  2. Podle chuti osolíme a opepříme. Všechny suroviny důkladně prohněteme. Výsledkem bude hmota, ze které se dobře tvarují kuličky.
  3. Před tvarováním karbanátků si navlhčíme ruce, aby se nám na ně směs nelepila. Tvarujeme do bochánků menších než dlaň a ne příliš silných.
  4. Bochánky smažíme z obou stran v rozpáleném oleji tak, aby měly dostatek prostoru. Hotové karbanátky pokládáme na papírové ubrousky, aby nasály přebytečný tuk.

Zdroje: Kupi, BBC, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové