Znáte mangold? Barevnější kamarád špenátu v našich obchodech je luxusní pochoutkou

Zeleno-červené listy mangoldu Anna Jančevová

Mangold je opravdu, tak trochu s nadsázkou řečeno, barevnější kamarád špenátu. Jak špenát, tak mangold totiž patří do stejné čeledi laskavcovitých, latinsky Amaranthaceae. V této čeledi najdete také merlík, laskavec nebo lebedu. Špenát v kuchyni používá téměř každý, ale na mangold se tak trochu zapomíná. A to je škoda. Obsahuje totiž zraku prospěšný lutein a jedlé jsou jak jeho řapíky, tak listy.

Přečtěte si také

Poradíme, jak zvládnout chuť na sladké, a přidáme recept na zdravé sušenky
Poradíme, jak zvládnout chuť na sladké, a přidáme recept na zdravé sušenky

Lutein prospívá našim očím

Lutein je prospěšný pro náš zrak, proto by ho měli do své stravy pravidelně zařazovat všichni ti, kdo pracují u počítače, dlouho řídí nebo jinak namáhají oči. Lutein se vyskytuje v zelených rostlinách a žlutých květech.

Nejvíce ho najdeme v květech lichořeřišnice, až 45 tisíc mg na 100 gramů. Dále je obsažen v syrovém kadeřávku, v listech pampelišky, ve špenátu a samozřejmě v mangoldu. Na 100 g mangoldu připadá až 11 tisíc mg luteinu. A to už je pořádná dávka vitamínů pro naše oči. 

Jak zpracovat listy mangoldu

S listy mangoldu je to podobné jako se špenátem, musí se tepelně zpracovat. Můžete je samozřejmě podusit nebo povařit, ale pokud chcete zachovat co nejvíc vitamínů, doporučujeme je blanšírovat. To znamená ponořit na 1 minutu do horké vody a rychle zchladit. Díky tomu si listy uchovají spoustu vitamínů i krásně zelenou barvu. 

Mangold na záhonku Anna Jančevová

Jak zpracovat řapíky a stonky mangoldu

Zejména u vzrostlých listů mangoldu platí, že řapíky jsou poměrně tvrdé. Proto je nestačí pouze blanšírovat, ale musíte je tepelně upravovat po delší dobu. Ideální je smažení, díky kterému si řapíky zachovají krásně zelenou barvu. Stonky jednoduše nakrájejte na malé kousky a na trošce oleje orestujte dozlatova. Pro lepší chuť přidejte nakrájený česnek, sůl a pepř. 

Mangold á la krémový špenát

Potřebujete:

  • 3 hrsti mangoldu
  • 100 ml smetany (33%)
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Listy mangoldu (3 hrsti) umyjte a oddělte od stonků.
  2. Stonky nakrájejte nadrobno a dejte smažit na olivový olej. 
  3. Restujte zhruba 5 minut a poté přidejte 2 nakrájené stroužky česneku. 
  4. Aby česnek nezhořkl, ihned přidejte pokrájené listy mangoldu. 
  5. Promíchejte a nechte zatáhnout. 
  6. Nakonec osolte, opepřete a přidejte 100 ml tučné smetany. 
  7. Nechte chvíli probublat a je hotovo. 
Barevné listy mangoldu nejen hezky vypadají, ale také chutnají Anna Jančevová

Tipy na nákup mangoldu

S nabídkou mangoldu v obchodech je to trošku složitější. Na rozdíl od špenátu ho totiž většina supermarketů nemívá v běžné nabídce. Nejlepší je vypravit se pro něj na trh, kde svazky mangoldu seženete hlavně na jaře a v létě. A pokud zapátráte, možná budete mít na čerstvý mangold štěstí i v obchodě. Například Makro nabízí 500 g mangoldu za 49,90 Kč

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!