Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Částečně nakrájený tradiční velikonoční mazanec na dřevěném prkénku, v pozadí džbán a květiny Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Kromě barevné a veselé výzdoby patří na velikonoční slavnostní stůl i sladké dobroty. Naprostými favority jsou voňavý mazanec a beránek. Určitě je najdete i hotové v obchodech. Těm domácím, s láskou pečeným, se však nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty, s nimiž se vám pečení zaručeně vydaří.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Velikonoční tradice

Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem v roce, protože připomínají samu podstatu křesťanství – Zmrtvýchvstání Krista. Trochu upravené po svém je často slaví i nevěřící rodiny. K velikonočním svátkům také patří různé speciální pokrmy a mezi těmi sladkými by mazanec ani beránek neměly chybět.

Kromě pečení speciálních pokrmů jsou Velikonoce také spojeny s tradičními rituály, jako je zdobení vajíček různými technikami a barvami. Dalším velikonočním zvykem je pomlázka, která symbolizuje zdraví, štěstí a plodnost.

Recept: Velikonoční beránek

Receptů na beránka existuje opravdu spousta. Postup bývá u každého skoro stejný, liší je jen použitými ingrediencemi. Může se péct z piškotového, třeného, mramorovaného, tvarohového i šlehačkového těsta. Vybrali jsme pro vás recept na beránka z piškotového těsta, se kterým u rodinných příslušníků určitě zabodujete.

Velikonoční beránek s barevnými vajíčky v popředí stockcreations / Shutterstock.com

Potřebujete:

  • 350 g mouky
  • 7 vajec (nejlépe domácích)
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • šťávu a nastrouhanou kůru z půlky většího citronu
  • máslo na vymazání formy

Tip: Pokud chcete beránka více nadýchaného, použijte hladkou mouku. Chcete-li jej pevnějšího, bude lepší mouka polohrubá.

Důležité je také myslet na to, jak velkou formu použijete a případně si upravit množství surovin. Ať už bude objem nádoby jakýkoliv, vždy ji naplňte cca 5 až 10 mm pod okraj, protože pečením těsto nabyde na objemu.

Velikonoční jidáše
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.

Velikonoční jidáše
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Postup:

  1. Nejprve dejte předehřát troubu na 180 stupňů. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Ze dvou vajec a obou druhů cukru ušlehejte v míse pěnu a přidejte k ní šťávu a kůru z citronu.
  2. V jiné nádobě ušlehejte z bílků ze zbylých vajec sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.
  3. Těsto vylijte do formy na beránka a pečte zhruba čtyřicet minut v troubě, dokud nemá zlatavou barvu.
  4. Hotového beránka poznáte, když do něj zapíchnete špejli a na ní nebudou přilepené žádné vlhké drobečky.
  5. Poté formu vyndejte z trouby a nechte beránka vychladnout. Teprve potom ho z formy opatrně vyklopte a posaďte ho na servírovací stůl. Můžete jej posypat moučkovým cukrem, případně přelít čokoládovou polevou.
Velikonoční mazanec na stole s květinami a dalšími dekoracemi Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Recept: Velikonoční mazanec

Mazanec je kynutý bochánek ze sladkého těžšího těsta s rozinkami a mandlemi. K velikonočním tradicím patří už po dlouhá staletí.

Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 900 g polohrubé mouky
  • 375 ml vlažného mléka
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 kostku droždí
  • 150 g moučkového cukru + jednu lžičku do kvásku
  • 3 vejce
  • 1–2 lžíce rumu
  • vanilkový cukr
  • špetku soli
  • špetku muškátového oříšku
  • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
  • 70 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 70 g spařených a opláchnutých rozinek

Postup:

  1. Polovinu potřebného mléka nalijte do sklenice, přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. V teple bude kvásek připraven k použití zhruba za 10 minut. Rozinky dejte do misky a zalijte rumem.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, moučkový cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru.
  3. Do mísy k mouce a ostatním surovinám vlijte vzešlý kvásek, zbylé mléko, 2 rozšlehaná vejce, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí a nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
  4. Moukou poprášené těsto dejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechce na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny.
  5. Během doby kynutí je dobré těsto dvakrát nebo třikrát krátce promíchat vařečkou, aby se do něj dostal další vzduch.
  6. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte a utvořte z něj jeden větší, případně dva menší bochánky. Mazanec pomažte rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi. Než jej dáte do trouby, nechte ho na plechu ještě 20 minut odpočívat.
  7. Pečte 7 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů, aby se uzavřely póry na povrchu. Poté zmírněte teplotu na 150–160 stupňů a pozvolna dopékejte cca 40 minut, aby se bochánek pořádně propekl. Když je mazanec krásně zlatavý, píchněte do jeho středu špejli, a pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vyndat z trouby.
  8. Mazanec ihned potřete máslem a nechte vychladnout na drátěné podložce. Po vychladnutí ho pocukrujte moučkovým cukrem a můžete krájet.

Zdroj: Kupi