Vaření v jediném hrnci, které pomalu, ale jistě, vede k výsledku – lahodnému pokrmu, na kterém si pochutná celá rodina. Využít můžete moderní pomalý hrnec, přístroj, který šetří čas i peníze. Co však nešetří, jsou vaše chuťové buňky. Přinášíme hned několik receptů na sladké a slané pochoutky z pomalého hrnce, díky kterým si tohoto pomocníka do kuchyně zaručeně zamilujete!
Další spotřebič, který zabírá místo v kuchyni? Kdepak! Pomalý hrnec je pomocníkem číslo jedna, který vám v nejvytíženější místnosti domova ušetří spoustu práce a času. Nemusíte stát u plotny, míchat nebo hlídat konzistenci pokrmu. Prostě a jednoduše vše vložíte do přístroje, nastavíte časovač a můžete vyrazit třeba na dobrou kávu. Jak probíhá vaření? Zjednodušeně řečeno – samo. Proces nemusíte kontrolovat, do hrnce není třeba nic přidávat, dokonce ani vodu ne. Vaření zpravidla trvá od 3 do 12 hodin při plném zachování chuti a výživových hodnot potravin, to zní skvěle, ne? Navíc v těch nejlepších můžete v podstatě připravovat vše! Smaží, zapékají, dusí, pečou, vaří i v páře a dokážou připravit i jogurt nebo v nich můžete nechat kynout těsto.
Máte chuť na lahodný moučník? Vyzkoušejte náš recept na mrkvový koláč z pomalého hrnce. Ano, budete překvapeni, ale i tuhle dobrotu v přístroji snadno připravíte.
Potřebujete:
Ze všech surovin vypracujte těsto. Následně vymažte nádobu hrnce máslem a nalijte do ní připravené těsto. Uhlaďte jeho povrch a zakryjte ho několika vrstvami kuchyňských utěrek. Poté stačí hrnec přiklopit pokličkou a péct na 1. stupeň zhruba 2 a půl hodiny. Po dopečení můžete vyzkoušet špejlí, zda je mrkvový koláč připraven. Tuto dobrotu můžete servírovat samostatně, případně s džemem či šlehačkou. Pochutnají si malí i velcí mlsouni.
Milujete kysané zelí? Pak si jistě pochutnáte na francouzském receptu, který jsme pro vás připravili. Na jeho přípravu potřebujete kromě pomalého hrnce:
Cibuli, česnek a slaninu opečte na pánvi dozlatova. Zelí smíchejte se strouhaným jablíčkem a promíchejte s osmaženou směsí. Do nádoby pomalého hrnce dejte polovinu zelí, navrch naskládejte nakrájené brambory, plátky masa a kolečka klobásy. Přidejte koření a poté navrstvěte zbylou část zelí. Osolte, opepřete a podlijte vínem. Pokrm vařte 4 hodiny. Dobrou chuť.
Lahodná a oblíbená boloňská omáčka bude ještě lepší, když ji připravíte v pomalém hrnci. Potřebujete:
V nádobě pomalého hrnce rozehřejte olej na střední teplotu a vsypte mleté maso s klobáskou a slaninou. Nechte 5 minut smažit dozlatova. Vypečenou šťávu opatrně slijte. Mezitím v jiné nádobě osmažte cibuli, mrkev a řapíkatý celer s česnekem. Přidejte rajčatové pyré a nechte chvíli povařit. Hotovo – teď jen přidejte do pomalého hrnce k masu, přilijte rajčata z plechovky, vývar, koření a nechte směs vařit 8 hodin na nízkém stupni. Nakonec po dovaření osolte, opepřete a podávejte s těstovinami a parmezánem.