Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Proč vařit v pomalém hrnci? Ušetří vám spoustu času a smažíte téměř bez oleje

Proč vařit v pomalém hrnci? Ušetří vám spoustu času a smažíte téměř bez oleje

Vaření v jediném hrnci, které pomalu, ale jistě, vede k výsledku – lahodnému pokrmu, na kterém si pochutná celá rodina. Využít můžete moderní pomalý hrnec, přístroj, který šetří čas i peníze. Co však nešetří, jsou vaše chuťové buňky. Přinášíme hned několik receptů na sladké a slané pochoutky z pomalého hrnce, díky kterým si tohoto pomocníka do kuchyně zaručeně zamilujete!

Přečtěte si také

Vyrážíte na ples? Poradíme, jak se vyhnout ranní kocovině
Vyrážíte na ples? Poradíme, jak se vyhnout ranní kocovině

Co je to pomalý hrnec?

Další spotřebič, který zabírá místo v kuchyni? Kdepak! Pomalý hrnec je pomocníkem číslo jedna, který vám v nejvytíženější místnosti domova ušetří spoustu práce a času. Nemusíte stát u plotny, míchat nebo hlídat konzistenci pokrmu. Prostě a jednoduše vše vložíte do přístroje, nastavíte časovač a můžete vyrazit třeba na dobrou kávu. Jak probíhá vaření? Zjednodušeně řečeno – samo. Proces nemusíte kontrolovat, do hrnce není třeba nic přidávat, dokonce ani vodu ne. Vaření zpravidla trvá od 3 do 12 hodin při plném zachování chuti a výživových hodnot potravin, to zní skvěle, ne? Navíc v těch nejlepších můžete v podstatě připravovat vše! Smaží, zapékají, dusí, pečou, vaří i v páře a dokážou připravit i jogurt nebo v nich můžete nechat kynout těsto. 

Doporučujeme:

  • SilverCrest SSC6 320 A1 elektrický hrnec s pomalým vařením (Lidl 799 Kč). Jedná se o model, který sice není úplně designovým kouskem, ale svou práci odvede. Objem 6 litrů je dostačující, ale jen dva stupně vaření řadí tento hrnec do kategorie pro nenáročné kuchaře.
  • Russell Hobbs Searing Slow Cooker (1 399 Kč). Hrnec o objemu 6 l, s vyjímatelnou hliníkovou nádobou s nepřilnavým povrchem a digitálním časovačem. Jeho 3 teplotní nastavení a skleněné víko jsou praktickou součástí hrnce pro začátečníky, kteří se o pomalé vaření začínají zajímat. 
  • SENCOR SPR 5500SS (2 790 Kč). Hrnec nejen že krásně vypadá, má vyjímatelnou nádobu, kterou můžete mýt v myčce, ale disponuje 4 přednastavenými programy a 5 programy pro smažení bez tuku. Dokonce se v něm dá připravit mimo vývaru, omáček, rýže, masa a zeleniny i domácí jogurt
Co se dělá v pomalém hrnci? Zapéká, smaží, dusí, vaří v páře, ale zvládne i jogurt (Foto: Sencor)

 Mrkvový koláč

Máte chuť na lahodný moučník? Vyzkoušejte náš recept na mrkvový koláč z pomalého hrnce. Ano, budete překvapeni, ale i tuhle dobrotu v přístroji snadno připravíte.

Potřebujete:

  • 250 g třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 200 ml oleje
  • 280 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 450 g strouhané mrkve

Ze všech surovin vypracujte těsto. Následně vymažte nádobu hrnce máslem a nalijte do ní připravené těsto. Uhlaďte jeho povrch a zakryjte ho několika vrstvami kuchyňských utěrek. Poté stačí hrnec přiklopit pokličkou a péct na 1. stupeň zhruba 2 a půl hodiny. Po dopečení můžete vyzkoušet špejlí, zda je mrkvový koláč připraven. Tuto dobrotu můžete servírovat samostatně, případně s džemem či šlehačkou. Pochutnají si malí i velcí mlsouni.

Vyzkoušejte náš recept na mrkvový koláč z pomalého hrnce

Alsaské kysané zelí s vepřovým masem a klobáskami

Milujete kysané zelí? Pak si jistě pochutnáte na francouzském receptu, který jsme pro vás připravili. Na jeho přípravu potřebujete kromě pomalého hrnce:

  • 250 g slaniny nebo špeku
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 zelené jablko
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 8 nových brambor
  • 400 g vepřové plece
  • 2 vepřové klobásky
  • hřebíček
  • jalovec
  • bobkový list 
  • 375 ml suchého bílého vína
  • sůl a pepř

Cibuli, česnek a slaninu opečte na pánvi dozlatova. Zelí smíchejte se strouhaným jablíčkem a promíchejte s osmaženou směsí. Do nádoby pomalého hrnce dejte polovinu zelí, navrch naskládejte nakrájené brambory, plátky masa a kolečka klobásy. Přidejte koření a poté navrstvěte zbylou část zelí. Osolte, opepřete a podlijte vínem. Pokrm vařte 4 hodiny. Dobrou chuť.

Boloňská omáčka bude ještě lepší, když ji připravíte v pomalém hrnci

Vynikající boloňská omáčka

Lahodná a oblíbená boloňská omáčka bude ještě lepší, když ji připravíte v pomalém hrnci. Potřebujete:

  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 750 g mletého hovězího masa
  • 250 g italské klobásy salsiccia
  • 4 plátky slaniny
  • 2 červené cibule
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci lžíci másla
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 375 ml hovězího vývaru
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • bobkový list
  • tymián

V nádobě pomalého hrnce rozehřejte olej na střední teplotu a vsypte mleté maso s klobáskou a slaninou. Nechte 5 minut smažit dozlatova. Vypečenou šťávu opatrně slijte. Mezitím v jiné nádobě osmažte cibuli, mrkev a řapíkatý celer s česnekem. Přidejte rajčatové pyré a nechte chvíli povařit. Hotovo – teď jen přidejte do pomalého hrnce k masu, přilijte rajčata z plechovky, vývar, koření a nechte směs vařit 8 hodin na nízkém stupni. Nakonec po dovaření osolte, opepřete a podávejte s těstovinami a parmezánem.

Mleté maso v akci