Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak připravit vánoční vaječný koňak za 10 minut

Jak připravit vánoční vaječný koňak za 10 minut

Vaječný koňak či likér, anglicky eggnog, neodmyslitelně patří k zimnímu svátečnímu období. V mnoha rodinách se jedná o specialitu babiček, které mají svoje vlastní, střežené recepty. Historie této alkoholické dobroty ale sahá do hluboké minulosti a za dobu své existence byl vaječný koňak svědkem mnoha zajímavých událostí.

Přečtěte si také

5 potravin, kterým se musí těhotné ženy rozhodně vyhýbat
5 potravin, kterým se musí těhotné ženy rozhodně vyhýbat

Světu ho darovali angličtí mnichové

Přesně datovat vznik vaječného likéru nelze, ale historici se víceméně shodují na tom, že první verzí tohoto nápoje byl tzv. posset, který vařili angličtí mnichové v 13. století. Posset se připravoval z ingrediencí jako víno, popř. pivo, smetana, vejce, cukr a zahušťovadlo (nejčastěji chleba či oves). Mniši do něj také rádi přidávali fíky a konzumovali tento nápoj teplý. Postupem času se sláva této dobroty rozšiřovala, především mezi bohatými lidmi, kteří si mohli dovolit do něj přidat i koření, jako skořici či muškátový oříšek.

Cestoval po celé Zemi

Verze vaječného koňaku si našla cestu i přes Atlantik a doputovala až k břehům Ameriky někdy na začátku 18. století. Klasické lihoviny, z nichž se koňak připravoval, byly ale v zámoří příliš drahé, protože na ně bylo uvaleno clo. Místo nich tedy Američané využili ingrediencí z bližších zdrojů a jako alkohol do vaječného koňaku začali přidávat nejdříve karibský rum a později bourbon.

Pochutnávali si na něm američtí prezidenti už od dob George Washingtona

Na vánoční tabuli nesměl vaječný likér chybět ani u prezidentského stolu. Pochutnával si na něm už první americký prezident, George Washington. Recept, který preferoval, obsahoval méně vajec, za to ale velké množství alkoholu (jak jamajský rum, tak i whisky, brandy a sherry). Podobně omamnou variantu vaječného likéru si oblíbil i Dwight D. Eisenhower, který byl prezidentem USA od roku 1953 do roku 1961.

Na vánoční tabuli nesměl vaječný likér chybět ani u prezidentského stolu

Vaječný koňak má na svědomí minimálně jednu vzpouru

V Americe ještě chvilku zůstaneme. Vaječný likér zde totiž způsobil slavnou vzpouru kadetů na vojenské akademii West Point. Tento nápoj byl po dlouhá léta součástí vánočních oslav na West Pointu, ale v roce 1826 byla zakázána veškerá konzumace alkoholu v akademii. To vedlo nejdříve k pašování alkoholických nápojů, tajné přípravě koňaku a nakonec ke střelbě a tasení mečů. Nikdo nebyl při výtržnostech zraněn, ale 19 studentů muselo předčasně ukončit svoji slibnou vojenskou kariéru.

Evropská unie nám ho mohla zakázat

Přísadou typického vaječného koňaku, který najdete v našich obchodech, je mléko. To ale odporuje evropskému zákonu o likérech, podle něhož by měl tento nápoj obsahovat pouze vejce, alkohol, sladidlo a přírodní aroma. Naštěstí to neznamená, že by vaječný koňak ze sortimentu obchodů musel zmizet. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nepovažuje verdikt Evropského soudu za právně závazný.

Vejce do vaječného likéru vybírejte čerstvá a opravdu kvalitní

Jak připravit vaječný likér

Nejlepší vaječný koňak však v supermarketu nepořídíte. Udělat si zásobu vlastního přesně podle vaší chuti není vůbec žádný problém.

Recept na jednoduchý a chutný domácí vaječný koňak

Budete potřebovat:

  • 1 balení slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 balení neslazeného kondenzovaného mléka
  • 6 žloutků
  • půl litru rumu
  • 1 hrnek smetany či mléka
  • 100 g cukru moučka
  • 1 pytlík vanilkového cukru, popř. pár kapek vanilkové esence

Žloutky smíchejte s cukrem a vanilkou, pak je dobře vyšlehejte do žlutavé pěny. Ve vodní lázní vyšlehané žloutky smíchejte s kondenzovaným mlékem (slazené i neslazené) a mlékem či smetanou. Vzniklý krém šlehejte a zahřívejte, ale pozor, nesmí dojít k tomu, že se žloutky začnou vařit. Nakonec vše nechte zchladit a po ochlazení přidejte rum, který do směsi zašlehejte. Vaječný koňak nalijte do uzavřené nádoby a nejlépe ho nechte několik dní uležet. Určitě si pochutnáte!