Vaječný koňak: Recept na likér s dlouholetou tradicí

Dvě sklenice vaječného koňaku se skořicí a perníček ve tvaru panáčka Elena Shashkina / Shutterstock.com

Vaječný koňak či likér, anglicky eggnog, neodmyslitelně patří k zimnímu svátečnímu období. V mnoha rodinách se jedná o specialitu babiček, které mají svoje vlastní, střežené recepty. Historie této alkoholické dobroty ale sahá do hluboké minulosti – však byla také svědkem mnoha zajímavých událostí.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Historie vaječného koňaku

Přesně datovat vznik vaječného likéru nelze, historici se nicméně víceméně shodují na tom, že první verzí tohoto nápoje byl tzv. posset, který vařili angličtí mniši v 13. století.

Posset se připravoval z ingrediencí, jako je víno či pivo, smetana, vejce, cukr a zahušťovadlo (nejčastěji chleba či oves). Mniši do něj také rádi přidávali fíky a konzumovali tento nápoj teplý. Postupem času se sláva této dobroty rozšiřovala, především mezi bohatými lidmi, kteří si mohli dovolit do něj přidat i koření, například skořici či muškátový oříšek.

Vaječný likér podle Ivety Fabešové
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Vaječný likér podle Ivety Fabešové

Vaječný likér podle Ivety Fabešové je naprosto exkluzivní záležitost. Tato dobrota je u nás již tradičně spojována s Vánocemi a nesmí proto na svátečním stole chybět. Připravte si vaječňák letos podle receptu od Ivety Fabešové a vychutnejte si jej společně se svými nejbližšími.

Vaječný likér podle Ivety Fabešové

Cestoval po celém světě

Tato verze vaječného koňaku si našla cestu i přes Atlantik a počátkem 18. století doputovala až k břehům Ameriky. Klasické lihoviny, z nichž se koňak připravoval, byly ale v zámoří příliš drahé, protože na ně bylo uvaleno clo. Místo nich tedy Američané využili ingrediencí z bližších zdrojů a jako alkohol do vaječného koňaku začali přidávat nejdříve karibský rum a později bourbon.

Pochutnávali si na něm američtí prezidenti

Na vánoční tabuli nesměl vaječný likér chybět ani u prezidentského stolu. Pochutnával si na něm už první americký prezident George Washington. Recept, který preferoval, obsahoval méně vajec, zato však velké množství alkoholu (jak jamajský rum, tak i whisky, brandy a sherry). Podobně omamnou variantu vaječného likéru si oblíbil i Dwight D. Eisenhower, který byl prezidentem USA od roku 1953 do roku 1961.

Sklenice s vaječným likérem a skořicí Brent Hofacker / Shutterstock.com

Na svědomí má minimálně jednu vzpouru

V Americe ještě chvilku zůstaneme, vaječný likér tam totiž způsobil slavnou vzpouru kadetů na vojenské akademii West Point. Tento nápoj byl po dlouhá léta součástí vánočních oslav na West Pointu, avšak v roce 1826 tam byla zakázána veškerá konzumace alkoholu. To vedlo nejdříve k pašování alkoholických nápojů, tajné přípravě koňaku, a nakonec ke střelbě a tasení mečů. Nikdo nebyl při výtržnostech zraněn, ale 19 studentů muselo předčasně ukončit svoji slibnou vojenskou kariéru.

Evropská unie ho skoro zakázala

Přísadou typického vaječného koňaku, který najdete v našich obchodech, je mléko. To ovšem odporuje evropskému zákonu o likérech, podle něhož by měl tento nápoj obsahovat pouze vejce, alkohol, sladidlo a přírodní aroma. Naštěstí to neznamená, že by vaječný koňak ze sortimentu obchodů musel zmizet. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž nepovažuje verdikt Evropského soudu za právně závazný.

Ruka nad hrnkem s vaječným likérem, vejci a kořením KaroKatitca / Shutterstock.com

Vaječný likér – recept

Nejlepší vaječný koňak však v supermarketu nepořídíte. Udělejte si raději zásobu domácího přesně podle své chuti – není to vůbec žádný problém.

Suroviny:

  • 1 balení slazeného kondenzovaného mléka (například Salko či Condé)
  • 1 balení neslazeného kondenzovaného mléka
  • 6 žloutků
  • půl litru rumu
  • 1 hrnek smetany či mléka
  • 100 gramů cukru moučka
  • 1 pytlík vanilkového cukru, popř. pár kapek vanilkové esence
Domácí Baileys
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Domácí Baileys

Domácí Baileys likér je vynikající dobrota pro dospělé, která se skvěle hodí ke svátečním příležitostem. Navíc si tento likér zvládnete hravě připravit sami a poté jím doplnit třeba slavnostně prostřenou vánoční tabuli. Radost jistě udělá i každé návštěvě nebo jako dárek vašim blízkým.

Domácí Baileys

Výroba:

  1. Žloutky smíchejte s cukrem a vanilkou a dobře vyšlehejte do žlutavé pěny.
  2. Ve vodní lázní vyšlehané žloutky smíchejte s kondenzovaným mlékem (slazené i neslazené) a mlékem či smetanou.
  3. Vzniklý krém šlehejte a zahřívejte, ale pozor, nesmí dojít k tomu, že se žloutky začnou vařit.
  4. Nakonec vše nechte zchladit a po ochlazení přidejte rum, který do směsi zašlehejte.
  5. Vaječný koňak nalijte do uzavřené nádoby a nejlépe ho nechte několik dní uležet. Určitě si pochutnáte!

Zdroj: lidovky.cz, zoom.iprima.cz, kupi.cz