Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Snižuje cholesterol a čistí cévy. Recepty z růžičkové kapusty, kterou mnozí podceňují

Liudmyla Chuhunova / Shutterstock.com

Růžičková kapusta je zdravá, dietní a chutná zelenina, která v české kuchyni bohužel stále zůstává poněkud opomíjená. Její příprava je přitom rychlá a jednoduchá. Syrová růžičková kapusta se přidává do salátů, hodí se také do polévek nebo na zapékání.

Přečtěte si také

Není buřt jako špekáček. Zákon určuje, co musí špekáček obsahovat, kvalitu ale neohlídá

Které vitamíny a minerály růžičková kapusta obsahuje?

Růžičková kapusta obsahuje vitamíny C, A, B, E a K. Z minerálních látek hlavně draslík, fosfor, hořčík, vápník, síru, železo a selen. Dále je v ní kyselina listová, vláknina a 85 % vody.

Pravidelná konzumace kapusty a pití její šťávy snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy, zmírňuje pálení žáhy, upravuje činnost štítné žlázy a působí proti stresu. Kapusta navíc prospívá pleti i vlasům, povzbuzuje střevní peristaltiku a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva.

Šťáva ředěná vodou povzbuzuje látkovou výměnu, zrychluje metabolismus, čistí tělo, rozpouští tuky, dodává živiny při dietě a posiluje imunitu.

Kdy pít čerstvou šťávu?

Pijte šťávu z listů, zředěnou na půl s vodou v množství 50 ml 2× denně, s přidáním 100 ml mrkvové a jablečné šťávy. Šťáva je vhodná pro redukční diety a pročištění těla při detoxikaci. Pije se ráno, nejlépe nalačno, se šťávou z půlky citrónu, a druhá dávka odpoledne. Snídaně pak probíhá až za 20 minut, aby měl koktejl čas působit.

Recept na gratinované brambory s kapustou

Připravit můžeme také chutný a zároveň zdraví prospěšný oběd či večeři s růžičkovou kapustou. Je to taková dobrota, že dokonce ani manžel, který o zelenině a zdravém životním stylu nechce ani slyšet, neodolá! Bude se oblizovat až za ušima a vaše kuchařské umění vynášet až do nebes.

Co potřebujeme?

  • 800 g oloupaných brambor
  • 150 g růžičkové kapusty
  • 120 g klobás
  • čerstvý nebo sušený tymián nebo rozmarýn
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • trochu mléka na podlití
  • strouhaný tvrdý sýr dle chuti

Jak postupujeme?

Brambory nakrájíme na slabé plátky a polovinou plátků vyložíme dno tukem vymazaného pekáčku. Na ně nasypeme pokrájené kapustičky s klobásou, ochutíme tymiánem nebo rozmarýnem, nasekaným česnekem, solí a pepřem. Naskládáme vrstvu zbylých brambor, zalijeme smetanou, dáme bylinky, sůl a pepř, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C asi 20 minut.

Poté odklopíme a dopečeme kůrku. Podle potřeby po odklopení podlijeme mlékem, aby se brambory nepřipalovaly. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem, který necháme na bramborách povolit.

Brent Hofacker / Shutterstock.com

Jak připravit salát s nivou?

Naprostá pecka je salát z růžičkové kapusty s nivou. Výrazný aromatický sýr skvěle doplní jemnou chuť růžičkové kapusty. Vznikne tak opravdová delikatesa, kterou nepohrdne žádný gurmán, navíc si dopřejete opravdu zdravé jídlo. Neváhejte a jděte do toho!

Suroviny, bez nichž se neobejdeme

  • 20 ks růžičkové kapusty
  • 100 g nivy
  • hrst loupaných mandlí
  • hrst sušených brusinek
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Jak postupovat?

Kapustičky očistíme a rozebereme je na lístky. Asi 2 l vody osolíme, přivedeme k varu a kapustové lístky v ní nezakryté povaříme 2 minuty. Ihned scedíme a necháme vychladnout v ledově studené vodě, aby si kapusta zachovala barvu a křupavost. Mandle opečeme na suché pánvi do zezlátnutí a provonění.

Na zálivku smícháme vinný ocet, olivový olej, sůl a pepř. Kapustové lístky vyjmeme z ledové vody, necháme okapat a promícháme se zálivkou. Posypeme mandlemi, brusinkami a rozdrobenou nivou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Pečená růžičková kapusta k masu

Potřebujete chutnou a zdravou přílohu k masu? Už vás nebaví točit pořád dokola brambory, rýži a těstoviny? Tentokrát prostě chcete něco extra? Zkuste pečenou růžičkovou kapustu! Přinášíme vám osvědčený recept.

Ingredience, které potřebujeme

  • růžičková kapusta
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Jak postupujeme?

Růžičky umyjeme a necháme odkapat. Osolíme, okořeníme, smícháme s olejem a dáme do pekáčku na pečicí papír. Pečeme 25 minut na 200 ˚C a párkrát během pečení pootočíme. Podáváme jako zdravou večeři, nebo jako přílohu k masu, třeba k pečenému kuřeti. Kapustičky jsou krásně křupavé a velmi chutné.

Dušená kapusta nejen jako příloha

K nejzdravějším úpravám patří dušení. Takto upravenou růžičkovou kapustu můžeme opět servírovat jako přílohu k masu, ale lze ji také upravit jako samostatné jídlo vhodné i pro vegetariány. Pojďme na to!

Nákupní seznam

  • růžičková kapusta
  • máslo
  • drcený kmín
  • česnek

Jak postupovat?

Očištěnou růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme uvařenou kapustu s trochou vody a špetku drceného kmínu. Přidáme nakrájený česnek a dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu k masu. Dušenou kapustu můžeme také promíchat s rýží a orestovanými houbami a podávat jako hlavní jídlo.

Pearl PhotoPix / Shutterstock.com

S čím kombinovat kapustu?

Růžičková kapusta je výborná se slaninou, uzeným masem, do polévek, jako příloha k masu i pečeni, klobáskám a rybě. Výborná je zapékaná s modrým sýrem a je překvapivou ingrediencí do koláčů.

Kapustičky chutnají výborně grilované na špízu, v neobvyklé kombinaci s citrónovou kůrou nebo oříšky, v bramborové kaši s čerstvým koriandrem, skořicí a pažitkou. Delikátní lahůdkou je propojení chuti kapustiček s jablky, kaštany, rozinkami a medem nebo švestkami a chilli. Proti nadýmání přidejte kmín, saturejku, fenykl nebo anýz.

Zdroj: Kupi