Videorecept: Květákový řízek tak trochu jinak

Květákový řízek Kupi.cz

Cena květáku v posledních dnech stále stoupá, ale proč si ho nedopřát třeba ke svátečnímu obědu jako řízek. Obalované růžičky zná každý z nás, v našem videu vám však prozradíme, jak si připravit klasický řízek tak, jak ho známe ve verzi z masa. Koupit musíte květák velmi pevný (s růžičkami pevně u sebe a nerozpadající se), z jednoho kusu připravíte 3 řízky a ze zbytku uvaříte třeba květákovou polévku, květák tedy zpracujete celý a máte výborné menu na víkend.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Budete potřebovat:

  • 1 květák (vybírejte v obchodě jen ten, jehož růžičky jsou pevně u sebe)
  • 2 vejce
  • hladkou mouku a strouhanku na obalení
  • sůl a pepř na dochucení trojobalu
  • olej na smažení

Jako přílohu můžete použít vařené brambory a čerstvou zeleninu.

Květák očistěte od listů a rozkrojte. Pokud jste vybrali dostatečně pevný kus, uděláte z 1 hlávky 3 řízky. Řez veďte vždy šikmo ke „stonku“ květáku, řízek vám tak bude lépe držet pohromadě.

Tip: Zbytek květákových růžiček v žádném případě nevyhazujte! Povařte je v osolené vodě. Poté sceďte polovinu vody, přidejte smetanu na vaření a rozmixujte do hladka. Přidejte polévkové koření a bylinky dle chuti – výborná polévka je hotová.

Květákové řízky uvařte v osolené vodě 10 minut do poloměka. Vychladlé řízky obalujte v trojobalu:

  1. hladká mouka
  2. rozmíchané vejce s kořením (sůl, pepř, česnekové koření aj.)
  3. strouhanka
Květákové řízky povařte 10 minut ve slané vodě Kupi.cz

Rozpalte hlubokou pánev s rostlinným olejem a řízky z obou stran osmažte. Vzhledem k tomu, že je květák předvařený, není potřeba ho dlouho smažit, stačí počkat, až trojobal zezlátne.

Květákový řízek jinak Kupi.cz

Květákové řízky servírujte rodině s vařeným bramborem, tatarkou a doplnit je můžete i čerstvou zeleninou nebo bylinkami. Dobrou chuť.