5 tipů, jak mít krásný balkon bez velkých finančních výdajů

Krásná terasa nebo balkon s malým stolem, židlí, knihou a květinami Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Balkon nemusí být pouze místem, kam se chodí věšet prádlo. Může se stát oázou klidu, která vám poskytne útočiště po náročném pracovním dni. Stačí, když si ho zútulníte pomocí několika vychytávek. A nebojte, nebude k tomu potřeba ani žádných velkých investic. Někdy se ty pravé poklady ukrývají ve věcech, které máme na dosah. Pokud chcete vědět víc, pojďte se spolu s námi podívat na to, jak lze i těch pár metrů čtverečních přeměnit v malý ráj!

Přečtěte si také

Jednoduché jídlo za pár korun: Vynikající listový špenát se sázeným vejcem

1. Udělejte si místo

Panelákové balkony nenabízí příliš prostoru – a navíc často slouží jako odkladiště pro věci, na které není v bytě místo. Nejdříve si tudíž pečlivě rozmyslete, zda všechny odložené věci opravdu potřebujete. Určitě nechcete, aby váš nově vytvořený relaxační koutek něco narušovalo.

Balkonový nábytek a sety

Jakmile budete mít poklizeno a ujasněno, co si chcete na balkoně ponechat, pusťte se do vybírání vhodného nábytku. Nedostatek úložných prostorů většinou skvěle vyřeší lavice a stoličky s odklápěcí sedací plochou, pod níž se nachází místo na různé drobnosti či nástroje. Do malých prostor se také více hodí šikovné taburety, puffy, sklopné stolky a skládací židle bez područek. Na zábradlí nebo ozdobný žebřík na stěně pak můžete umístit kapsář či závěsné boxy.

Tip: A protože nábytek nebudete mít pravděpodobně přes zimu kam sklidit, určitě si na něj pořiďte krycí plachtu nebo ochranný povlak, díky nimž vydrží déle v bezchybném stavu.

Dívky leží na balkoně s rákosovou zástěnou a koukají se na notebook Mariia Korneeva / Shutterstock.com

2. Zařiďte si soukromí

Zástěny, clony a paravány

Jeden balkon vedle druhého – to je ten největší problém u panelákových bytů. Co je to za pohodu, když si se sousedem vidíte skoro do talíře? Naštěstí i to lze snadno a stylově vyřešit. Jak? Přece balkonovou clonou nebo vkusným paravánem!

Markýzy a skládací zástěny

Na trhu je nespočet zástěn různých rozměrů a provedení. Mezi nejčastější patří ty z rákosu, které se obvykle instalují přímo na zábradlí. Mnohem praktičtější jsou však boční zatahovací markýzy nebo skládací zástěny připevněné ke zdi, které jsou jednak dostatečně široké a jednak také vysoké.

Skládací paraván

Problém s nedostatkem soukromí částečně řeší i skládací paraván. Ten je sice k dostání v ještě rozmanitějších barvách a stylech, avšak není příliš stabilní, takže ho může velice snadno sfouknout vítr.

Tip: Pokud sháníte paraván, který budete moci snadno přesunout tam, kam právě potřebujete, a případně si pomocí něho zastínit lehátko nebo posezení, zvolte ten na kolečkách. Některé jsou navíc i ve spodní části opatřeny truhlíkem, který je spolehlivě zatěžká.

3. Osvětlení

Svíčky a solární lampy

Kouzelné atmosféře, kterou na vašem balkoně vykouzlí svíčky a solární lampy, se nic nevyrovná. Svíčky v lucernách nebo svícnech jsou ale krátkodobou záležitostí, která navíc představuje určité nebezpečí. Pokud byste tedy raději osvětlení, které bude ekologicky šetrné, bezpečné, a navíc energeticky úsporné, doporučit vám můžeme solární svítidla. Ta lze postavit na zem, pověsit na zeď či zapíchnout do truhlíku. Přes den se nabijí a v noci nádherně svítí. Některé modely jsou dokonce opatřeny senzorem pohybu.

Lampiony a světelné řetězy

Na balkonovém zábradlí také velice hezky vypadají lampionky a světelné řetězy, které můžete v zimních měsících vyměnit za vánoční světýlka. Ta mohou být napájená buď přímo ze sítě, anebo pomocí tužkových baterií.

Balkon vyzdobený námořními motivy, lampa, svíčky, světýlka, květináč FotoHelin / Shutterstock.com

Tip: Hořící svíčky není radno ponechávat bez dozoru. Jejich malé, útulné a poblikávající světlo ale hladí po duši. Výrobci tak přišli s bezpečnějším řešením – LED svíčkami na baterky, které dokonale imitují plápolající plamínek. Mohou mít buď tvar klasických čajových svíček, anebo větších voskových, které někdy bývají doplněny praktickým časovačem.

4. Textil – vás zahřeje a balkon vylepší

Polštáře, deky, plédy

Měkoučké polštáře, hebké deky a huňaté plédy – to vše jsou nezbytnosti, které dělají dům domovem. A na balkon všechen tento textil bezesporu také patří. Jakmile se totiž setmí a začne být chladno, stačí se zachumlat do hřejivé deky a můžete si dál směle užívat čerstvého vzduchu.

Útulný balkon s dekami, polštáři a květinami fornStudio / Shutterstock.com

Koberec

A pokud si navíc na balkon pořídíte koberec, dost možná za letních dnů nebudete potřebovat ani boty. Hlavně ovšem nezapomeňte polštářky a polstrování na lavicích a židličkách přes zimu uklidit. Navlhlé textilie totiž moc rády plesniví.

Teplomety a infrazářiče

Tip: Z venkovních posezení některých restaurací možná znáte teplomety a infrazářiče. A právě taková zařízení si můžete i pořídit na svůj balkon. Jedná se sice o vyšší počáteční investici, avšak pokud je chcete naplno využívat i v zimě, jistě se vám bude podobné venkovní topidlo hodit. Cena teplometů se liší dle typu, obvykle se ale pohybuje nad 1 000 Kč.

Balkonový nábytek a truhlíky na zábradlí StockOption / Shutterstock.com

5. Truhlíky na zábradlí a vertikální zahrada

Každý správný balkon zdobí alespoň jedna rostlina – a své místo si zaslouží dokonce i na těch úplně maličkých. S nedostatkem prostoru si totiž hravě poradí truhlíky speciálně tvarované na balkonové zábradlí, závěsné květináče nebo vertikální zahrada. Díky těmto vymoženostem se zelení můžete nechat přímo obklopovat!

Zdroje: Bellarose.cz, Prozeny.cz, Living.cz