Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nadýchaný krupicový trhanec s ovocem a mandlovými lupínky bude skvělý jako dezert i víkendová večeře

Sergii Koval / Shutterstock.com

Krupicový trhanec je tradiční dezert rakouské kuchyně, který okouzlí svou nadýchanou strukturou a jemnou chutí. Podávaný s ovocem a mandlovými lupínky se stává perfektní sladkou tečkou za každým obědem či večeří. Naučte se ho připravit krok za krokem.

Přečtěte si také

Kornout pro prvňáčky: Dát ho první den dítěti, nebo ne? Pro děti může mít hlubší význam

Vzpomínám si, jak jsem poprvé ochutnala krupicový trhanec na rodinné dovolené v Alpách. Bylo to po dlouhé túře, kdy nás v horské chatě přivítala vůně čerstvě připraveného trhance s borůvkami. Tento dezert mě zaujal svou jednoduchostí, ale zároveň dokonalou harmonií chutí. Od té doby je krupicový trhanec stálicí i v mé kuchyni – nejen jako nostalgická vzpomínka, ale i jako rychlý dezert, kterým se zavděčíte všem.

Krupicový trhanec, známý také jako „Kaiserschmarrn“, pochází z Rakouska, kde je považován za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Legenda říká, že tento pokrm vznikl náhodou, když císařský kuchař zkazil palačinky a místo toho, aby je vyhodil, je natrhal na kousky a podával s ovocem. Výsledkem byl dezert tak lahodný, že si ho císař František Josef I. okamžitě oblíbil. Dětská krupice, která je klíčovou ingrediencí, dodává pokrmu jemnost a nadýchanost, zatímco přepuštěné máslo zvýrazní jeho chuť.

Krupicový trhanec s ovocem a mandlovými lupínky – recept

  • Počet porcí: 2
  • Doba přípravy: 30 minut

Ingredience

  • vejce
  • 150 ml mléka
  • 5 lžic dětské krupice
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžičky přepuštěného másla

K podávání:

  • hrst mandlových lupínků
  • 2 lžíce malinového džemu
  • hrst borůvek
  • moučkový cukr na poprášení
Trhanec
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Trhanec

Upečte si křehký, lahodný trhanec, který je mezi dezerty velmi oblíbený. Nejlépe chutná s malinovým přelivem, který jeho chuť ještě více zvýrazní a dodá mu šmrnc.

Trhanec
Tvarohový trhanec
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Střední

Tvarohový trhanec

Tvarohový trhanec je rychlý, snadný a vynikající dezert. Dříve se připravoval především na Škaredou středu před Velikonocemi jako typická potrhaná snídaně, vychutnat si jej však můžete i kdykoli jindy během roku. Naše varianta s tvarohem je navíc bez lepku, protože neobsahuje mouku.

Tvarohový trhanec

Postup

  1. Oddělte žloutky od bílků. Do mísy nalijte mléko, přidejte žloutky, cukr a krupici. Důkladně prošlehejte a nechte směs 15 minut odpočívat, aby krupice nabobtnala.
  2. Mezitím ušlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu.
  3. Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev a nasucho na ní opražte mandlové lupínky, dokud nezískají zlatavou barvu. Dejte je stranou.
  4. K mléčné směsi přidejte prášek do pečiva a lehce vmíchejte ušlehaný sníh.
  5. Na pánvi rozehřejte lžičku přepuštěného másla a nalijte na ni připravené těsto. Přiklopte poklicí a nechte asi 5 minut opékat, dokud těsto nezpevní.
  6. Trhanec pomocí obracečky otočte, přidejte druhou lžičku másla a pomocí dvou vidliček natrhejte na menší kousky. Opékejte dalších pár minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
  7. Podávejte posypané moučkovým cukrem, mandlovými lupínky, borůvkami a s lžící malinového džemu.

Tipy na závěr, které se budou určitě hodit

  • Pokud preferujete výraznější chuť, přidejte do těsta lžíci rozinek nebo sušených brusinek namočených v rumu.
  • Trhanec můžete obměnit podle sezóny – v létě zkuste čerstvé jahody nebo meruňky, v zimě zase sušené švestky.
  • Pokud nemáte přepuštěné máslo, můžete použít klasické, ale dejte pozor, aby se nepřepálilo.

Zdroje: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, Ministerstvo zemědělství Rakousko