Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Upečte si ten nejlepší letní koláč ze zakysané smetany s meruňkami a drobenkou

NoirChocolate/ Shutterstock.com

Koláče jsou sázka na jistotu. Ale tenhle meruňkový s drobenkou? Ten je zjevení. Šťavnatý, voňavý a tak vláčný, že si tě získá hned po prvním soustu. Díky zakysané smetaně v těstě se nerozpadá, ani není suchý jako některé klasiky. A ta drobenka! Křupe přesně tak, jak má. Zkrátka ideální koláč na léto, na víkendovou pohodu i na „přijde návštěva a já nemám nic ke kafi“ momenty. Jeho příprava je navíc jednoduchá, takže ho zvládne i ten, kdo běžně peče jen tousty.

Přečtěte si také

Pýchavka obrovská: Gigantická houba připomíná míč, pokud ji najdete, čeká vás gurmánský zážitek

Meruňkový koláč se zakysanou smetanou a drobenkou je přesně ten typ receptu, který patří do kategorie rodinných pokladů. Je to takový ten koláč, co voní dětstvím, starou kuchařkou s mastnými rohy a letními prázdninami u babičky. Jenže v moderním kabátě. Zakysaná smetana v těstě je ten trik, díky kterému není suchý ani druhý den (pokud vůbec zbyde).

Meruňky: Víc než jen letní ovoce

Meruňky nejsou jen sladké a voňavé, jsou taky zdravé. Obsahují betakaroten, vitamin C a spoustu antioxidantů a pomáhají i lepšímu trávení a krásnější pokožce. Meruňky původně pocházejí z Číny a do Evropy je přivezli až Římané. Dnes se nejvíc pěstují v jižní Moravě – Mikulovsko nebo Znojemsko jsou doslova meruňkovým rájem.

Meruňkový koláč se zakysanou smetanou a drobenkou

Počet porcí: 12 kousků

Doba přípravy: 20 minut + 35 minut pečení

Ingredience

Na těsto:

  • 2 ks vajec
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na ovoce:

Na drobenku:

  • 80 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 60 g cukru krupice
Obrácený hruškový koláč
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Obrácený hruškový koláč

Francouzská kuchyně se pyšní mnoha delikatesami a mezi ně patří i obrácený koláč. Tento jedinečný dezert, který lze připravit z různých druhů ovoce, vás dostane svou neodolatelnou chutí. Jeho příprava se vyznačuje netradičním postupem – nejprve se do formy vloží ovoce a až poté se přidá těsto. Po upečení se koláč obrátí, čímž se na jeho povrchu odhalí karamelizovaná vrstva, která potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky.

Obrácený hruškový koláč

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si menší plech (cca 30×20 cm), který buď vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte krystalový i vanilkový cukr a vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte zakysanou smetanu a olej a vše důkladně promíchejte.
  3. V další misce smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a postupně ji přimíchejte k tekuté směsi. Výsledné těsto by mělo být hladké a polotekuté. Nalijte těsto na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete stěrkou.
  4. Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Položte je řeznou stranou nahoru na těsto, mírně je do něj zatlačte.
  5. V malé misce připravte drobenku – mezi prsty smíchejte hladkou mouku, cukr a studené máslo, dokud nevznikne drobivá hmota.
  6. Drobenkou rovnoměrně posypte celý koláč.
  7. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35 minut – těsto by mělo být na dotek pevné a drobenka zlatavá.
  8. Po upečení nechte koláč vychladnout, poté ho nakrájejte na kostky a podávejte.
Cheesecake s meruňkovým šmakounem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Cheesecake s meruňkovým šmakounem

Cheesecake s meruňkovým šmakounem neobsahuje mouku, tedy ani lepek. Nemusíte se však bát, že by nedržel pohromadě, jeho základ tvoří sýr cottage a meruňkový šmakoun (tepelně opracovaný chlazený dezert se sladidlem na bázi vaječného bílku s meruňkami), který má pojivé vlastnosti.

Cheesecake s meruňkovým šmakounem

Tipy na vylepšení a usnadnění

  1. Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do těsta trochu citronové kůry nebo rumového aroma.
  2. Drobenku lze obměnit – výborná je i s trochou skořice nebo s nasekanými ořechy.
  3. Pokud nemáte čerstvé meruňky, lze použít i kompotované, jen je dobře osušte.
  4. Koláč se skvěle doplňuje s vanilkovou zmrzlinou nebo ušlehanou smetanou.
  5. V horkých dnech jej doporučujeme skladovat v lednici – osvěží a vydrží vláčný i několik dní.

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková