Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Domácí instantní polévky „z pytlíku“ se hodí do kempu, na výlet i na chalupu a nejsou plné éček

RossHelen / Shutterstock.com

Někdy zkrátka není nad to vysypat obsah sáčku do hrnce nebo šálku, přidat vodu a za chvíli si pochutnávat na horké polévce. Jenže ty instantní bývají plné umělých přísad, soli, nezdravých tuků a dochucovadel. Velmi snadno se přitom dají namíchat vlastní směsi, které vám doma i na cestách ušetří plno práce a budou mnohem chutnější a výživnější. Jak připravit základ pro domácí instantní polévky?

Přečtěte si také

10 skvělých způsobů, jak elegantně uskladnit právě nošené oblečení

Jak připravit sušený vývar?

Bude se vám hodit jako univerzální základ pro většinu instantních polévek. Obsahuje mix kořenové zeleniny, bylinek a hub a snadno si ho vyrobíte doma.

Nejprve si připravte očištěnou zeleninu: zhruba 130 g mrkve, 100 g petržele, 100 g pórku, 10 g petrželové natě, 10 g oloupaného zázvoru, 10 g oloupaného česneku, 20 g cibule a 60 g hub (žampionů).

Postup: Všechnu zeleninu překrájejte na menší kousky a poté rozmixujte na hrubší (rovnoměrně velkou) drť. Tu dejte na plech s pečicím papírem nebo silikonový plát v sušičce potravin (případně na klasickou mřížku vystlanou pečicím papírem).

Daniela Baumann / Shutterstock.com
  • V troubě: pečte při 80 °C po dobu 2 až 3 hodin. Vhodné jsou v tomto ohledu trouby s funkcí sušení. Pokud ji nemáte, doporučuje se nechat po dobu pečení pootevřená dvířka (stačí mezi ně strčit vařečku), aby se uvnitř nehromadila vlhkost. Každých 30 minut drť promíchejte.
  • V sušičce: sušte při 60 až 65 °C cca 3–4 hodiny (dle velikosti kousků zeleniny).

1 lžíce sušené směsi by měla vystačit na 300 až 500 ml vody. Sůl dávkujte podle vlastní chuti a potřeby.

Tip: V obchodech s kořením se dá koupit i celá řada jednodruhové sušené zeleniny (od kostiček mrkve přes pórek, petržel, celer až po houby a bylinky), kterou si můžete libovolně namíchat, rozmixovat a ušetřit si tím práci se sušením a pečením.

Kuřecí vývar
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Kuřecí vývar

Poctivý kuřecí vývar zlatavé barvy neuspěcháte. Když si na něj však vyhradíte dostatek času a necháte jej dlouze táhnout na mírním ohni, získáte skvělou polévku plnou živin a výborné chuti.

Kuřecí vývar

Jak suroviny mixovat?

A co dalšího k základu přidat, aby vznikla instantní polévka pro rychlou přípravu? O hustou konzistenci se postarají vločky (ovesné, žitné, jáhlové, pohankové) nebo luštěniny (ideální je červená čočka, která se vaří rychle, nebo hrachové vločky). Chuť zase dodají bylinky a koření (libeček, pažitka, majoránka, tymián, mletý muškátový oříšek apod.) či lahůdkové droždí. A pro ozvláštnění a zasycení můžete přidat čisté sušené maso (krůtí, hovězí, kuřecí), instantní polévkové nudle, sušené brambory nebo sušené houby.

Příprava je potom velmi snadná. Libovolnou směs nasypte do horké vody, přiveďte k varu a krátce povařte, dokud nebudou sušené suroviny měkké a polévka nezhoustne. Pro mixování se můžete inspirovat receptem na krémovou česnečku níže, případně čtyřmi dalšími kombinacemi, které najdete dále v článku.

bodnar.photo / Shutterstock.com

Krémová instantní česnečka

Na 2 velké porce po 400 ml budete potřebovat:

  • 20 g sušené zeleniny (mix mrkve, květáku, celeru, petržele)
  • 40 g ovesných vloček jemně pomletých
  • 4 g lahůdkového droždí
  • 10 g mandlové mouky (pokud nemáte, dejte více vloček)
  • 30 g sušeného mléka
  • 15 g sušeného krůtího masa
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • špetku sušeného česneku
  • 1 lžičku sušeného libečku, petržele
  • sůl, pepř
Rodica Ciorba / Shutterstock.com

Kombinace surovin pro 4 husté polévky

Žlutá čočková: základ ze sušené kořenové zeleniny + žlutá čočka + sušená cibule + ovesné vločky + sušený libeček + tymián, oregano + sůl

Červená čočková: základ ze sušené kořenové zeleniny + červená čočka + čirok + pohankové nebo jáhlové vločky + mleté nové koření + lahůdkové droždí + sůl a pepř

Houbová: sušené houby + sušené brambory + sušený vývar + sušený hrášek + žitné vločky + majoránka + libeček + sušená cibule + sůl

Gulášová: gulášové koření + mletá paprika + žitné vločky + sušené brambory + domácí hovězí sušené maso (kousky či mleté) + sušený česnek + sušená cibule + sůl a pepř

Zdroje: Fresh.iPrima.cz, Celorocnikucharka.cz, Blog.decoDoma.cz