Tyhle lasagne neobsahují maso, ale rozhodně nejsou „jen pro vegetariány“. Kombinace krémových žampionů, špenátu, sušených rajčat a rozplývajících se sýrů vás zahřeje na těle i na duši. Bílá verze klasické italské dobroty, která má v chuti tolik vrstev, kolik jich mají samotné lasagne.
Lasagne trochu jinak, ale pořád srdcovka
Lasagne nemusí být jen červené, těžké a plné masa. Tahle varianta je důkazem, že bílá omáčka, houby a špenát dokážou vytvořit stejně silný gastro zážitek. Bílé lasagne mají v Itálii své místo už dlouho – říká se jim lasagna bianca a obvykle obsahují bešamel a sezonní zeleninu. My jsme vsadili na kombinaci žampionů, baby špenátu, sušených rajčat a sýrů, která funguje naprosto dokonale.
Proč houby do lasagní fungují líp, než čekáte
Houby mají jedinečnou vlastnost: umami. Právě tahle pátá chuť, o které se v posledních letech tolik mluví, dodává jídlu hloubku a sytost i bez masa. V dobře připravené houbové směsi najdete tóny oříšků, půdy, dřeva i másla. Když je správně orestujete a spojíte se smetanovou omáčkou, stávají se dominantou celého pokrmu. Pro tenhle recept jsou nejlepší klasické žampiony nebo hnědé krémové portobello, ale když narazíte na hlívu nebo lišky, určitě je přimíchejte.
Houbové lasagne se špenátem a sušenými rajčaty – recept
- Počet porcí: 4 až 6
- Délka přípravy: 60 minut
Ingredience:
- 250 g lasagní (na 4 vrstvy)
- 70 ml olivového oleje
- 500 g žampionů
- sůl podle chuti
- 1 velká cibule
- 100 g baby špenátu
- 4 stroužky česneku
- 40 g másla
- 5 ks sušených rajčat (nasekaných)
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- špetka muškátového oříšku (volitelné)
- mletý pepř
- 100 g parmezánu
- 250 g mozzarelly
Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.
Krémová houbová polévka
Postup přípravy:
- Lasagne předvařte podle návodu nebo je krátce spařte v horké vodě, pokud používáte čerstvé. Poté je rozložte na utěrku, aby se nelepily.
- Na velké pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte ji dozlatova, trvá to asi 5–7 minut.
- Přidejte nasekaný česnek, krátce ho orestujte a vmíchejte i nasekaná sušená rajčata.
- Přidejte máslo a hned nato nakrájené žampiony. Restujte na vyšší teplotu, dokud se nevypaří většina tekutiny a houby nezačnou zlátnout.
- Může to trvat i 10 minut.
- Přisypte baby špenát a míchejte, dokud nezavadne.
- Zasypte moukou, promíchejte a po chvíli postupně přilévejte mléko. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne do jemné, krémové konzistence.
- Ochuťte solí, pepřem a případně muškátovým oříškem.
- Odstavte z ohně a vmíchejte polovinu nastrouhaného parmezánu.
- Předehřejte troubu na 205 °C.
- Do zapékací mísy nalijte tenkou vrstvu omáčky, přikryjte ji pláty těstovin. Pokračujte další vrstvou omáčky, přidejte kousky mozzarelly a znovu těstoviny. Takto vrstvěte, dokud nespotřebujete vše.
- Poslední vrstvu tvoří omáčka s mozzarellou a zbytkem parmezánu navrch.
- Přikryjte mísu alobalem tak, aby se nedotýkal povrchu. Pečte 20 minut.
- Sundejte alobal a dopékejte ještě asi 10 minut, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.
- Po vytažení z trouby nechte lasagne alespoň 10 minut stát, aby se daly lépe porcovat.
Co se mi osvědčilo při vaření
- Lasagne nikdy neskládejte na sucho. Každá vrstva musí být pořádně pokrytá omáčkou, jinak těstoviny zůstanou tuhé.
- Houby restujte raději déle a na vyšší teplotě, aby se nevařily, ale opékaly.
- Pokud máte čas, připravte si směs den předem – chuť se krásně rozleží.
- A největší trik? Do poslední vrstvy přidávám i trochu tekutiny (např. pár lžic mléka navíc), aby byly lasagne krásně šťavnaté i po zapečení.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz