Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Tofu i tempeh si získávají i nevegany. Jeden kvůli bílkovinám, druhý pro svou variabilitu

Kupi.cz

Vegetariánské a veganské produkty se staly běžnou součástí nabídky velkých supermarketů, takže se jen málokdy stane, že byste je tam nenašli. Oblíbenou alternativou k masu, uzeninám i sýrům jsou tofu a tempeh. Vypadají podobně, v regálech jsou často vedle sebe, a přitom se od sebe dost liší. Jak? A jaké jsou jejich zdravotní benefity?

Přečtěte si také

Vídeňský tvarohový koláč se švestkami: Je jednoduchý, rychlý a vždycky se sní do posledního drobku

Rozdíl mezi tofu a tempehem

Tyto dva výrobky se na první pohled můžou zdát jako totožné produkty, napomáhá tomu i podobné balení, ale dost se od sebe liší. Nicméně je pravda, že obě „náhražky masa“ (není to přesné, viz níže) jsou vyrobeny ze sóji, což je řadí do stejné kategorie vege potravin. Ale! Rozdíl je v chuti, konzistenci i výrobním postupu.

Tofu se vyrábí tak, že se srazí sójové mléko (podobně jako při výrobě tvarohu) a vzniklá hmota se slisuje do bloků. Tempeh naopak vzniká fermentací celých sójových bobů pomocí ušlechtilé plísně rodu Rhizopus. Přírodní tofu má jemnou, neutrální chuť a měkkou až houbovitou konzistenci. Tempeh je oproti tomu pevnější, sušší a výraznější – má zemitou, lehce oříškovou chuť. Jeho struktura víc připomíná maso.

Tofu nasaje chuť ostatních surovin

Nejdřív si pojďme říct víc o známějším tofu. Jeho hlavní předností je to, že dokáže dokonale nasát chutě koření, marinád a surovin, s nimiž se připravuje. Právě proto je tak univerzální. Skvěle funguje v asijských wok pokrmech, hodí se do zeleninových směsí, curry nebo jako základ pomazánek. Jemné tofu se dá dokonce použít i do sladkých dezertů nebo jako rostlinná alternativa tvarohu.

V nabídce najdete tofu přírodní (tzv. natural), uzené, bylinkové nebo marinované. Obecně platí, že začátečníkům nejvíc chutná uzené tofu, které má samo o sobě silnější chuť a snadno se ohřívá nebo opéká. Výhodou tofu je i jeho dostupnost, stojí od cca 13 do 30 Kč za balení a najdete ho v téměř každém supermarketu.

Tofu můžete přidat do těstovin, rizota, polévek, salátů i wrapů. Skvělé je také na kostičky opečené v misce s rýží a zeleninou, můžete ho zakomponovat do špízů, do zeleninového curry, na pizzu místo sýra nebo rozmixovat do pomazánek a smoothie. V pečené formě se hodí do slaných i sladkých koláčů.

Kupi.cz

Tempeh se dá jíst i samotný

Jak už jsme naznačili, na rozdíl od tofu má tempeh sám o sobě výraznější chuť a pevnou strukturu. Můžete ho bez obav jíst i bez předchozí marinace nebo úpravy, například jenom opečený na pánvi. Díky fermentaci má přirozeně pikantní až lehce nakyslou chuť.

V kuchyni se tempeh skvěle hodí do sendvičů, k pečené zelenině nebo třeba jako alternativa k masu do závinů a burgerů. Dělá se nejčastěji v přírodní a uzené variantě a balení tempehu vychází zhruba na 50 až 80 Kč.

Tempeh můžete přidat do těstovin, nakrájet do salátů, zabalit do tortilly, použít do asijských směsí, nastrouhat do burrita nebo rozdrobit jako „mleté maso“ do rajčatové omáčky. Výborný je prý i opečený k snídani s avokádem nebo humusem.

Kupi.cz

Zdravotní benefity tofu a tempehu

Jak potvrzuje řada studií, tyto oba sójové výrobky jsou bohaté na rostlinné bílkoviny a obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek.

Tofu je nízkokalorické, ale plné vápníku, železa a manganu. Obsahuje také tzv. isoflavony – rostlinné estrogeny, které mají podle studií pozitivní vliv na srdce, kosti i hormonální rovnováhu. Díky nim může tofu pomáhat snižovat cholesterol a riziko některých typů rakoviny.

Tempeh je oproti tomu bohatší na vlákninu a probiotika, a to díky fermentaci. Podporuje trávení, prospívá střevní mikroflóře a obsahuje také více vitamínů skupiny B. Navíc má vyšší obsah bílkovin než tofu, takže lépe zasytí a může pomáhat i při redukční dietě. Fermentované produkty, jako je tempeh, mají navíc lepší vstřebatelnost živin a jsou šetrnější k trávení.

Obecně se doporučuje tofu a tempeh střídat a kombinovat. Nejen kvůli chuti, ale i kvůli nutriční vyváženosti.

Co si o tofu a tempehu myslíte vy, zákazníci?

Malou anketu Kupi.cz jsme provedli ve třech českých supermarketech. Tady jsou některé názory oslovených zákazníků.

  • „Tofu si manžel kupuje a dává si ho do číny, ale já to nejím. Jednou jsem to zkoušela, ale nezaujalo mě to. Tempeh jsem nikdy neměla. (...) Tak když to takhle popisujete, ten tempeh, tak si ho rovnou vezmu, ale běda, jak to nebude dobré,“ řekla Kupi.cz v jednom ze supermarketů zákaznice Jana.
  • „Tempeh si kupuju docela často. Nejsem vegan, ale prostě mi to chutná, klidně jen tak samotný s houskou a rajčetem,“ říká Betty.
  • „Maso je maso a sýr je sýr, my to s manželkou nekupujeme. Ani jsem nevěděl, že to tady je,“ řekl nám v jiném supermarketu senior Jan.
  • „Nemyslím si, že tofu je nijaké. Sám tady můžete vidět, že mají různé druhy jako uzené, marinované, chilli a tak. Někdy ho používám, ale musí se dobře opéct na oleji. (...) Tempeh má výraznou chuť sám od sebe, ten neopékáme, dáváme ho s přítelem třeba do salátů,“ vysvětluje Martina.

A co si o tofu a tempehu myslíte vy? Napište nám do diskuze k článku, v jakých receptech je používáte.

Zdroje: Kupi.cz, NCBI, Healthline