Křupavé okurky nakladačky patří k létu. Samosběry okurek probíhají po celý měsíc červenec a na některých místech pokračují také v srpnu. Naše redakce pro vás zjišťovala, kde aktuálně samosběr okurek probíhá a za jakou částku. Podívejte se, kam vyrazit na samosběr okurek a co dobrého z nich připravit.
Proč jíst okurky?
„Okurky napomáhají při obnově střevní sliznice, ale osoby se slabším žaludkem či náchylné k plynatosti a také starší lidé by jich neměli konzumovat příliš mnoho. Kromě uvedených výjimek lze okurky dobře využít k ochraně žaludku a pročištění střev,“ uvádí kolektiv autorů v knize Snadná cesta ke zdraví ANTIOXIDANTY. Okurka je také jedním z nejlepších prostředků, které se používají k zevní péči o pokožku.
Díky samosběru můžete ušetřit
Cena okurek na samosběru se v loňském roce pohybovala od 22 do 45 Kč. Letos ceny mírně stouply. Většina farem nabízí cenu 25 Kč nebo 35 Kč za kilo. Oproti obchodům, kde se částky za okurky nakladačky běžně pohybují kolem 70 Kč, jsou ceny samosběru velmi přívětivé.
Kde aktuálně probíhají samosběry okurek
Kraj Vysočina
- Farma Pech (u Pelhřimova) – Cena je 25 Kč/kg a je potřeba se registrovat prostřednictvím SMS zprávy. Potvrzenou SMS ukážete u stánku, kde dostanete nádoby a přidělený řádek. Aktuální termíny sběru okurek naleznete na FB stránkách farmy.
Středočeský kraj
- Vraňany Farma Hanč (nedaleko Mělníka) – „Aktuálně samosběry okurek na farmě probíhají. Je třeba sledovat termíny na facebookových stránkách. Počítáme, že samosběr bude pokračovat i v srpnu. Cena okurek je 35 Kč/kg,“ sdělila redakci Kupi.cz prodavačka z prodejny Vraňany.
- Farma Dryák Vítov – I v Osluchově u Slaného probíhá samosběr okurek, a to za cenu 35 Kč/kg. Aktuální termíny sběru jsou: 29. 7., 30. 7., 31. 7., 1. 8., 2. 8. a 3. 8. od 8 do 16 hodin.
Pardubický kraj
- Statek Malejov (Janovičky) – Pokud chcete na samosběr okurek, musíte si na statek předem zatelefonovat a domluvit termín. Cena je 25 Kč/kg.
Tatevosian Yana / Shutterstock.com
Královehradecký kraj
- VH Agroprodukt (Hradec Králové) – Samosběr zde neprobíhá, ale každý den zaměstnanci sbírají čerstvé okurky. Je potřeba si množství zarezervovat. Cena je 59 Kč/kg (okurky první jakosti).
Jihomoravský kraj
- Zelinářství Němeček – V zelinářství aktuálně přijímají objednávky na okurky nakladačky a na samosběr okurek. Objednává se formou SMS. Samosběr probíhá denně od 6 do 11 hodin v Blatnici pod Sv. Antonínkem. S sebou rukavice, kýble a bedny. Cena je 25 Kč/kg. Cena za prodej okurek nakladaček, odrůda Othelo, je 50 Kč/kg k vyzvednutí na prodejně na základě výše zmíněné objednávky.
- Samosběr okurek nabízí také Marta Petříková v obci Bzenec na vlastním poli. „Pro sběr volat dopředu, cena 40 Kč/kg,“ uvádí na facebookových stránkách BAZAR HODONÍNSKO. K okurkám si navíc můžete nasbírat čerstvý kopr.
- Zelenina Kratochvílovi Kupařovice – Kratochvílovi objednávky na nakladačky již neberou, ale přerostky jsou stále k dispozici za cenu 30 Kč/kg.
- Zahradnictví Míč (Zlechov) – Příjem objednávek nakladaček pomocí SMS. Aktuální informace ohledně volných nakladaček můžete sledovat na jejich facebookovém profilu. Cena za tříděné malé okurky je 65 Kč/kg a netříděné 50 Kč/kg.
Okurkový salát se zakysanou smetanou
Lehký a osvěžující okurkový salát se zakysanou smetanou je skvělou přílohou k letním jídlům i samostatnou svačinou. Křupavé okurky doplněné jemnou smetanovou zálivkou, voňavým koprem a trochou octa vytvářejí dokonale vyváženou chuť. Připravte si ho během pár minut a užijte si jeho svěžest!
Okurkový salát se zakysanou smetanou
Moravskoslezský kraj
- Farma Lička (Sedlnice) – Od 27. 7. farma přijímá objednávky na okurky nakladačky k vyzvednutí první týden v srpnu na prodejně. Cena 55 Kč/kg. Okurky jsou velké 7–11 cm a je nutné si donést vlastní bedýnku. K okurkám dostanete zdarma kytici kopru. Platba možná hotově i kartou
Zlínský kraj
- Talasovo zahradnictví – Cena za nakladačky je 49 Kč/kg. Aktuální informace ohledně prodeje naleznete na facebookových stránkách zahradnictví.
Před cestou na samosběr doporučujeme zkontrolovat aktuální termíny a informace na webových stránkách nebo sociálních sítích jednotlivých farem.
Jak probíhá samosběr okurek?
- Okurky se sbírají ručně.
- S sebou si vezměte košík nebo kbelík. Na některých farmách vám nádoby na sběr zapůjčí, ale jistota je jistota.
- Pozor na šlahouny, je zakázáno po nich šlapat, zvedat je či jinak obracet. I z tohoto důvodu je na většině farem vstup do porostu dětem i psům zakázán.
- Samotný sběr okurek probíhá tak, že plod okurky uchopíte za stopku a opatrně ji odtrhnete. Důležité je okurku příliš silně netahat a také během sběru nečistit.
Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem
Lehká a osvěžující studená polévka, kterou si můžete připravit během celého roku, protože suroviny na ni jsou k dostání v supermarketech běžně celoročně.
Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem
Jak uchovat okurky?
Nasbírané okurky mohou vydržet čerstvé i několik týdnů. Záleží na uskladnění. Okurky můžete dát do lednice do nejspodnějších šuplíků, které jsou vyčleněny na zeleninu a ovoce. Díky nejnižší teplotě budou okurky dlouho čerstvé.
Další možností jsou vakuové pytlíky. Do pytlíku se zipem vložte okurky (musí být zdravé, bez známek hniloby a plísně) a vysajte vzduch pomocí vakuovačky. Takto zavakuované vám vydrží až dva měsíce. Pokud máte sklep, pak si připravte velkou, čistou a suchou sklenici, do které nasypete mletou hořčici. Čisté a suché okurky vložte do připravené sklenice, uzavřete a přeneste do sklepa.
Melinda Nagy / Shutterstock.com
Jak zpracovat okurky?
Nejlepší je si pochutnat na čerstvých křupavých okurkách. Pokud jich však máte nadbytek, mezi nejčastější zpracování patří zavařování okurek na takzvané řezy nebo příprava okurkového salátu jako zásoba pro zimní období.
Můj favorit je salát z okurek, který dělávala moje babička.
Babiččin salát z okurek – recept
Ingredience:
- 2 kg okurek (malé nebo střední)
- 500 g papriky (červené, žluté nebo zelené)
- 500 g cibule
- 300 g mrkve
- 3 lžíce soli
Nálev:
- 1 litr vody
- 1 hrnek octa
- 1/3 hrnku cukru
- 2 bobkové listy
- Půl lžičky černého pepře, hořčičného semínka a koriandru
Nálev na okurky
Domácí nakládané okurky jsou nejlepší. Tajemství výborných okurek také tví v osvědčeném nálevu. Ten jim dodá dokonalou chuť.
Nálev na okurky
Postup:
- Veškerou zeleninu omyjte. Okurky nahrubo oloupejte nebo neloupejte vůbec. Nakrájejte na plátky silné asi 5 mm.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, tentokrát tenčí cca 2 mm. Cibuli oloupejte a nakrájejte dle libosti, například na kolečka, ale ne silnější než 5 mm. Papriky nakrájejte na kratší proužky. Takto nakrájenou zeleninu dejte do velké mísy a přidejte tři lžíce soli.
- Vše důkladně promíchejte rukama a pevně přitlačte. Misku s nakrájenou zeleninou v soli dejte na chladnější místo ve vaší domácnosti na 2 až 4 hodiny. Obsah misky jednou za čas promíchejte, abyste urychlili rozpuštění soli a uvolnění vody ze zeleniny. TIP! Pokud máte hodně cuket, můžete papriky v salátu vynechat a přidat půlky plátků mladé cukety.
- Asi po dvou hodinách zelenina změkne a pustí hodně šťávy. Všechno v misce naposledy promíchejte a slijte slanou šťávu.
- Připravte si sedm sklenic o objemu 600 ml. Sklenice musí být dokonale čisté, totéž platí pro víčka. Do každé sklenice rovnoměrně rozdělte zeleninu. Nesnažte se zeleninu do sklenic nacpat natěsno, aby nalitý nálev vyplnil mezery mezi zeleninou a zcela ji pokryl. Sklenice naplňte maximálně do 4/5.
Fotema / Shutterstock.com
Příprava nálevu
- Nalijte čtyři hrnky vody do hrnce. Přidejte 1/3 hrnku krupicového cukru. Přiveďte vodu a cukr k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte jeden hrnek octa, dále bobkové listy, černý pepř, hořčičné semínka a koriandr.
- Nálev vařte dvě minuty. Poté ho promíchejte a ihned nalijte do sklenic, nechce 1 cm od okraje. S uzavíráním sklenic nespěchejte, protože mezi zeleninou může být dost vzduchových bublin. Chcete-li je odstranit, jemně sklenicemi zatřepte a na několik míst zapíchněte dřevěnou špejli, aby se nálev dostal do každého místa prostoru. Teprve poté sklenice bezpečně uzavřete.
- Než se okurkový salát uskladní ve sklepě, musí se pasterizovat. Na dno širokého hrnce dejte bavlněnou utěrku. Sklenice uspořádejte vedle sebe, ale nesmí se dotýkat. Nalijte vodu do 3/5 výšky sklenic.
- Zapněte sporák na střední teplotu a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a sklenice pasterujte asi 20 minut. Ihned po pasterizaci můžete sklenice otočit dnem vzhůru. Jakmile vychladnou, přemístěte je do špajzu nebo do sklepa.
- Salát se může jíst prakticky ihned, ale nejlépe chutná dva týdny po přípravě. Hodí se skvěle do sendvičů, ale i k burgerům a grilovanému masu.
Okurková sezóna je v plném proudu, a pokud si chcete odnést domů křupavé a voňavé okurky přímo z pole, je nejvyšší čas vyrazit!
Zdroje: Kupi.cz, weby a facebookové stránky jednotlivých farem, Snadná cesta ke zdraví ANTIOXIDANTY