S bramborovým salátem je to jako se svíčkovou – každý tohle jídlo připravuje podle svého rodinného receptu. Ovšem každý rok se rozproudí hodně žhavá diskuze právě ohledně surovin. Uzenina ano! Uzenina v žádném případě! Hrášek ano! Ne, nadýmá! Avokádo ano! Zbláznili jste se? Napište nám svůj názor.
Na úplném základu se Češi většinou shodnou. Brambory, vejce, majonézu a nakládané okurky dávají do vánočního bramborového salátu skoro všichni. Často se přidává i uvařená mrkev, celer nebo další kořenová zelenina. Ale tady jsme ještě v relativně klidných vodách.
Co budí vášně? Maso. Jakmile zazní uzenina nebo měkký salám, s trochou nadsázky (ale ne zas tak velké) můžeme říct, že atmosféra zhoustne. Na sociálních sítích i mezi lidmi naživo. Pro jedny je uzenina v salátu samozřejmost, kterou znají z dětství, pro druhé absolutní nesmysl. Napište nám do diskuze, jak to máte vy.
Na základě diskuzí na Facebooku, Instagramu a dalších sítích, ale i vlastní ankety Kupi a průzkumu z roku 2022, publikovaného Českým rozhlasem, jsme sestavili těchto 10 kontroverzních surovin v bramborovém salátu.
Syrová cibule patří mezi nejčastěji kritizované suroviny a tentokrát nejde jen o chuť. Kuchaři i odborníci upozorňují, že syrová cibule výrazně zkracuje trvanlivost salátu! Obsahuje totiž hodně vody a enzymů, které urychlují kvašení.
V kombinaci s majonézou může salát začít měknout, řídnout a kazit se už po několika hodinách. Proto se doporučuje cibuli minimálně spařit horkou vodou, krátce ji orestovat nebo ji přidat až těsně před podáváním. Případně ji vynechat úplně.
Jednou za rok nikoho klasický bramborový salát s majonézou sice nezabije, ale pokud jste zrovna ve striktním hubnoucím režimu a chcete ušetřit kalorie na cukroví nebo si salát dát i častěji, než jen na Vánoce, vyzkoušejte náš recept na odlehčený fitness bramborový salát. Brambory vařené ve slupce jsou ideálním zdrojem sacharidů a i díky vejcím má tento salát nezanedbatelný obsah bílkovin.
Fitness styl si žádá oběti… Stále víc lidí hledá lehčí varianty tradičních receptů a bramborový salát není výjimkou. Častým kompromisem je kombinace majonézy a bílého jogurtu, například půl na půl. Chuť zůstává velmi podobná, ale salát je o něco méně kalorický.
Existují také recepty na bramborový salát kompletně s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Konzervativní kuchaři sice namítnou, že „to už není ono“, ale pro velkou část rodin je to způsob, jak si salát dopřát i ve větším množství bez výčitek. Když na Vánoce baštíme ještě to cukroví…
Ano, i to se děje. Některé moderní recepty nahrazují brambory cuketou, případně další zeleninou. Výsledkem je výrazně lehčí varianta, která se podává stejně jako klasický salát ke kuřecímu nebo vepřovému řízku nebo k rybě. K Vánocům se asi moc nehodí, ale jako experiment nebo „druhý salát“ vedle klasiky může jedině překvapit.
Napište nám prosím do diskuze pod článkem, co dáváte do vánočního bramborového salátu, respektive co ne. Vadí vám uzenina?
Zdroje: Kupi.cz, Průzkum 2022 – Github, iRozhlas, Facebook, TopRecepty