Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

2 vejce Benedikt na opečené housce, přelité holandskou omáčkou Olga Nayashkova / Shutterstock.com

Máme pro vás skvělý tip na víkendovou snídani! Nechybí v ní ztracené vejce, křupavá žemle a lahodná omáčka. Určitě už tušíte, že mluvíme o vejcích Benedikt. Tuhle parádní snídani připravíte do 30 minut. Pokud vás děsí příprava ztraceného vejce, věřte, že na tom nic není. A když nevěříte nám, tak uvěříte Zdeňku Pohlreichovi – vejce Benedikt si připravíme podle jeho osvědčeného receptu!

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Komu vděčíme za vejce Benedikt?

Vejce Benedikt jsou tradiční americkou snídaní, která vznikla ve 2. polovině 19. století v New Yorku. Komu připsat zásluhy za jejich „objevení“? Máme tady 2 verze. Podle jedné z nich vznikla vejce Benedikt v restauraci Delmonico's restaurant.

Častou návštěvnici zdejší restaurace, paní LeGrand Benedictovou, omrzelo stálé menu a chtěla něco nového k obědu. Místní kuchař Charles Ranhofer jí údajně vyšel vstřic a na její přání vytvořil vejce Benedikt.

Avokádo zapečené s vejcem a uzeným lososem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Avokádo zapečené s vejcem a uzeným lososem

Pokud milujete máslovou chuť a konzistenci avokáda, vyzkoušejte pečené avokádo s uzeným lososem, koprem a vejcem. Rychlá a zdravá varianta tohoto receptu vás překvapí svou jednoduchou přípravou a dokonalou chutí.

Avokádo zapečené s vejcem a uzeným lososem
Skotská vejce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Skotská vejce

Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.

Skotská vejce

Vejce Benedikt jako lék na kocovinu

Podle druhé verze vděčíme za tuto výbornou snídani Lemuelu Benedictovi, makléři z Wall Street, který hledal „lék“ na ranní kocovinu. Bylo to v roce 1894 a Benedict zavítal do hotelu Waldorf, kde údajně požádal tamního šéfkuchaře Oscara Tschirkyho, aby mu připravil toast s máslem, křupavou slaninou, sázeným vejcem a holandskou omáčkou.

Tschirky byl touto kombinací ohromen a zařadil vejce Benedikt do snídaňových a obědových menu. Když už jsme u šéfkuchaře Tschirkyho, musíme ho zmínit také jako autora známého Waldorfského salátu – dokonalé kombinace celeru, jablek, ořechů a dresinku z majonézy.

3 ztracená vejce na bílém talíři, 2 z nich jsou rozříznutá RomanaMart / Shutterstock.com

Recept na vejce Benedikt

Ingredience na 4 porce:

  • 4 vejce
  • 2 žemle, rozkrojené na polovinu
  • 200 g šunky
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Na omáčku:

  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • malá hrst nasekané petželky
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 3 kuličky pepře
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Připravte si základ na omáčku. Vezměte malý kastrůlek a nalejte do něj ocet, přidejte kuličky pepře a hrst nasekané petrželky. Vařte, dokud se polovina tekutiny nevypaří. Poté přeceďte a dejte stranou.
  2. Připravte si vodní lázeň. Ve vodní lázni prošlehejte 3 žloutky se 2 lžícemi svařeného octa. Šlehejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Měli byste získat lehkou nadýchanou pěnu. Vmíchejte do ní po částech rozpuštěné máslo. Dochuťte holandskou omáčku solí, pepřem a citronovou šťávou.
  3. Teď přišel čas na přípravu ztracených vajec. Dejte do většího hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrníčku rozklepněte jedno vejce. Vroucí vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír. Doprostřed tohoto víru opatrně vlijte vejce z hrníčku. Vařte 2–3 minuty a pak ho děrovanou naběračkou vyndejte. Stejný postup opakujte u všech vajíček.
  4. Půlky žemle opečte na pánvi. Na opečenou žemli položte plátek šunky, na ni dejte ztracené vejce a vše přelejte holandskou omáčkou.

Zdroje: Encyclopedia Britannica, The Old European Restaurant, Kupi