Obchodníci bijí na poplach. Krádeže na samoobslužných pokladnách jsou větší problém, než jste možná tušili

Žena si načítá produkt na samoobslužné pokladně frantic00 / Shutterstock.com

Zloději využívají stále vychytralejší způsoby pro krádeže v obchodech, od přelepování cenovek po sofistikované manipulace na samoobslužných pokladnách. Aby se obchodníci co nejlépe chránili, investují do nejnovějších bezpečnostních technologií od rozpoznávání obličejů po analýzu chování zákazníků pomocí umělé inteligence. Jak efektivní jsou tyto metody v praxi?

Přečtěte si také

Olej, brambory i arašídy: 7 úplně obyčejných potravin, o kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou tak zdravé

Manipulace se slevovými štítky

V posledních letech se objevuje stále více případů, kdy se zákazníci snaží přelstít pokladní systémy přelepením slevových štítků. Tento trik může na první pohled vypadat jen jako snaha o drobnou úsporu, ale realita je mnohem vážnější.

Jeden takový incident se odehrál v supermarketu v rakouském Grazu, kde muž ve středním věku vyměnil štítek na sýru za levnější zboží, aby zaplatil méně. Ačkoli zpočátku vše zapíral, nakonec se na policejní stanici přiznal. Nevyhnul se tak pokutě a podmíněnému trestu.

Načítání produktu na samoobslužné pokladně Olga Korica / Shutterstock.com

Malé podvody, velké úspory

Ve Skotsku došlo k podobnému incidentu, kdy zákazník v řetězci Asda zneužil systém slev zmíněného obchodu. Na několik produktů, které se prodávaly za plnou cenu, nalepil slevové štítky. Přestože tím ušetřil 50 liber, byl chycen a musel čelit vysoké pokutě. Tento případ ilustruje, jak mohou zdánlivě malé podvody vést k významným finančním ztrátám pro obchody a jak vážně jsou brány.

Alarmující trend krádeží v Polsku

V Polsku, kde ekonomická situace způsobila zvýšení cen základních potravin, se staly krádeže běžnějším jevem. Podle reportáže webu Gazeta policejní statistiky ukazují na značný nárůst krádeží, zvláště potravinářských produktů, jako je chléb a mléčné výrobky. Tento fenomén je přímým důsledkem rostoucí inflace a s tím souvisejícími ekonomickými problémy, které vedou občany k riskantním a nelegálním činům v naději, že si polepší.

Načítání lahve na samoobslužné pokladně PhotoRK / Shutterstock.com

Úskalí samoobslužných pokladen

Jak často dochází k podvodům na samoobslužných pokladnách? Studie ukazují, že až 75 % krádeží v obchodech se odehrává právě zde. Pachatelé obvykle manipulují s vážením produktů nebo mění čárové kódy. Škody mohou často narůst do závratných výšek. Tento trend poukazuje na potřebu efektivnějších bezpečnostních opatření v obchodech.

Využití pokročilých technologií

V boji proti zlodějům začaly obchodní řetězce, jako Globus nebo Decathlon, nasazovat nejnovější technologie. Ty zahrnují videokamery s pokročilým softwarem pro rozpoznávání obličejů, integrované skenovací systémy, které prověří obsah celého nákupního košíku najednou, a dokonce i umělou inteligenci, která analyzuje chování zákazníků v reálném čase. „Umělá inteligence se stává nezbytným nástrojem pro identifikaci a prevenci krádeží, což umožňuje obchodníkům reagovat rychleji a přesněji než kdykoliv předtím,“ uvedl průmyslový analytik z Forbes.cz. Tyto inovace přinášejí naději na snížení krádeží a zvýšení bezpečnosti jak pro obchodníky, tak i zákazníky.

Využití chytrých technologií v obchodních řetězcích se ukazuje jako klíčový krok k zajištění bezpečnosti a ochrany majetku. Nejenže pomáhají předcházet krádežím, ale zároveň zvyšují důvěru zákazníků. S rostoucím počtem pokusů o podvody je jasné, že moderní technologie budou hrát v boji proti drobným krádežím stále důležitější roli.

Zdroje: Forbes, Kronen Zeitung, Fife Today, Gazeta, Business Insider