Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Hrst plná droždí Christian Storto / Shutterstock

Jako zahrádkáři si jistě přejete maximálně využít každý kout svého pozemku a získat z něj co největší množství čerstvé a zdravé zeleniny. Pokud máte zvláštní slabost pro rajčata, určitě nesmíte přehlédnout osvědčený tip, který nám předaly naše babičky a který slibuje bohatou úrodu lahodných plodů. Vyzkoušejte kvasnicové hnojivo a vaše rajčata budou růst až trojnásobně rychleji.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Jak zvýšit úrodu rajčat?

Rajčatům se u nás daří většinou kdekoliv, s výjimkou vyšších horských poloh, kde ale správné použití fóliovníku dokáže zázraky. Rostliny nevyžadují mnoho prostoru a za příznivého slunečního světla dokáží produkovat hojnost skvělých rajčat. Ale pro dosažení ještě lepší úrody můžeme využít jednoduché, avšak mimořádně účinné hnojivo, které vytvoříme pouze z vody a dvou dalších ingrediencí.

Máte po ruce droždí?

V každé kuchyni se obvykle najde balení klasického droždí, bez kterého si většina z nás nedokáže představit pečení kynutých dobrot. Kvasnice ovšem mohou posloužit i jako výtečné hnojivo pro rajčata, stačí připravit správný postřik.

Jak připravit kvasnicový postřik?

Už víme, že hnojivo z droždí našim rajčatům prospějeme, a teď pojďme rychle na jeho přípravu. Poradíme vám, jak na to!

Co budete potřebovat?

  • přibližně 50 gramů čerstvého droždí,
  • 5 litrů vody,
  • trochu cukru.

Jak dlouho necháme hnojivo pracovat?

Příprava tohoto kvasnicového hnojiva je jednoduchá. Droždí rozdrolíme na dno nádoby a posypeme malým množstvím cukru. Po jedné až dvou hodinách zalijeme směs pěti litry vody (přibližně do poloviny standardního plastového kýble) a necháme vše pracovat. Po týdnu ve stínu bude směs obsahovat fosfor, draslík, vitamíny a minerály, které jsou klíčové pro růst, kvetení a zrání plodů rajčat.

Pak provedeme první zálivku. Připravené hnojivo je však příliš koncentrované, aby bylo použito přímo, proto z pěti litrů tekutiny vytvoříme třicet litrů zálivky, což odpovídá poměru 1:6 ve prospěch čisté vody.

Zahradnice sází rajčata LeManna / Shutterstock

Co rajčata potřebují ke zdárnému růstu?

Klíčem je poskytnout rostlinám dostatek slunce a prostoru. Nejlepší plody se sklízejí z rostlin, které rostou na dobře osluněném místě, chráněném před větrem, v půdě střední těžkosti, bohaté na živiny. Na záhony sázíme pouze rostliny s pevnými listy, základem prvního květenství a výškou kolem třiceti centimetrů, se silnými a zdravými kořeny. Každé rostlině dopřejeme prostor alespoň 80 x 50 cm.

Jak rostliny zalévat?

Nezapomínejte na důležitost pravidelné zálivky přímo ke kořenům, nikoli na listy, a aplikujte kvasnicové hnojivo. Zalévat je nejlepší ráno, než slunce začne příliš hřát. Záhon udržujeme čistý a několikrát za sezónu provzdušníme vrchní vrstvu půdy. Poté už jen stačí čekat na bohatou úrodu chutných rajčat.

A jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním rajčat? Podělíte se o ně v komentářích?

Zdroj: Kniha 365 tipů na zahradu, Kupi