Chraňte děti před škodlivými látkami. Mnoho z nich se nachází v hračkách i textilu

Blond chlapeček si hraje se stavebnicí FamVeld / Shutterstock.com

Každá maminka chce pro své dítě jen to nejlepší. Snaží se vybírat kvalitní a značkové výrobky, které možná posvětila řada známých celebrit. Jenže ani to nezaručí, že naše dítě bude v bezpečí, a mnohdy na první pohled neškodné věci mohou udělat pořádnou paseku. Na co si dát nejvíce pozor a co dítěti rozhodně nedávat?

Přečtěte si také

Oblíbený retro zákusek, který si nezadá s makronkami: Udělejte si vynikající laskonky, zvládne je každý!

Každý rodič dělá pro své dítě jen to nejlepší. Snažíme se vyhýbat věcem, které mohou obsahovat škodlivé látky, vše pravidelně čistíme, dezinfikujeme a chceme, aby naše dítě bylo co nejvíce zdravé. Napadlo vás ale někdy, že mu můžete škodit i obyčejným trikem nebo dětskou láhví na mléko?

Existuje totiž několik zásadních rozdílů, a to především mezi tím, co dětem chutná, a tím, co rodiče považují za dobré. Ať už jde o hračky, u kterých se dětem rozzáří oči, vše má svá úskalí. A týká se to i osobní hygieny, kdy svým dětem chceme koupit šampon se zvířátky, který je nebude štípat v očích.

Dítě se koupe ve vaničce s kachničkou New Africa / Shutterstock.com

Chraňte děti před škodlivými látkami

Malé děti mají tendenci vkládat různé předměty do úst a často přicházejí do těsného kontaktu s měkkými hračkami nebo panenkami, a to jak ve dne, tak i v noci. Z tohoto důvodu je zásadní, aby tyto produkty splňovaly striktní standardy kvality a bezpečnosti. Kůže dětí je navíc jemnější a více náchylná k podráždění než kůže dospělých, což znamená, že různé toxické látky mohou mít na dětský organismus silnější účinky, zvláště vzhledem k jejich nižší tělesné hmotnosti.

Škodlivá látka z tuby

Akrylamid se vyskytuje v potravinách, které naše děti běžně konzumují. Tato toxická látka vzniká především během smažení, fritování nebo pražení potravin. Byla však objevena i v bramborových a kukuřičných lupíncích, rýžových koláčcích a obyčejných sušenkách, které naše děti zbožňují. Tato látka je podle vědeckého stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) z roku 2015 považována za potenciálně karcinogenní.

Parafíny a silikony

Tyto dvě zdraví škodlivé látky nalezneme v klasických výrobcích, které jsou určeny pro děti. Především se jedná o kosmetické produkty na dětskou pokožku, které mají zajistit správnou hydrataci našeho dítěte. Silikony nejsou biologicky odbouratelné, parafíny pak v sobě obsahují mnoho aromatických látek. Jejich vstřebávání je pak mnohem složitější než u dospělého člověka.

Dítě s pěnou na hlavě se koupe Vitalinka / Sshutterstock.com

Sloučeniny PEG

I tyto sloučeniny nalezneme v kosmetických produktech pro děti. Zejména v krémech, sprchových gelech nebo šamponech, které na první pohled vypadají lákavě a našim dětem se líbí. Některé z těchto látek mohou zvýšit propustnost kůže pro cizorodé látky.

Elektrosmog

Pokud používáte chůvičky nebo úsporné žárovky, měli byste zpozornět. Tyto předměty mohou vytvářet tzv. elektrosmog, což je termín označující škodlivé prostředí způsobené elektromagnetickým zářením. Elektrické přístroje typicky vyzařují nízké frekvence, zatímco vysoké frekvence jsou charakteristické pro mobilní telefony, WLAN, Bluetooth a bezdrátové telefony.

Nebezpečná barviva v hračkách a textilu

Nalezneme je nejenom v hračkách, ale také v dětském textilu či oblečení. Mezi problematická barviva patří zejména aromatické aminy. Aminy zajišťují obzvláště jasné, zářivé a stabilní barvy. Pokud si tedy nejste jistí, z čeho se textil pro děti vyrábí, zaměřte se na štítek a složení látek, které byly při výrobě použity.

Vyhněte se nebezpečí a chraňte své děti

  • Před prvním použitím oblečení nebo hračky z textilu vyperte.
  • První oblečení dítěte nemusí být úplně nové. Je to nejen levnější, ale často i výhodnější, protože věci z druhé ruky mohou být méně znečištěné škodlivými látkami než věci nové. Jde především o to, že věci z druhé ruky byly již několikrát vyprány a žehleny.
  • Než dáte plyšové hračky dítěti na hraní, pořádně je zkontrolujte. Jakékoli uvolněné výplně nebo malé části totiž může dítě velmi snadno spolknout a tím hrozí riziko udušení.
  • Když nevyužíváte elektrické přístroje, odpojte je od elektrické sítě. Tímto způsobem můžete minimalizovat působení elektrosmogu.

Zdroje: Öko-Test, IISD, DTU, Love of Raw