Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Žena si krájí vejce na talíři AF-Photography / Shutterstock.com

Češi jsou přesvědčeni o tom, že jí zdravě, realita však pokulhává. Ve skutečnosti jíme málo ovoce a zeleniny, snídáme méně často, než bychom měli, pivo ke snídani pije každý stý Čech a ve zdravém stravování tak stále zaostáváme za evropským průměrem, zjistil mezinárodní průzkum Barometr FOOD, který proběhl pod záštitou Evropské komise.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlou večeři: Tahle jídla připravíte do 30 minut!

Češi se bojí zdražování

Aneta Martišková ze společnosti Edenred, která koordinuje mezinárodní průzkumy, uvedla: „Češi se domnívají, že rozumějí konceptu zdravého životního stylu, avšak ve skutečnosti jej často neaplikují.“ Podle ní jsou hlavními překážkami zdravého stravování zejména vysoké ceny a nedostatek času.

Z příjmů Čechů jde na jídlo dvacet až třicet procent, přičemž čtyři z pěti lidí mají obavy z dalšího zdražování potravin. Martišková dále zmínila, že ke zdravému stravování Čechy motivují především zdravotní důvody.

Stůl plný jídla Olga Klochanko / Shutterstock.com

Češi se stravují lépe než před 15 lety

Podle nedávného průzkumu se zdá, že Češi ve svém stravování nepřikládají velký význam aktuálním trendům, přesto lze pozorovat jistý posun ke zdravějšímu jídelníčku ve srovnání s údaji, které byly zaznamenány před patnácti lety.

Ke snídani klidně pivo i víno

Z průzkumu vyplývá, že třetina lidí si neudělá čas na pravidelnou snídani, zatímco polovina dotazovaných nezařazuje do denního režimu svačiny.

Zajímavostí je, že 1 %, tedy nějakých sto tisíc respondentů, si ke snídani otevře pivo a 0,5 % (další desítky tisíc lidí) víno. Mnozí z nich také konzumují více soli, než je doporučeno. Respondenti v průzkumu sdělili, jaké ingredience pravidelně konzumují během snídaně, oběda, svačiny a večeře, což umožnilo identifikovat typické složky těchto pokrmů.

  • Pro snídani se ukázaly být nejoblíbenější mléčné výrobky, které si vybírá 59 % dotázaných. Hojnou popularitu si udržují také cereálie, vejce a slané pečivo.
  • Obědy jsou nejčastěji komponovány z drůbežího nebo hovězího masa doplněného o přílohy jako těstoviny, rýže či brambory. Pivu během oběda začíná konkurovat nealkoholické pivo a zároveň dochází k poklesu konzumace knedlíků, které byly dříve velmi oblíbené.
  • Večeře vykazuje mezi Čechy větší rozmanitost v preferencích, přičemž na přední místa se nečekaně dostávají ingredience obvykle používané jako doplňky k hlavnímu jídlu, jako jsou různé druhy zeleniny a saláty. Preference studené večeře zůstávají.
Bohatá snídaně na stole monticello / Shutterstock.com

Podpora zdravého stravování v zaměstnání a ve školách

Vylepšení zdravého životního stylu může podle Prouzy významně podpořit i zaměstnavatel. „Zaměstnavatelé mají k dispozici širokou škálu nástrojů pro podporu zdravého stravování svých zaměstnanců, ať už se jedná o zlepšení nabídky jídel v kantýnách, zajištění dodávek jídel z místních restaurací, nebo o finanční příspěvky na stravování,“ podotýká Prouza.

Selingerová poukazuje na význam výchovy ke zdravému stravování již od útlého věku. „Pokud děti přijmou zdravé stravovací návyky ve školních jídelnách, tyto návyky se mohou přenést i do jejich domovů a pozitivně ovlivnit celou rodinu,“ uvádí Selingerová.

Podle Tomáše Prouzy, viceprezidenta Hospodářské komory ČR, se stává nezdravé stravování jedním z největších problémů současnosti. „Ve srovnání s Evropou má Česká republika nižší průměrnou délku zdravě prožitého života, což je přímo spojeno se stravovacími návyky,“ poukazuje Prouza. Dále upozorňuje, že 75 % populace bojuje s nadváhou a 19 % trpí obezitou. U dětí je situace ještě závažnější. O tomto problému se v politice mluví velmi nerado. Otevřeně říci voličům, že by měli méně jíst, protože jsou obézní, není taktika, která by přinášela hlasy ve volbách.“ Podle jeho slov lze polovinu úmrtí v ČR přičíst rizikovému životnímu stylu.

„Už dávno není pravda, že lidé umírají dřív proto, že kouří. Nezdravá strava už předběhla tabák. Lidé si myslí, že pomůže, když se budou víc hýbat. To sice pomáhá, ale nefunguje to tak, že se přežeru a pak si půjdu zacvičit,“ řekl Prouza.

Žena drží bedýnku plnou zeleniny Krasula / Shutterstock.com

I svíčková je zelenina

Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu se vyjádřila k alarmujícímu zdravotnímu stavu české populace. „Vidíme nárůst počtu lidí trpících nadváhou a obezitou, což přímo souvisí s rostoucím výskytem srdečních a nádorových onemocnění, uvedla Selinger.

Dále poukázala na znepokojivý fakt, že téměř polovina populace nepřijímá ani jednu porci ovoce či zeleniny denně, ačkoliv doporučení mluví o pěti až šesti porcích. „Mnozí lidé jsou ovlivněni mýty, které panují kolem zdravého stravování, jako je ten, že zdravá strava je nechutná,“ zmínila Selinger.

Tuňákový salát s vejcem
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Tuňákový salát s vejcem

Čerstvý tuňákový salát s vejcem a olivami vás dokonale zasytí a dodá potřebné živiny. Připravený jej budete mít během chvilky a poslouží tak jako rychlý oběd nebo večeře.

Tuňákový salát s vejcem
Těstovinový salát se zeleninou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Těstovinový salát se zeleninou

Tento těstovinový salát se zeleninou připomíná trošku mexické jídlo. Díky červeným fazolím, žluté kukuřici, zelené jarní cibulce a červeným rajčátkům je krásně pestrobarevný a bude tak doslova pastvou pro oči.

Těstovinový salát se zeleninou

Přitom zdůraznila, že zelenina nemusí být pouze v podobě salátu, ale může být součástí chutných jídel, jako jsou kvalitně připravená svíčková nebo rajčatová omáčka, což ukazuje na širší spektrum možností v rámci zdravého stravování.

  • Průzkum FOOD Barometr, zahájený v roce 2009, každoročně sleduje očekávání, požadavky a stravovací návyky obyvatel napříč Evropskou unií. Projekt koordinuje společnost Edenred ve spolupráci s 25 evropskými partnerskými organizacemi a univerzitami. Tento barometr je klíčovou součástí iniciativy FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand), která spadá pod Evropskou komisi. Iniciativa si klade za cíl propagovat nutričně vyvážené obědové menu ve spolupráci se zaměstnavateli a restauracemi a tím bojovat proti obezitě.

Zdroj: Hospodářská komora ČR, Edenred