Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Pracovníci Celní správy ČR C-S / Shutterstock.com

V posledním roce se Česká republika potýká s výrazným zdražením cigaret. Stojí i dvakrát tolik jako v sousedních zemích. Někteří lidé proto začali hledat alternativní způsoby, jak na nákupu ušetřit. Jedním z populárních řešení se stalo pašování cigaret ze zahraničí, což vyvolává značné obavy u celních úřadů. Zvažuje se zpřísnění kontrol a tvrdší tresty.

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Ceny dvojnásobné, celníci v pohotovosti

Podle zprávy zveřejněné na oficiálních stránkách Celní správy ČR, konkrétně Celního úřadu pro Pardubický kraj, došlo v posledních měsících k nárůstu nadlimitní přepravy cigaret přes české hranice. Tento trend je spojován s vysokými cenami cigaret na domácím trhu, které jsou v některých případech téměř dvojnásobné ve srovnání s cenami v sousedních zemích, jako je Polsko či Ukrajina.

Hrozí pokuty i trestní stíhání

Celní úřady jsou na tento jev dobře připraveny a pravidelně provádějí kontroly na hranicích i ve vnitrozemí. V případě odhalení nadlimitního množství cigaret mohou být jednotlivci stíháni a čelit vysokým pokutám, nebo dokonce trestnímu stíhání.

Pozor: U pašovaných cigaret nikdo nekontroluje kvalitu!

Problém s pašováním cigaret má nejen ekonomický, ale i zdravotní rozměr. Stát přichází o významné příjmy z daní, které by jinak mohly být využity pro financování veřejných služeb, včetně zdravotnictví. Navíc kouření pašovaných cigaret, které často postrádají kontrolu kvality, může představovat vyšší riziko pro zdraví.

Pomůže zpřísnění kontrol nebo tvrdší tresty?

Vláda a celní úřady proto intenzivně pracují na řešeních, která by pomohla omezit tento nelegální obchod. Mezi opatřeními se zvažuje zpřísnění kontrol na hranicích, zavedení tvrdších trestů pro pašeráky a lepší osvěta o rizicích spojených s kouřením nelegálně dovezených cigaret.

Pašeráci stát připravují o peníze

Nejčastějším případem, který řeší mobilní hlídky pardubických celníků v tomto roce, je nadlimitní přeprava cigaret a tabákových výrobků. V prvním čtvrtletí roku bylo zaznamenáno třicet šest porušení pravidel pro dovoz tabákových výrobků z členských států Evropské unie.

Jen v Pardubickém kraji daňová újma ve výši 414 000 korun

Od začátku roku do konce března 2024 byla v Pardubickém kraji zaznamenána daňová újma na spotřební dani ve výši přibližně 414 000 korun. V porovnání s předchozím rokem došlo k výraznému nárůstu přepravy cigaret v nadlimitním množství.

Lidé kouřící cigarety New Africa / Shutterstock.com

Kuřáci dovážejí víc, než je dovoleno

Přeshraniční nákupy cigaret a tabákových výrobků jsou stále běžnější, a to i přesto, že většina lidí ví, že je možné si přivézt pouze omezené množství. Přesto se celníci stále setkávají s případy, kdy lidé překračují limit. Považují za něj pět i více kartonů cigaret na osobu nebo se pokoušejí rozdělit cigarety mezi děti či rodinné příslušníky, kteří v době kontroly nejsou v autě.

Kolik cigaret můžete přivézt pro osobní spotřebu?

Celní úřad pro Pardubický kraj proto připomíná, že z členských států EU mohou jednotlivci pro osobní spotřebu přivézt až 800 cigaret, 400 cigarillos nebo doutníků do 3 gramů za kus, 200 cigarillos nebo doutníků nad 3 gramy za kus, 1 kilogram tabáku a 250 gramů zahřívaných tabákových výrobků. Tyto limity platí pro každou dospělou osobu, která je přítomna ve vozidle během kontroly.

Zdroj: Kupi, Celní správa