Pytle na bioodpad mohou být zrádné. Je vhodné je dávat do kompostu, nebo ne?

U stolu se probírá ekologie, na stole jsou papíry s grafy Owlie Productions / Shutterstock.com

Pokud pravidelně likvidujete bioodpad, jistě víte, že patří buď do vašeho domácího kompostu na zahradě, nebo do oddělených kontejnerů. Je skvělé, že vám na životním prostředí záleží a ve světě třídění odpadu se orientujete. Jenže i při třídění odpadu a správné likvidaci můžete dělat chyby. Víte například, jak likvidovat pytle na bioodpad?

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Speciální pytle na bioodpad neboli organický odpad jsou biologicky rozložitelné a neměly by tak zatěžovat či ničit životní prostředí. Přesto mohou někdy napáchat více škody než užitku. Například v případě, kdy je při samotné likvidaci špatně uložíme do nádoby na organický odpad. Často se totiž stává, že se takové pytle rozkládají příliš dlouho, což může zhoršit kvalitu vašeho kompostu.

Organický odpad likvidujte odděleně

Samotné třídění odpadu je velmi důležité. Jedině tak docílíme co největšího efektu recyklace. Použité sklo proto patří do kontejneru na sklo, papír a lepenkové obaly do sběrového papíru. Plastové obaly a plasty lze vyhazovat do žluté popelnice. Organický odpad můžete odložit buď do vlastního kompostu, nebo do kontejneru na organický odpad. Ale jak poznat, že to děláme správně?

Organický odpad není v žádném případě jen obyčejný odpad, který už vícekrát nespotřebujeme. I on má v našem ekosystému svou vlastní úlohu, která je důležitá pro správný chod životního prostředí. Bioodpad můžeme využít například při výrobě kvalitního kompostu, zeminy do květináčů nebo zelené elektřiny.

Ruce nabírající kompost Jerome.Romme / Shutterstock.com

Kam se sáčky, ve kterých bioodpad skladujeme?

Mnoho lidí si na své zahradě nemůže vytvořit vlastní kompost, nebo zahradu vůbec nemají. Ti se proto také následně ptají, jak samotný bioodpad skladovat a kam ho vyhodit? Na trhu existuje řada speciálních pytlů na organický odpad. Měli byste však mít na paměti, že to nejsou jen klasické papírové pytle na odpad.

Jako první je třeba upozornit, že plastové sáčky do bioodpadu nepatří. A to ani v případě, kdy jsou označeny jako plně kompostovatelné. Na to dávejte velký pozor. Ptáte se proč? Důvod je jednoduchý. Plastové sáčky se samy hned tak nerozloží a proces rozkladu trvá opravdu dlouho. Vhodnou alternativou tak mohou být papírové tašky nebo noviny.

Co dávat do bioodpadu?

Důležité je mít na paměti, že do kontejneru na bioodpad rozhodně nepatří vše, co si myslíme, že je ekologicky rozložitelné. Co tedy do popelnice na bioodpad můžeme bez problémů vložit?

  • veškeré organické zbytky z vaší domácnosti
  • odřezky ovoce a zeleniny, zelené natě
  • části pokojovek a květin
  • vaječné skořápky
  • čajové sáčky, kávová sedlina
  • natrhané proložky od vajíček nebo ruličky od toaletního papíru

Zdroje: Öko-Test, Abfallwirtschaft Landratsamt Kitzingen, Merkur