Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

Víčka od Kofoly Kofola

Podle legislativního nařízení Evropské unie musí mít od července 2024 všechny nealkoholické nápoje v plastových lahvích neoddělitelná víčka. Opatření má snížit množství plastového odpadu a týká se i české společnosti Kofola, která po roce a půl vývoje přichází s prvními uzávěry tohoto typu. Opatření chápe jako další krok na cestě k udržitelnosti a do budoucna se nebrání ani zálohování lahví.

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Dojde k redukci plastového odpadu?

Mléka, džusy ani limonády od července nekoupíte s odnímatelnými víčky, a to v celé Evropské unii včetně České republiky. Cílem nové směrnice je usnadnit recyklaci všech plastových komponent a celkově snížit množství odpadu. Mnoho odborníků včetně zástupců Asociace výrobců nealkoholických nápojů na Slovensku s tímto krokem nesouhlasí a argumentuje větší spotřebou plastu při výrobě, která má vytvořit až 200 tisíc tun plastu navíc, což odpovídá přibližně 381 milionům kilogramů dalších emisí skleníkových plynů.

Jak se vám otevírají?

Navzdory pochybnostem musí výrobci jednat a neoddělitelná víčka zavést co nejdříve, jinak jim hrozí vysoké sankce. Kofola tedy přišla s inovativní technologií, která podle jejího vedení nesníží uživatelský komfort a zároveň nenaruší proces výroby. Jak vám nová víčka vyhovují, se můžete na prvních lahvích přesvědčit už nyní.

Starší lahve se doprodávají

„Nové typy neoddělitelných uzávěrů zavádíme postupně od letošního jara na vybraných produktech v Česku a na Slovensku,“ říká projektová manažerka Kofoly Markéta Ryšková a dodává, že na klasická víčka mohou zákazníci narazit i po červenci 2024. Bude se ale jednat pouze o doprodej starších zásob.

Lahve s limonádami od různých výrobců monticello / Shutterstock.com

Ze kterých výrobků už víčko nesundáte?

Už dříve jste si mohli všimnout neoddělitelných víček na nápojích společnosti Coca-Cola HBC, která je používá od loňského roku a jejich výhody deklaruje na svém webu. Rozhodně ale není jediná, v českých řetězcích už koupíte většinu nealkoholických nápojů s těmito uzávěry. A kromě plastových lahví se to týká i tetrapakových obalů, které používají například výrobci mléka nebo džusů.

Zálohování jako další rozměr udržitelnosti?

Kofola je v tvrzeních o ekologii opatrnější. Spíše se snaží informovat spotřebitele o nutnosti recyklace a do budoucnu počítá i se zavedením zálohovaných plastových lahví. „Jsme přesvědčeni, že zvýšení míry sběru a recyklace plastových lahví, včetně jejich uzávěrů, dosáhneme spíše prostřednictvím zálohových systémů,“ uzavírá Ryšková v reakci na kladné ohlasy ve 14 evropských zemích, v nichž tento systém už funguje.

Zdroje: Kofola, Coca-Cola