Odkud pocházejí výrobci krmiv pro psy a kočky? Někteří jsou z Česka, ostatní ze zahraničí

Zlatý retrívr a britská krátkosrstá kočka, mezi nimi miska Chendongshan / Shutterstock.com

Majitelé psů a koček se zajisté několikrát zajímali o to, odkud pochází krmivo, které svému mazlíčkovi dávají. Každý totiž chce pro svého čtyřnohého přítele to nejlepší. Některá krmiva jsou ryze z České republiky, ale většina z nich je dovážena ze světa. Při výběru vhodného krmiva by vám mohl pomoci náš přehled nejznámějších výrobců.

Přečtěte si také

Nízké ceny na čerpacích stanicích ONO? Je to o maržích, která má ONO v porovnání s ostatními minimální

Kdo jsou nejznámější výrobci krmiva?

Čím krmit svého mazlíčka a je země původu skutečně jistotou, že se nejedná o další dovážené zboží? Takovou otázku si pokládá každý majitel zvířat, který chce své mazlíčky krmit tím nejlepším. Připravili jsme pro vás seznam nejznámějších značek a přehled o konkrétním výrobci krmiva a zemi původu.

Acana z Kanady

Acana pro psy a kočky vyrábí granule, tedy suchou stravu, kterou naši mazlíčci mají rádi. Jedná se o prémiové krmivo původem z Kanady. Vyrábí se v kanadské provincii Alberta a v americkém státě Kentucky.

Americký Mars: Whiskas, Royal Canin, Pedigree, Sheba

Značka Whiskas je na trhu již od roku 1958, vlastní ji americká společnost Mars, kterou proslavily lahodné čokoládové tyčinky. Mars má v portfoliu také další značky krmiv, mezi které patří například Royal Canin, Pedigree a Frolic. Všechny své produkty Whiskas vyrábí v továrnách v Evropě.

Royal Canin založil francouzský veterinář

Značku Royal Canin založil v roce 1968 francouzský veterinář Jeane Cathary, jenž dospěl k názoru, že krmení výrazně ovlivňuje zdraví zvířat, a proto se rozhodl vytvořit krmivo, které bude lahodné a výživově hodnotné. V roce 2002 se značka stala součástí koncernu Mars. Krmiva se vyrábějí v 15 továrnách po celém světě. Do ČR se dovážejí z Francie a Polska. Vlhá krmiva Royal Canin pocházejí z rakouského Brucku.

Pedigree pochází z Anglie

Značka Pedigree, která je na českém trhu velmi oblíbená a cenově dostupná, pochází z Anglie. Vznikla v roce 1960 a založil ji úspěšný anglický podnikatel, který se proslavil chovem domácích mazlíčků a péčí o ně. V současné době patří tato značka pod americkou společnost Mars.

Sheba se jmenuje podle královny ze Sáby

Sheba, která produkuje především kapsičky a pamlsky pro kočky, byla založena v roce 1982. Název značky vznikl podle legendární královny ze Sáby, která se anglicky píše Sheba. Vlastníkem je opět společnost Mars.

Mars ve střední Evropě

Krmivo pro domácí mazlíčky Mars vyrábí v maďarském Csongrád-Bokros, kde zaměstnává 800 pracovníků. Maďaři každý rok vyprodukují 150 000 tun krmiva pro zvířata, které putuje na 25 trhů v Evropě a po celém světě.

Švýcarská společnost Nestlé: Purina a Friskies

Purina je americká dceřiná společnost švýcarské korporace Nestlé se sídlem v St. Louis v Missouri. Značka Purina byla založena v roce 1904 Williamem H. Danforthem, americkým obchodníkem a úspěšným businessmanem, který chtěl na trh přijít s něčím novým a originálním. Zároveň byl sám vášnivým chovatelem koček, kterým zasvětil celý svůj život. Krmivo se vyrábí v řadě továren, např. ve Španělsku či v Itálii. Do Česka se dováží především z Polska.

Také krmivo Friskies bylo vyvinuto značkou Purina. Pod označením Friskies se prodává jak suchá strava pro kočky a psy, tak i kapsičky a konzervy.

Granule a dvě paštiky pro domácí mazlíčky Jiri Hera / Shutterstock

České značky: Brit, Calibra, Propesko

Krmiva značky Brit jsou vyráběna rodinnou firmou VAFO Praha, která sídlí v Chrášťanech u Prahy. Na trhu je společnost přes 20 let a za tu dobu si vybudovala velkou síť stálých zákazníků. Společnost navíc podporuje výcvik asistenčních psů. Značky Brit Care, Brit Premium, Brit Animals a Let‘s Bite vyváží do více než 87 zemí světa. Krmivo se vyrábí v Česku, Finsku, Estonsku a Polsku.

Různé typy kapsiček pro kočky YNG Pictures / Shutterstock.com

Veterináři vytvořili dietu pro mazlíčky

Calibra je česká značka krmiv postavená na společné práci party veterinářů, kteří viděli, jak nesprávná strava může domácím mazlíčkům poškodit trávící ústrojí. Tato značka superprémiových kompletních krmiv a veterinárních diet byla založena v Brně v roce 2001.

Propesko také pro kočky

Propesko je česká značka, která se specializuje na výrobu krmiv nejen pro pejsky, ale i pro kočky. Již čtvrt století poskytuje chovatelům psů a koček širokou nabídku suchých a mokrých krmiv, stejně jako různé pochoutky. Výroba těchto produktů probíhá ve Veselí nad Lužnicí a v Brništi nedaleko České Lípy.

Zdroje: Acan, Mars, Purina, Brit, Pravda o Vafo, Royal Canin, Propesko