Báječná a rychlá omeleta z Itálie: Frittatu se zeleninou uděláte do 20 minut

Italská frittata v pánvi, kousek frittaty ukrojený a položený na dřevěné vařečce DronG / Shutterstock.com

Už vás omrzela míchaná vajíčka k snídani? V tom případě zkuste změnu a připravte si frittatu – vaječnou omeletu na italský způsob. Nejčastěji se do ní přidává zelenina, sýr a někdy také maso. Italové při přípravě frittaty často zužitkují to, co jim v kuchyni právě zbylo. Jde o rychlý a chutný recept, kterým se určitě doma zavděčíte. Pojďte si frittatu udělat s námi!

Přečtěte si také

Recepty z chřestu: Vyzkoušejte krémovou polévku, salát s mangem nebo chřest na pomerančích

Odkud pochází frittata?

Jak už název napovídá, frittata je italské jídlo, které se hodně podobá naší vaječné omeletě. Její název pochází z italského slova „friggere“, což v překladu znamená smažit. Původ frittaty můžeme hledat už ve starověku, konkrétně v Persii. Odtud se dostala do Španělska, kde vznikla verze frittaty, která byla dost podobná té dnešní. Od 16. století totiž začali Španělé do vaječné omelety přimíchávat brambory a jídlo se v této podobě rozšířilo i do Itálie.

Italové do ní začali přidávat další ingredience, jako sýr, zeleninu a také maso. Je zajímavé, že i když máme frittatu spojenou hlavně s Itálií, málokdy ji najdete na jídelním lístku italských restaurací. Italové ji vnímají spíše jako domácí jídlo, do kterého můžete dát to, co vám zbyde v kuchyni.

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem jsou skvělou variantou pro rychlou a zdravou večeři pro celou rodinu i jako oběd do krabičky.

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Skotská vejce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Skotská vejce

Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.

Skotská vejce

Recept na jarní frittatu

Ingredience na 2 porce:

  • 3 vejce
  • 50 g pórku
  • 400 g papriky (červené, žluté, zelené)
  • 1 mrkev
  • 100 g chřestu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • špetka majoránky
  • špetka tymiánu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Připravte si zeleninu. Mrkev a papriky umyjte a nakrájejte je na malé kostičky. Pórek nakrájejte na kolečka, česnek na plátky, chřest oškrábejte, zbavte ho tvrdých konců a nakrájejte ho na kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a orestujte na něm dozlatova plátky česneku. Poté vyndejte česnek z pánve a dejte do ní mrkev s pórkem. Chvíli vařte a potom přidejte chřest a papriku. Směs v pánvi zalijte 100 ml vody a vařte asi 10 minut, dokud se voda nevypaří.
  3. Mezitím si v misce rozkvedlejte 3 vejce. Osolte je, opepřete a přidejte majoránku a tymián. Přidejte zeleninovou směs z pánve a dobře promíchejte.
  4. Rozehřejte na pánvi lžíci oleje, nalijte na ni vaječnou směs a přiklopte pokličkou. Opékejte na mírném ohni asi 6 minut. Po 6 minutách frittatu otočte a z druhé strany ji nechte ještě další 3 minuty.

Zdroj: Kupi