Kečup je nepostradatelná součást mnoha domácností. Při nákupu se spotřebitelé často řídí různými kritérii, ať už jde o cenu, značku či typ balení. A právě obal rozděluje zákazníky na dva tábory. Vyvstává otázka: Je lepší kečup ve sklenici, nebo v plastové láhvi? A čím se takové kečupy od sebe odlišují?
Výroba kečupu není nijak složitá. Stačí smíchat rozmixovaná rajčata s ostatními ingrediencemi za studena a poté směs zahřát nad 90 °C. Horký kečup se následně nalévá do skleněných nádob nebo plastových obalů odolávajících vysokým teplotám. Pokud chce výrobce použít běžné plastové láhve, musí kečup před plněním samozřejmě vychladnout pod 25 °C. V tomto případě však kvůli nízkým teplotám nedochází k přirozené sterilizaci.
Aby se zabránilo kažení kečupu, je nutné při výrobě počítat kromě základních surovin také s konzervanty. Moderní technologie však umožňují v určitých případech produkci kečupu bez chemické konzervace i v plastovém balení.
Existují tři různé způsoby, jak kečupy uchovat. První dva, pasterování a takzvaný horký rozliv, využívají tepelnou sterilizaci. Poslední možností je chemická konzervace. V tomto případě je povoleno aplikovat jen schválené konzervační přípravky, jejichž výčet je pravidelně revidován a obměňován. Specifická použitá konzervační látka musí být pokaždé uvedena na etiketě produktu. Kečup zakonzervovaný chemicky zůstane po otevření nádoby déle čerstvý a nezkažený v porovnání s kečupem, který prošel procesem sterilizace (pasterace).
Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje firmy Hamé, pro Akademii kvality uvedl: „Skleněný obal je díky jeho vlastnostem možno ošetřit tepelným zákrokem. Proto by takto vyrobené kečupy neměly obsahovat konzervační látky. Díky relativně nové technologii jsou výrobci v dnešní době schopni vyrobit kečup bez chemické konzervace také do plastového obalu, nejen do skla. Jestli se tedy chcete vyhnout chemicky konzervovaným výrobkům, je nezbytné číst etikety. Řídit se podle typu obalu už nestačí.“
Rajčatová omáčka je ideální způsob, jak si chuť rajčat užít a uchovat na později. Omáčku můžete použít na těstoviny, do omáček na lasagne či ragú, pod maso, na pizzu, nebo dokonce jako dip. Příprava je velmi jednoduchá a stačit vám bude pouze pár surovin.
Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.
Zdroj: Akademie kvality, Fér potravina, dTest