Báječný dezert, který proslavila Itálie: Dělá se ze smetany, čerstvého ovoce a chuť mu dodává vanilka

Panna cotta ve skleničce s malinovým přelivem, servírovaná na dezertním talířku s malinami Elena Hramova / Shutterstock.com

Osvěžující panna cotta patří mezi nejoblíbenější dezerty na světe. Připravuje se ze smetany, do které se přidává vanilkový lusk a želatina. Samotný dezert připravíte za 20 minut, ale musíte ho nechat několik hodin vychladit v lednici. Ve finále pak panna cottu ozdobíte přelivem z rozmixovaného ovoce. Je to skvělý dezert, kterým zabodujete u každé návštěvy. Tak si ji pojďte připravit s námi!

Přečtěte si také

Jak bojovat s vypadáváním vlasů? Co jíst a co (po)užívat?

Odkud pochází panna cotta?

Jak už možná napovídá název, tento celosvětově oblíbený dezert pochází z Itálie. Název panna cotta v překladu znamená vařená smetana, což odkazuje na typickou přípravu dezertu. Vznikl v severoitalském Piemontu v 60. letech minulého století. Podle některých teorií je ale dezert mnohem starší. Původ panna cotty podle některých knih sahá až do středověku, kdy se objevovaly dezerty velmi podobné dnešní panna cottě. Ve středověkém Dánsku lidé dělali například Moos hwit. Ten se připravoval s čerstvého mléka, pšeničného chleba a vajíček.

Tiramisu
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tiramisu

Tiramisu je italský dezert, který jsme si u nás v Česku velmi oblíbili. Vyrábí se ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, případně šlehačkou a prokládá se cukrářskými piškoty, namočenými do silného espressa, ochuceného italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.

Tiramisu
Crème brûlée
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Crème brûlée

Crème brûlée je velmi známý francouzský, pravděpodobně nejprodávanější dezert na světě. Tento „pálený krém“ s karamelovou krustou patří mezi opravdovou lahůdky.

Crème brûlée

V Maďarsku byl panna cottě nejpodobnější kremeš a ve Francii blanc manger, který se připravoval ze smetany, cukru a na jeho zahuštění používali Francouzi rýžovou mouku nebo kukuřičný škrob. Jiná verze uvádí, že panna cottu vymyslela v 19. století žena maďarského původu. Dezert vyrobila z běžně dostupných severoitalských surovin – mléka, smetany, cukru a rybí želatiny. Ať to bylo jakkoliv, první skutečný důkaz o existenci panna cotty je až ze 60. let 20. století, kdy se objevila na jídelníčku restaurace I tre citroni.

Dezert panna cotta zdobený jahodami Jiri Hera / Shutterstock.com

Recept na panna cottu

Ingredience na 4 porce:

  • 500 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 70 g cukru krystal
  • 3 plátky želatiny
  • jahody a maliny na ozdobu

Jahodovo-malinový přeliv:

  • 200 g jahod
  • 100 g malin
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Postup:

  • Nejdřív si připravte želatinu. Plátky želatiny namočte do studené vody, aby změkly a nabobtnaly.
  • Do rendlíku dejte smetanu, semínka z vanilkového lusku a cukr. Směs zahřejte pod bod varu. Jak bude směs dostatečně ohřátá, odstavte rendlík z plotny. Želatinu vyždímejte a pořádně ji rozmíchejte v ohřáté smetaně.
  • Hotovou směs nalejte do skleniček nebo misek a dejte je minimálně na 5 hodin ztuhnout do lednice. Ideální bude, pokud panna cottu necháte v lednici přes noc.
  • Jakmile je panna cotta dostatečně ztuhlá, připravte si přeliv. Stačí všechny ingredience na přeliv rozmixovat dohromady a přelít jím ztuhlou panna cottu. Dezert na závěr ozdobte čerstvými jahodami a malinami.

Zdroj: Kupi