Tyto potraviny a nápoje nejvíce obarví vaše zuby. Proč se to děje a jak tomu předejít?

Žena drží v rukou velký cupcake a zub Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Bílé zuby jsou již odedávna vnímány jako jeden ze symbolů krásy a zdraví. Zářivý úsměv je atraktivní, umí snadno okouzlit a ukázat okolí, že o sebe pečujete. Ne každý si dokáže bílé zuby zachovat a to často ani při pravidelném čištění zubů. Na vině jsou především konkrétní potraviny, nápoje a zlozvyky, které vaše zuby zbarvují do nežádoucích odstínů a nechávají na nich nevzhledné skvrny. Představíme si, co zbarvuje vaše zuby nejvíce a jak tomuto procesu zabránit.

Přečtěte si také

Vytvořte si železné zásoby potravin s dlouhou trvanlivostí a buďte připraveni i na horší časy

Proč se zuby zbarvují?

Když si polijete oblečení omáčkou, zůstane na něm skvrna. To samé se děje s vašimi zuby. Potraviny i nápoje jsou plné pigmentů, tedy barvících látek, které mohou na vašich zubech zůstat. Některé pigmenty barví méně, některé více. Zbarvení zhoršují kyselé potraviny a nápoje, protože mohou poškodit zubní sklovinu a způsobit, že se zuby stanou více náchylné ke zbarvení.

Sklovina se přirozeně oslabuje i s věkem, takže starší lidé jsou ke skvrnám na zubech náchylnější než ti mladí. Vliv na barvu zubů má i genetika a zubní hygiena. Zatímco některé faktory neovlivníme, jiné ano, například omezení konzumace toho, co barví zuby nejvíce.

Zub z poloviny obarvený kávou a položený na zrncích kávy Chizhevskaya Ekaterina / Shutterstock.com

Potraviny, které se nejvíce podílejí na obarvení zubů

Káva

Káva obsahuje třísloviny, typ chemické sloučeniny zvané polyfenol, která může způsobit, že se barevné sloučeniny přilepí na vaše zuby. Když si svou kávu navíc osladíte cukrem, zanesete si do úst další kyseliny a bakterie, které požírají sklovinu a poškozují dásně.

Čaj

Stejně jako káva, i čaj obsahuje třísloviny, které mohou zabarvit zuby. Dobrou zprávou je, že existuje jednoduchý způsob, jak snížit schopnost čaje barvit zuby. Studie z roku 2014 zjistila, že přidání 2 procent mléka do čaje může výrazně snížit schopnost čaje barvit zuby. Přesněji řečeno, výzkumníci zjistili, že je za prevenci skvrn způsobených čajem zodpovědný protein v mléce zvaný kasein.

Červené víno

Červené víno je kyselý nápoj známý svou tmavou sytou barvou, která snadno obarví zuby. To samé dokáže i bílé víno, které má ještě více kyselin.

Bobule a ovocné šťávy

Ostružiny, borůvky a další tmavé bobule obsahují tmavou pigmentaci, která může způsobit skvrny na zubech. Drobné organické částice mohou proniknout póry ve vaší zubní sklovině a zůstat přilepené. Pokud mají vaše zuby vyšší pórovitost, povede to k trvalejším skvrnám. To je důvod, proč se vaše zuby mohou zbarvit do fialova a po konzumaci borůvek mohou mít purpurový odstín. To samé dokáže i další sytě zbarvené ovoce obsahující tmavé pigmentové šťávy, třeba granátové jablko.

Řepná šťáva ve sklenici Dani Vincek / Shutterstock.com

Červená řepa

Ze zeleniny nejvíce barví červená řepa, která je díky těmto vlastnostem oblíbeným přírodním barvivem. Po její konzumaci je vhodné si včas vyčistit zuby nebo vypláchnout ústa.

Slazené nápoje

Ať už popíjíte kolu nebo ovocnou limonádu plnou cukru, můžete tím způsobit změnu barvy vašich zubů. Je to proto, že tyto kyselé nápoje mohou způsobit erozi vaší skloviny. Když je sklovina erodována, zub bude nejen náchylnější ke zbarvení, ale umožní také prosvítat dentinu zubu, který je přirozeně tmavší a žlutější než sklovina.

Energetické a sportovní nápoje

Podle studie z roku 2012 jsou energetické i sportovní nápoje spojeny s rozpadem skloviny, což přispívá ke vzniku skvrn. Tato studie také ukázala, že energetické nápoje mají zřejmě vyšší kyselost a rozpouští sklovinu ještě více než sportovní nápoje.

Rajčatová omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka je ideální způsob, jak si chuť rajčat užít a uchovat na později. Omáčku můžete použít na těstoviny, do omáček na lasagne či ragú, pod maso, na pizzu, nebo dokonce jako dip. Příprava je velmi jednoduchá a stačit vám bude pouze pár surovin.

Rajčatová omáčka
Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Milujete rajčatové omáčky v kombinaci s těstovinami? Pak tu máme recept přímo pro vás. Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou vás dostanou. Tento zdravý a lehký oběd připravíte během chvilky. Ricotta dodá rajčatové omáčce jemnost a krémovost, čerstvá bazalka pak jídlo doplní o neodolatelnou vůni.

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Omáčky na bázi rajčat

Rajčatové omáčky většina lidí konzumuje zejména v kombinaci s těstovinami. I když jsou lahodné, jsou také velmi kyselé a podílejí se na zbarvení zubů.

Sojová omáčka a balzamikový ocet

Tmavě pigmentované omáčky, jako je sójová omáčka a balzamikový ocet, také barví zuby. Navíc kyseliny obsažené v potravinách mohou způsobit narušení skloviny.

Záběr z úst, která se blíží k hamburgeru Rocksweeper / Shutterstock.com

Sladkosti

Sladkosti, zejména ty tmavé, jako je čokoláda, mohou způsobit mírné skvrny na vašich zubech. Spousta tvrdých a gumových bonbónů navíc obsahuje barevná barviva, která se mohou usazovat na vaší sklovině.

Škrobové potraviny

Potraviny jako chléb a těstoviny mají vysoký obsah škrobů, které bakterie milují. Abyste zabránili vzniku zubního kazu a skvrn, je vhodné si co nejdříve po konzumaci vyčistit zuby.

Jak se vyhnout obarveným zubům?

I když můžete potraviny zbarvující zuby omezit, bylo by nemyslitelné přestat konzumovat vše, co obsahuje tmavé pigmenty nebo má kyselý charakter. Proto je vhodné naučit se následující postupy, jak se zbarvení zubů vyhnout:

  • Používejte brčko – Když budete popíjet limonádu, džus nebo třeba ledový čaj pomocí brčka, eliminujete tím kontakt nápoje s vašimi zuby.
  • Čistěte si zuby – Vyčištění zubů po každém jídle je tou nejlepší prevencí proti jejich obarvení a poškození skloviny. Pokud si nemůžete po jídle vyčistit zuby, je vhodné použít ústní vodu.
  • Pití vody – Bezprostředně po konzumaci barvících potravin nebo nápojů je užitečné napít se čisté vody, abyste opláchli barvu a kyselinu a zabránili skvrnám na zubech. Pokud si nemůžete zuby vyčistit nebo použít ústní vodu, můžete čistou vodu využít k propláchnutí úst.
Usmívající se žena ukazuje na své zuby Cast Of Thousands / Shutterstock.com
  • Konzumujte potraviny, které odstraňují skvrny – Některé druhy ovoce a zeleniny skutečně pomáhají čistit zuby, když jíte, což může pomoci zabránit tomu, aby se na nich usazovaly skvrny. Tuto schopnost mají například jablka, hrušky, celer, mrkev, květák či okurka.
  • Omezte slazení – Cukr navíc znamená větší zátěž pro vaše zuby, snažte se proto vyhýbat nadměrnému slazení.
  • Žvýkejte žvýkačky s xylitolem – Pokud nemáte po ruce kartáček, je vhodné mít při sobě balení žvýkaček s obsahem xylitolu. Jejich žvýkání po jídle přispívá k prevenci zubního kazu, protože při žvýkání dochází ke zvýšené produkci slin.
  • Nekuřte – Nejen potraviny a nápoje, ale i kouření barví zuby. Drobné částice ze spáleného tabáku uvíznou v zubech a podílí se na jejich nežádoucím odstínu.
  • Používejte zubní nit – Na prostor mezi zuby se často zapomíná a právě zde mnohdy dochází k nevzhlednému obarvení zubů. Pokud budete používat dentální nit 2x denně, můžete obarvení zubů v těchto místech předejít.

Málokomu se podaří zachovat si do pozdního věku bílé zuby, ale vhodnou prevencí lze dosáhnout toho, že se vyhnete nežádoucímu odstínu zubů a skvrnám, které by kazily váš vzhled. Pokud jsou vaše zuby již obarvené a chcete to změnit, můžete si koupit prostředky na bělení zubů svépomocí nebo navštívit zubní ordinaci, kde tento zákrok provedou profesionálně.

Zdroje: National Library of Medicine, Healthline, WebMD, Colgate