Lahodný a fantasticky křupavý: Udělejte si legendární moučník s jablky podle známého cukráře

3 kousky štrúdlu na černém prkénku, posypané cukrem Kupi

Štrúdl, štrúdl, to je labůžo! Znáte tuhle písničku, která je s trochou nadsázky ódou na oblíbený moučník s jablky a rozinkami? Štrúdl je zkrátka vynikající, o tom snad nemůže nikdo pochybovat. Pokud se vám nechce dělat těsto na štrúdl, můžete použít i to listové. Ale za nás doporučujeme udělat si těsto doma. A nezapomeňte ho vytáhnout tak, aby bylo průhledné jako papír. Tak má totiž správný tažený štrúdl vypadat. Pojďte si tento ikonický moučník upéct podle receptu Josefa Maršálka!

Přečtěte si také

Jak bojovat s vypadáváním vlasů? Co jíst a co (po)užívat?

Odkud pochází štrúdl?

Za štrúdl vděčíme Turkům a jejich Osmanské říši. Osmanští Turci s sebou při svých válečných taženích po Evropě brali i své kuchaře. Ti pro vojáky připravovali záviny z tenkého těsta, které plnili různými náplněmi. Během tureckých válek s křižáky, které probíhaly v 17. století ve střední Evropě, okoukali Maďaři zmíněné turecké záviny a začali je sami připravovat. Zkoušeli různé náplně, až nakonec objevili tu jablečnou.

První recept na nám známý štrúdl pochází z roku 1696 z Vídně, která je považovaná za místo vzniku oblíbeného moučníku. A proč mu Vídeňané začali říkat štrúdl? Je to podle kyselých jablek odrůdy Strudel, z nichž se připravovala náplň do štrúdlu.

Postupně začali kuchaři přidávat do jablečné náplně rozinky a skořici. Štrúdl pak dostal nový rozměr v 18. století za vlády Marie Terezie, která ho podávala svým hostům. Štrúdl se rázem stal noblesním dezertem a jistá noblesa mu nechybí ani dnes.

Honzovy buchty
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Honzovy buchty

Honzovy buchty patří mezi oblíbené dobroty malých i velkých. Voňavé buchty z kynutého těsta plněné povidly, mákem nebo tvarohem, sypané moučkovým cukrem, potěší nejednoho mlsouna.

Honzovy buchty
Hruškový závin
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Hruškový závin

Hruškový závin s rozinkami a vlašskými ořechy je křehký, lehoučký, nadýchaný a krásně vám provoní celou kuchyni. Jeho chuť je naprosto luxusní a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako dezert k odpolední kávě. Na přípravu není náročný, a tak se do něj mohou směle pustit i začínající kuchaři.

Hruškový závin

Recept na jablečný štrúdl

Ingredience na 8 porcí:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 g soli
  • 60 g másla
  • 150 ml vlažné vody
  • 5 jablek
  • 100 g sušených brusinek
  • 100 g vlašských ořechů
  • kůra z 1 citronu
  • 1 g mleté skořice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 40 g cukru na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, sůl a na kostičky nakrájené máslo. Vypracujte drobenku. Potom přilijte 150 ml vlažné vody a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte ho 30 minut odpočinout v lednici.
  2. Mezitím si připravte jablka na náplň. Rozkrojte je napůl a zbavte jádřinců. Půlky jablek nakrájejte na tenké plátky a přidejte k nim brusinky, kůru z 1 citronu a na drobné kousky nakrájené ořechy. Vše pořádně promíchejte.
  3. Odpočinuté těsto vyválejte na tenký plát a rukama placku těsta vytáhněte tak, aby byla průsvitná. Pokropte ji částí rozpuštěného másla a naskládejte na těsto jablečnou náplň. Náplň pokapejte trochou rozpuštěného másla.
  4. Okraje závinu přeložte, aby ze štrúdlu nevypadla náplň. Přeložte přes náplň i delší okraj těsta a rolujte k opačné straně. Dejte na plech, vyložený pečicím papírem, potřete zbytkem rozpuštěného másla a posypte 40 g cukru.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut.

Zdroj: YouTube kanál Českého rozhlasu, Culina botanica, 100+1