Rýžový olej je zdravou alternativou pro vaření, která má celou řadu výhod

Rýžový olej litý do misky a klasy rýže K321 / Shutterstock.com

Olej, který používáme při vaření, má velký vliv na naše zdraví. Uvědomuje si to stále více lidí a to je nutí hledat oleje, které jsou pro naše zdraví šetrnější a dokážou přinášet různé zdravotní výhody. Díky tomu se v českých kuchyních začínají objevovat oleje, které nejsou v našich končinách tradiční, a patří mezi ně i rýžový olej. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, představíme si, co je zač a jaké zdravotní výhody jeho používání přináší.

Přečtěte si také

Trpíte depresí nebo nespavostí? Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na tryptofan a zlepšete si náladu i spánek!

Co je to rýžový olej?

Jedná se o olej, který se získává z rýžových otrub, vnější vrstvy rýžových zrn. Rýžové otruby se obvykle používají jako krmivo pro zvířata nebo se vyhazují jako odpad. Ne každý ví, že se z nich dělá také olej, který se v mnoha asijských zemích používá jako kuchyňský, zejména v Číně, Japonsku a Indii. Jedná se o méně rafinovaný nízkotučný olej, který můžete používat pravidelně a je vhodný i pro kojící nebo těhotné ženy.

Celkově je považován za zdravou alternativu k jiným typům rostlinných olejů, zejména díky obsahu nenasycených mastných kyselin a antioxidantů. Nicméně jako u všech potravin je důležité konzumovat ho s mírou a začlenit ho do vyvážené stravy.

Jak chutná?

Chuť rýžového oleje je obvykle jemná a neutrální, což ho činí vhodným pro mnoho kulinářských aplikací. Má lehkou, mírně sladkou a oříškovou chuť, která není příliš výrazná a nepřebíjí další chutě potravin. Tato mírná chuť rýžového oleje ho činí ideálním pro použití v mnoha různých kulinářských tradicích, protože se snadno integruje do různých pokrmů a receptů, aniž by je negativně chuťově ovlivnil.

Lahvička rýžového oleje vedle rýžových otrub wing-wing/Shutterstock.com

Jak se rýžový olej využívá?

Rýžový olej má poměrně vysoký kouřový bod, který se pohybuje kolem 232 až 254 °C. Tato teplota může být mírně variabilní v závislosti na způsobu zpracování oleje a dalších faktorech. Díky relativně vysokému bodu kouření je rýžový olej stabilní při vysokých teplotách a je vhodný pro smažení, vaření a pečení. Díky své neutrální chuti se rýžový olej často používá k vytváření salátových dresinků. Často se používá jako základ pro marinády a omáčky díky své jemné chuti a schopnosti dobře absorbovat další přísady a koření.

Kosmetické využití

Díky hydratačním a zklidňujícím vlastnostem se také používá do šampónů a kosmetických produktů pro péči o vlasy, protože zvyšuje jejich lesk a hydratuje je. Jelikož se dobře vstřebává, lze ho použít i jako masážní olej.

Které látky obsahuje?

  • Mastné kyseliny: Hlavní složkou rýžového oleje jsou mastné kyseliny, které tvoří jeho základní strukturu. Převažujícími mastnými kyselinami v rýžovém oleji jsou kyselina olejová (mononenasycená) a kyselina linolová (polynenasycená). Obsahuje také malé množství nasycených mastných kyselin.
  • Vitamíny: Obsahuje určité množství vitamínu E, což je antioxidant, který pomáhá chránit tělo před poškozením volnými radikály. Vitamín E je důležitý pro zdraví kůže, očí a imunitního systému.
  • Fytosteroly: Tyto látky jsou podobné chemické struktuře cholesterolu a mají vlastnosti, které mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu v těle a podporovat zdraví srdce.
  • Gamma-oryzanol: Jedná se o směs látek, které jsou přirozeně přítomné v rýžovém oleji. Gamma-oryzanol má potenciální protinádorové vlastnosti a může také pomáhat snižovat hladinu cholesterolu.
  • Další látky: Obsahuje i další látky jako například fosfolipidy, které jsou důležité pro zdraví buněk, a další antioxidanty, které mohou přispívat k ochraně před oxidačním stresem.

Jaké jsou zdravotní výhody použití rýžového oleje?

  • Zdravá hladina cukru v krvi – Může podporovat zdravou hladinu cukru v krvi zlepšením inzulínové rezistence, což je rizikový faktor pro diabetes 2. typu. Studie zjistila, že olej z rýžových otrub významně snížil hladinu cukru v krvi zvýšením hladiny inzulínu. Ráno poté, co 19 zdravých mužů snědlo jediné jídlo obsahující 3,7 gramu rýžových otrub rozmíchaných v oleji, jejich hladina cukru v krvi klesla o 15 % ve srovnání s těmi, kteří tuto složku nejedli. Přesto nedošlo k žádným změnám v hladinách inzulínu, což naznačuje, že olej z rýžových otrub může dokonce podporovat zdravou hladinu cukru v krvi, aniž by ovlivňoval inzulín.
  • Podporuje zdraví srdce – Japonská vláda uznává tento olej jako zdravou potravinu kvůli jeho účinkům na snížení cholesterolu. Přehled 11 randomizovaných, kontrolovaných studií u 344 lidí spojil příjem oleje z rýžových otrub s významně nižšími hladinami LDL (špatného) cholesterolu – průměrný pokles o 6,91 mg/dl. Pouhé snížení LDL o 1 mg/dl může snížit riziko srdečních onemocnění o 1–2 %. Vědci připisovali zlepšení hladiny cholesterolu rostlinným sterolům oleje, které brání tělu vstřebávat cholesterol.
  • Antioxidační a protizánětlivé účinky – Několik sloučenin v oleji z rýžových otrub má antioxidační a protizánětlivé účinky. Jednou z těchto sloučenin je oryzanol, u kterého bylo prokázáno, že potlačuje několik enzymů, které podporují zánět. Ve 4týdenní studii užívalo 59 lidí s hyperlipidémií 2 polévkové lžíce (30 ml) oleje z rýžových otrub nebo sójového oleje. Ve srovnání se sójovým olejem olej z rýžových otrub výrazně zvýšil antioxidační kapacitu lidí, což může pomoci v boji proti oxidativnímu stresu.
Používání rýžového oleje při vaření Dragon Images / Shutterstock.com
  • Protirakovinné účinky – Tokotrienoly, skupina antioxidantů v oleji z rýžových otrub, mohou mít protirakovinné účinky. Tokotrienoly potlačují růst různých rakovinných buněk, včetně buněk prsu, plic, vaječníků, jater, mozku a slinivky břišní.
  • Působí proti špatnému dechu – Proplachování tohoto oleje v ústech může zlepšit zdraví ústní dutiny. Studie na 30 těhotných ženách zjistila, že olej z rýžových otrub snižuje zápach z úst. Vědci spekulují, že za to může bohatý obsah antioxidantů v oleji.
  • Může zlepšit imunitní zdraví – Olej z rýžových otrub může zlepšit vaši imunitní odpověď, což je první obranná linie vašeho těla proti bakteriím, virům a dalším organismům způsobujícím nemoci. Studie odhalila, že extrakt bohatý na oryzanol z oleje z rýžových otrub zvýšil imunitní odpověď.
  • Lepší zdraví pokožky – Antioxidanty v oleji z rýžových otrub mohou podporovat zdraví pokožky. V 28denní studii lidé zaznamenali zlepšení tloušťky, drsnosti a pružnosti kůže na předloktí po použití gelu a krému obsahujícího extrakt z rýžových otrub dvakrát denně.

Zdroje: National Library of Medicine, Kupi