Čeká nás konec dobírek v Česku? Pro lidi začínají být moc drahé, nahrazují je jiné způsoby platby

Žena přebírá balíček od kurýra PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Doba se mění a s ní i preference zákazníků při placení za zboží objednané přes internet. Ještě před několika lety kralovala dobírka, nyní však její popularita rapidně klesá. Důvodem jsou především rostoucí náklady spojené s tímto způsobem platby. Zákazníci se snaží šetřit každou korunu a poplatek za dobírku, který může dosahovat až 300 Kč, je pro mnohé nepřijatelný.

Přečtěte si také

Cenové pecky tohoto týdne: Neprošvihněte skvělou akci na maso a vejce

Klesající popularita dobírek

Pandemie covidu-19 přispěla k poklesu obliby dobírky, jelikož si lidé zvykli platit za objednávky předem, aby se usnadnilo bezkontaktní doručení. Mladší generace navíc upřednostňuje moderní platební metody jako Apple Pay či Google Pay.

Vývoj platebních metod v číslech

Podle průzkumu Asociace pro elektronickou komerci (APEK) tvořily v roce 2010 dobírky 60 % všech plateb v českých e-shopech. V roce 2022 to bylo už jen 20 %. Naopak podíl online plateb vzrostl ze 30 % v roce 2010 na 70 % v roce 2022.

Průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že v roce 2022 upřednostňovalo 80 % českých zákazníků platbu kartou nebo převodem. Jako hlavní důvody uváděli pohodlí (65 %), rychlost (55 %) a nižší poplatky (40 %). Dobírku preferovalo jen 15 % respondentů.

Příznivci dobírek a nevýhody pro obchodníky

I přes tyto trendy má dobírka stále své příznivce, kteří ji považují za nejbezpečnější variantu online nákupu. Česká republika patří mezi země, kde je dobírka oblíbenější než ve zbytku Evropy. Pro obchodníky je však tento způsob platby nevýhodný, protože zákazníci často objednané zboží nepřevezmou, a e-shopům tak vznikají zbytečné náklady na přepravu. Očekává se, že prodejci začnou dobírku omezovat, především u menších objednávek, a ponechají ji pouze u větších nákupů. Ceny za dobírku by mohly vzrůst až na dvojnásobek.

Nevyzvednuté balíky a dopad na životní prostředí

Možná vás to překvapí, ale dobírky mají opravdu negativní dopady na životní prostředí. Generují totiž dodatečnou přepravu v případě nevyzvednutých balíků, což zvyšuje uhlíkovou stopu e-commerce. Každý pátý balík poslaný na dobírku si zákazník nakonec nevyzvedne. To generuje zbytečnou přepravu a podle odhadů DPD zvyšuje emise CO2 z e-commerce o 10 %. Přechod na online platby může pomoci snížit objem vratných zásilek a přispět k udržitelnějšímu provozu e-shopů.

Žena předává kurýrovi za balíček hotovost Motortion Films / Shutterstock.com

Odložené platby jako řešení

Řešením se zdají být odložené platby, které kombinují výhody dobírky s výhodami pro obchodníky. Zákazník si může zboží před zaplacením vyzkoušet a ujistit se, že si ho chce nechat. Obchodník získá peníze krátce po objednávce. Mnoho českých e-shopů již nabízí vlastní odložené platby (např. Mall Pay, Alza Třetinka) nebo spolupracuje se službami jako Twisto, Klarna či Skip Pay.

Budoucnost platebních metod

Odborníci předpovídají, že podpora odložených plateb bude na úkor dobírek stoupat a struktura platebních metod na e-shopech se výrazně promění. Podle predikcí Českého statistického úřadu by při současném tempu mohly dobírky do roku 2030 klesnout na 5 až 10 %. Hlavními akcelerátory budou rozvoj okamžitých plateb a nových metod jako Nakupte teď, plaťte později.

Otázka preferencí některých zákazníků

Otázkou zůstává, jak budou platit zákazníci, kteří preferují dobírku, protože nechtějí nebo nemohou využívat online platby.

Zdroje: Asociace pro elektronickou komerci, Český statistický úřad, Skip Pay, Comgate, Mastercard, Shoptet