Pivo obsahuje zdraví prospěšné vitamíny a minerální látky. Někteří však jeho pravidelnou konzumaci nedoporučují

Dvě orosené sklenice piva lákají Nitr / Shutterstock

Pivo je nepochybně jedním z nejpopulárnějších nápojů v České republice, stejně jako mezi Angličany a Iry, kteří jsou rovněž na mezinárodní scéně proslulí jako zdatní konzumenti tohoto nažloutlého nápoje. Přestože obsahuje složky, které mohou působit proti vysokému krevnímu tlaku a některým typům rakoviny, odborníci varují, že nadměrné pití piva může zdraví škodit.

Přečtěte si také

Fantastické britské národní jídlo s nádechem Orientu: Kuřecí tikka masala si vás získá výbornou omáčkou

Češi jsou národem pivařů

Otevření chlazeného piva po vyčerpávajícím pracovním dni představuje pro mnohé z nás rituál, bez kterého si neumíme představit svůj běžný den. Globálně pivovarský sektor stále prospívá, což poukazuje na fakt, že pivo je mezi lidmi nadále považováno za oblíbený a finančně dostupný nápoj.

Navíc Češi, kteří jsou jednoznačně národem pivařů, si nedokážou představit oběd bez dobrého piva. Během letních měsíců otevře doma pivo alespoň jednou týdně 71 % Čechů. Do restaurace na čepované pivo si zase alespoň jednou týdně zajde přibližně 55 % obyvatel.

Pivo může narušit spánek a poškodit játra

Ačkoliv v sobě ukrývá několik vitamínů a zdraví prospěšných látek, může mít škodlivé účiny především na náš spánek a játra. Dokonce i mírná konzumace piva může vést ke snížení kvality spánku o 9,3 %. Cesta alkoholu trávicím systémem může vyvolat různé zdravotní problémy. Například může způsobit bolesti břicha, nadýmání a průjem.

„Moderované pití piva může přispět ke snížení rizika aterosklerózy, což je onemocnění známé jako kornatění tepen. Dále má pivo diuretické účinky a podporuje vylučování žluči, což může pomoci předcházet tvorbě močových a žlučových kamenů. Nicméně ne všechny typy piva jsou stejně prospěšné. Kvalita piva závisí na kvalitě použitých surovin, zejména na vodě,“ prozradil pro Kupi MUDr. Jaromír Ožana.

Kamarádi si připíjejí pivními sklenicemi Drazen Zigic / Shutterstock

Pivo je plné vitamínů a minerálů

Pivo však v sobě ukrývá i několik zdravotních benefitů, které v žádném jiném alkoholickém nápoji nenajdeme. Pivo obsahuje několik základních vitamínů a minerálních látek, které mohou přispět k našemu zdraví. Mezi ně patří vitamíny skupiny B – konkrétně B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), niacin (vitamín B3) a kyselina listová.

Kromě toho pivo obsahuje antioxidanty a fermentované sloučeniny, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví střev. Pro výrobu piva používá sládek čtyři základní suroviny: vodu, obilný slad, chmel a pivovarské kvasnice. Tyto komponenty jsou zásadní pro finální chuť, aroma a nutriční hodnotu piva.

Díky obilnému sladu, který je základem každého piva, se do nápoje dostává široká škála vitamínů a minerálů. Pivo obsahuje nejen draslík a sodík, ale je navíc bohaté o chloridy, vápník, hořčík, fosfor a křemík. Tyto minerály mají blahodárný vliv na naše zdraví, pokud je pivo konzumováno v přiměřeném množství. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven doporučená denní dávka českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy.

Zdroje: Český svaz pivovarů a sladoven, Kupi, JMR Publications, Healthline, webMD, medicalnewstoday, vědecká studie