Banánová slupka v akci: Vyleští stříbro i listy pokojovek, a dokonce pomůže upéct šťavnaté maso

Otírání listů rostliny slupkou od banánu triocean / Shutterstock.com

Banány jsou jedním z nejpopulárnějších druhů ovoce na světě. Málokdo však tuší, že jejich slupky skrývají nečekané poklady. Místo vyhození do koše je můžete využít jako přírodní peeling na obličej, leštidlo na stříbro, nebo dokonce jako pomocníka při pečení masa. V tomto článku vám prozradíme další užitečné tipy, jak zužitkovat banánové slupky a vytěžit z nich maximum.

Přečtěte si také

Není salát jako salát. Tyto suroviny z něj zbytečně udělají kalorickou bombu!

Banánové slupky jako koncentrát prospěšných látek

Podobně jako dužina, i slupky banánů obsahují celou řadu cenných vitamínů, minerálů a dalších blahodárných látek. Vyznačují se antibakteriálními, protiplísňovými a enzymatickými vlastnostmi. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, draslíku, hořčíku, vitamínu B6 a B12.

Jak můžete tento jedinečný koktejl živin využít v praxi? Stačí trocha kreativity a banánové slupky se stanou vaším nepostradatelným pomocníkem v domácnosti i při péči o zdraví a krásu.

Banány na stromě vincentchuls / Shutterstock.com

6 překvapivých způsobů využití banánových slupek

1. Ekologické leštidlo na stříbro

Zašlé stříbrné šperky či příbory znovu rozzáří, když je jemně přetřete vnitřní stranou banánové slupky a vyleštíte utěrkou. Ušetříte tak za drahé čisticí prostředky. Banánové slupky jsou šetrné k životnímu prostředí a zároveň účinné, což z nich dělá ideální volbu pro ekologicky smýšlející jedince.

2. Tajná přísada pro šťavnaté pečené maso

Chcete, aby vaše pečeně byla křehká a šťavnatá? Na dno pekáče položte banánové slupky. Ty během pečení uvolní vlhkost a zabrání vysušení masa. Tento jednoduchý trik ocení zejména gurmáni, kteří touží po dokonale připraveném mase.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem

Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem

3. Přírodní úleva od komářích štípanců

Svědivé štípance od komárů zklidní banánová slupka. Postižené místo jí masírujte po dobu 5 minut, nechte chvíli působit a opláchněte. Polysacharidy ve slupce snižují otok a zmírňují podráždění. Podobně pomáhá i na vyrážky, alergické reakce či modřiny. S banánovou slupkou můžete zapomenout na nepříjemné svědění a začervenání kůže po štípnutí hmyzem.

4. Výživná bomba pro pokojové rostliny

Dopřejte svým květinám přírodní hnojivo z drcených banánových slupek. Nebo si připravte výživnou zálivku – slupky ze zralých banánů nechte přes noc louhovat ve vodě. Vaše pokojové rostliny se vám odvděčí bujným růstem a krásným vzhledem.

5. Levný domácí peeling proti akné

Zapomeňte na předražené pleťové přípravky. Vyzkoušejte peeling z banánové slupky. Její vnitřní stranu jemně vmasírujte do čisté pleti, po 20 minutách opláchněte. Ovocné kyseliny pomohou v boji s akné. Pravidelné používání banánového peelingu může významně zlepšit stav vaší pleti.

6. Chytrý trik, jak vytáhnout třísku

Pokud se vám do kůže zabodne tříska, přiložte na postižené místo kousek banánové slupky. Enzymy napomůžou třísku vytlačit k povrchu, takže půjde snadno uchopit pinzetou. Tento jednoduchý a účinný způsob, jak se zbavit nepříjemné třísky, by měl znát opravdu každý.

Spousta banánů Rushay / Shutterstock.com

7. „Leštidlo“ na listy rostlin

Banánová slupka se dá skvěle využít i na leštění a čištění listů pokojových rostlin. Stačí vnitřní stranou slupky jemně přetřít listy a následně je otřít měkkým hadříkem nebo papírovou utěrkou. Slupka banánu obsahuje množství minerálů a živin, které se při otírání uvolňují a prospívají rostlině. Navíc lesk listů vydrží déle než při použití běžných leštících přípravků. Tento trik je nejen účinný, ale také zcela přírodní a levný. Vaše pokojové rostliny budou krásně lesklé a zdravé.

Banánovo-ovesný mugcake
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-ovesný mugcake

Banánovo-ovesný mugcake je perfektní fitness dezert, který obohatí vaše tělo o bílkoviny a sacharidy. Příprava je velmi jednoduchá a zabere vám pouze pár minut.

Banánovo-ovesný mugcake
Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě

Máme pro vás naprostou pecku! Recept na rychlý a luxusní křupavý banán, po kterém se budete olizovat až za ušima a milovat jej budou i děti. Použít můžete Kinder čokoládu, Nutellu nebo jakoukoli jinou tabulkovou čokoládu, případně oříškový krém. Tak ať vám to křupe!

Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě

Banánové slupky jsou skutečným multifunkčním pomocníkem v domácnosti i v péči o zdraví a krásu. Příště než je vyhodíte, vzpomeňte si na naše tipy. A nezapomeňte sledovat aktuální slevové letáky na Kupi, kde můžete výhodně nakoupit čerstvé banány. S trochou nápaditosti můžete z banánových slupek vytěžit maximum a ušetřit tak nejen peníze, ale také životní prostředí.

Zdroj: Healthline, Brisbane City Council, Kupi