Bazalka z obchodu vám vždycky uschne? Vyzkoušejte radu z TikToku a mějte nekonečnou zásobu

Přesazování bazalky aprilante / Shutterstock.com

Život bazalky ze supermarketu je většinou velmi krátký. Bezprostředně po nákupu vypadá bazalka krásně a svěže, ale stačí několik dní a začne usychat. Celá rostlina postupně uvadne a opadají jí všechny listy. Problém není ve vás a vašich pěstitelských schopnostech, ale v tom, že bylinky ze supermarketu jsou určeny k okamžité spotřebě. Pokud vám tedy výjimečně vydrží déle, je to zřejmě shodou náhod: Jedinou jistotu ale máte, když ji přesadíte. Jak tedy postupovat?

Přečtěte si také

Trpíte depresí nebo nespavostí? Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na tryptofan a zlepšete si náladu i spánek!

Bez přesazení to nepůjde

Prostředí supermarketů bylinkám nesvědčí, nehledě na to, že jim v malých plastových květináčích chybí dostatek prostoru. Bazalka navíc potřebuje pravidelnou zálivku a ideálně i nepřímé sluneční záření. Nejlépe se jí tedy bude dařit na parapetu na jižní straně, a to v novém a podstatně větším květináči. Zároveň byste ji měli chránit před průvanem a teplotními výkyvy. Odmění se vám za to masitými listy a příjemnou vůní i chutí, se kterou každé těstoviny nebo pizzu pozvednete na vyšší úroveň.

„Bazalka prodávaná v supermarketech je určena k okamžité spotřebě, rostlinky jsou v květináčcích vysety velmi nahusto a nemají dostatek prostoru ani živin pro správný růst,“ uvedla pro Kupi botanička Mgr. Monika Kopčilová. Dobrou zprávou ale je, že bazalku můžete zachránit, a dokonce i rozmnožit.

Bazalka v květináči PandaStudio / Shutterstock.com

Osvědčený postup zahradníka z TikToku

Podle experta z TikToku, který si říká thefrenchiegardener, máte při přesazování bazalky dvě možnosti. Vždy je ale důležité začít co nejdříve. V prvním případě rostlinu rozdělíte na několik částí a každou z nich vsadíte do dostatečně velkého květináče, do kterého bude potřeba dát keramzit a dostatek zeminy. Pokud jí dopřejete dostatek světla a budete ji denně zalévat, ideálně do odtokové misky, měla by růst jako z vody a vydržet minimálně měsíce, možná i roky. To už ale dávno budete mít vypěstováné i další rostliny.

Další možnosti je ustřihnout ze zakoupené bazalky jen části stonků s lístky a dát je do kelímků s vodou. Pokud se vše povede, jak má, po pár dnech zakoření a budou připravené na sázení. Následný postup už je stejný jako v předchozím případě.

Bazalkové pesto
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Bazalkové pesto

Připravit bazalkové pesto není složité. Navíc vám pak uzavřené ve sklenici vydrží v lednici až několik týdnů, budete tedy moci po něm sáhnout, kdykoliv se rozhodnete pro rychlou a chutnou večeři.

Bazalkové pesto
Špagety s bazalkovým pestem a ricottou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou jsou velmi jednoduché na přípravu a zároveň báječně chutnají. Vzhledem k tomu, že neobsahují maso, mohou si je dopřát i vegetariáni. Jsme přesvědčeni o tom, že si je zamilujete.

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou

Semínka jsou jistota

Pro dlouhodobé využití bude lepší vypěstovat si bazalku ze semínek, která seženete snad v každém zahradnictví nebo hobby marketu, kde můžete rovnou koupit i substrát. Jen pozor na to, že existuje několik druhů a pro pěstování v bytě se nejlépe hodí bazalka pravá nebo trpasličí, protože jim nevadí hustší výsev. Časem ji ale i tak musíte protrhat, aby měla dostatek místa. Při zalévání pak používejte rozprašovač, nikoli konvičku, aby se semínka nevyplavila. Vzrostlé rostlině pak ideálně lijte vodu do odtokové misky a využívejte listy z horního patra, aby zhoustla. Případně ji můžete i zaštipovat.

Zdroj: Kupi, Peníze, TikTok