Zázračné účinky bramborové šťávy: Od zklidnění žaludku po krásnou pleť bez akné

Bramborová šťáva a brambory Maryna Osadcha / Shutterstock.com

Brambory jsou často vnímány jen jako obyčejná příloha k jídlu, ale ve skutečnosti v sobě ukrývají mnohem víc. Čerstvá šťáva z brambor je doslova nabitá prospěšnými látkami, které dokážou zlepšit stav pokožky, zmírnit zažívací potíže a podpořit celkové zdraví organismu. Pojďme se společně ponořit do úžasných schopností této všestranné tekutiny.

Přečtěte si také

Originální svatební dary, které novomanžele nadchnou. Poradíme i to, jak zabalit peníze

Účinky šťávy ze syrových brambor

  • Tlumí záněty: Konzumace bramborové šťávy působí preventivně proti chronickým zánětlivým chorobám. Současně přináší úlevu od obtíží, které tyto nemoci vyvolávají.
  • Uklidňuje žaludek: Syrové brambory řadíme mezi silně zásadotvorné potraviny. Jejich šťáva neutralizuje žaludeční kyseliny a tím tiší bolesti břicha. Pomáhá při žaludečních vředech, trávicích obtížích, nadýmání i průjmech.
  • Zkrášluje pleť: Bramborová šťáva zklidňuje projevy akné, redukuje černé tečky a díky antibakteriálním účinkům napomáhá i při odstraňování bradavic.
  • Projasňuje pokožku: Plátky syrových brambor přiložené na oční okolí zmírňují otoky a tmavé kruhy. Šťáva aplikovaná na mastnou pleť reguluje tvorbu kožního mazu.
  • Zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu: Díky obsahu vitamínu B6 může bramborová šťáva pomáhat při příznacích PMS, jako je únava či podrážděnost.
Brambory a vedle miska s dipem mirzamlk / Shutterstock.com
  • Posiluje vlasy: Kombinace bramborové šťávy s gelem z aloe vera vytváří příjemnou hydratační kúru pro vlasy. Směs se šťávou, medem a vaječným bílkem zase podporuje jejich růst. Pozor, poté ji smyjte vlažnou vodou, jinak by se mohl bílek uvařit.
  • Tiší pálení žáhy: Jeden šálek šťávy denně vás dokáže postupně zbavit dlouhodobých potíží s pálením žáhy.
  • Zklidní spáleniny od slunce: Obklady namočené v bramborové šťávě mohou zklidňovat podrážděnou pokožku, spáleniny od slunce nebo svědivé vyrážky.
Smetanové bramborové chuťovky
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smetanové bramborové chuťovky

Ve smetanových bramborových chuťovkách se můžete těšit na spojení brambor, šunky, sýra a zakysané smetany.

Smetanové bramborové chuťovky
Smažené mačkané brambory
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Smažené mačkané brambory

Mačkané brambory v křupavé strouhance smažené na vepřovém sádle se trošku podobají kroketám. Smíchané s anglickou slaninou a cibulkou vykouzlí netradiční přílohu, na které si určitě pochutnáte.

Smažené mačkané brambory

Jaké vitamíny a minerály šťáva z brambor obsahuje?

  • vitamíny C, B a K (Jedna sklenice bramborové šťávy dokonce pokryje asi 50 % doporučené denní dávky vitamínu C.)
  • železo a draslík
  • vápník
  • měď, zinek a mangan

Bramborové bílkoviny patří díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin k nejhodnotnějším rostlinným zdrojům proteinů. Studie z Cambridgeské univerzity ale upozorňuje, že tepelnou úpravou se spektrum aminokyselin v bramborách mění.

Brambory  v dlani Kitreel / Shutterstock.com

Jak připravit bramborovou šťávu?

  • Brambory důkladně omyjte a oloupejte. Poté je vložte do odšťavňovače.
  • Pokud odšťavňovač nemáte, nastrouhejte brambory najemno, nechte chvíli odstát a přes plátýnko vymačkejte šťávu.
  • Další možností je rozmixovat brambory v mixéru a poté šťávu vymačkat přes plátýnko či gázu.

Pozor na to, jaké brambory používáte

  • Nikdy nepoužívejte staré, naklíčené nebo nazelenalé brambory, jsou jedovaté. Vybírejte pouze hlízy zralé a nepoškozené.
  • Před zpracováním odstraňte klíčky a květy, které obsahují jedovatý solanin.
  • Vyhněte se bramborám s otlaky a jinými známkami mechanického poškození.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky s bramborového těsta – existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní švestkové knedlíky.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou je naprosto vynikající kombinací. Omáčka dodá jídlu pikantnější, nevšední chuť. Určitě si tento recept vyzkoušejte, budete příjemně překvapeni.

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou

Pozor na solanin

Ideální jsou mladé, čerstvé brambory bez klíčků a poškození. Čím větší brambory použijete, tím nižší bude koncentrace jedovatého solaninu. Brambory z českých zdrojů mívají obsah solaninu nižší, obvykle 20-150 mg/kg hlíz, maximální povolená koncentrace je 200 mg/kg.

Zařaďte bramborovou šťávu do svého jídelníčku a dopřejte tělu její blahodárné účinky. Udělejte pro své zdraví něco navíc s tímto přírodním všelékem!

Zdroj: Healthline, Sunwarrior, Bezpečnost potravin, Cambridge, National Library of Medicine