10 největších chyb, kvůli kterým naše pleť stárne mnohem rychleji. Jak se jich vyvarovat?

Žena se dívá do zrcadla a kontroluje i pleť Ground Picture / Shutterstock.com

Každá žena chce mít krásnou pleť – s věkem však pokožka vysychá, objevují se vrásky a zejména v oblasti dekoltu kůže ochabuje. Mohou se objevit i pigmentové skvrny a jiné nedokonalosti, které nám sebedůvěru rozhodně nepřidají. Co všechno negativně ovlivňuje vitalitu vaší pleti?

Přečtěte si také

S Remoskou i Pečenkou vařily už naše maminky a věděly proč. Šetří čas, peníze a zvládne (skoro) všechno

1. Kouření

Kouření urychluje stárnutí kůže a snižuje množství látek schopných vázat vodu, takže pleť vypadá starší, než ve skutečnosti je. Navíc budete mít zažloutlé prsty a zuby, nehledě na negativní zdravotní dopad. Kouření navíc pěkně leze do peněz – investujte raději uspořené peníze do kvalitní kosmetiky nebo do ošetření profesionálním vybavením.

2. Nedostatečná hydratace pleti

Používejte vyživující krémy, které dodají vaší pleti dostatek tekutin – bude pak napnutá a vrásky se dále neprohloubí. Dle svých potřeb sáhněte po krémech s vitamínem C, kyselinou hyaluronovou nebo koenzymem Q10. Hydrataci uzpůsobte i ročnímu období.

V létě je pleť náchylná na vysušení a může se snadno spálit od sluníčka. Zimní mrazíky pleti také příliš neprospívají, chraňte ji proto speciálními ochrannými krémy na bázi oleje.

Žena má z opalovacího krému na obličeji udělané sluníčko Subbotina Anna / Shutterstock.com

3. Krémy bez UV filtru

Opálená pleť je snem spousty žen, nicméně UV paprsky ji mohou pěkně vysušit. Ultrafialové záření ovlivňuje všechny vrstvy kůže a stojí za úbytkem kolagenu. V létě se sluňte s rozumem a solárium raději vynechejte úplně.

Kupte si krém s UV filtrem a noste jej během celého roku, sluníčko svítí i v zimě. Na noc ho však nepoužívejte, může zanášet póry – zvolte raději noční krém, který pleť vyživí bez zatížení.

4. Velké množství alkoholu

I alkohol vede k dehydrataci pleti – lidem, kteří holdují častému pití, chybí důležité vitamíny A, B a E, které mají na krásné pleti zásluhu. Občas si skleničku samozřejmě dopřát lze, ale pijte s rozumem. Poděkují vám i vaše játra.

5. Špatné stravovací návyky

Tučné a mastné jídlo, čokoláda a velké množství mléčných výrobků dokáže způsobit kožní problémy. I neléčené intolerance na lepek mohou vyvolat vleklé obtíže, které se projeví i na pleti. Odlehčete proto svůj jídelníček, zařaďte skutečné potraviny, vyřaďte rafinovaný cukr a všechny polotovary. Budete se cítit lehčeji a zdravěji.

6. Výkyvy v hmotnosti

Časté diety mohou napáchat na pleti a kůži velké škody – po ztrátě většího množství kilogramů je pleť povadlejší a trvá jí, než se stáhne. Ve vyšším věku si dovolte pár kilogramů navíc, vrásky se částečně vyplní tukem a vy budete působit mladší.

Žena s nadváhou pečuje o svou pleť před zrcadlem antoniodiaz / Shutterstock.com

7. Málo estrogenu

Po přechodu nemá ženské tělo dostatek estrogenu, který zabraňuje stárnutí pleti. Do svého těla jej však můžete dostat i uměle, takže pokud jste v menopauze, nemusíte házet flintu do žita.

8. Kupujete si nekvalitní kosmetiku

Nekvalitní kosmetika nebo nevhodně zvolený krém rozhodně pleti nesvědčí. Nechte si doporučit péči od své kosmetičky přímo podle svých potřeb – a možná zjistíte, že celý život používáte kosmetiku špatnou. Mnoho žen si totiž myslí, že mají mastnou pleť a tu dále vysušují, ovšem ve skutečnosti je jejich pleť suchá a reaguje právě tvorbou mazu.

9. Moc se mračíte

Snažte se nemračit a držte si neutrální výraz, samozřejmě jen ve vhodných situacích. Přistihla jste se, že se mračíte u práce a dělají se vám vrásky na čele? Nedělejte to, naštvaný pohled za to určitě nestojí.

10. Málo pijete

Krásná a plná pleť potřebuje pravidelný přísun vody. Dva litry denně dodají vaší pokožce vláhu a vrásky budou vypadat méně hluboké. Pitný režim blahodárně ovlivní i funkci ledvin, zrychlí metabolismus a vy budete mít více energie.

Starší žena si drží bradu a usmívá se Vadym Pastukh / Shutterstock.com

Jak se naučit stárnout s grácií?

Nikdo nemládne. Je to kruté, ale je to tak. Pokud máte vyšší věk (nebo se k němu blížíte), nestyďte si koupit krém pro pleť 50+. Není žádná ostuda, když člověk umí stárnout a ví, co tělo potřebuje. Nepodléhejte trendům, ale vsaďte na osvědčenou kosmetiku pro starší pleť s promyšleným složením a mixem funkčních látek.

Zdroje: Kupi