Které sladkosti jsou největší a nejmenší kalorické bomby?

Miska plná gumových medvídků Olena Rudo / Shutterstock.com

Sladkostem je ideální se úplně vyhnout, zejména v případě, že chcete omezit příjem kalorií. Pokud po nich ale přece jen zatoužíte, doporučuje se pečlivě vybírat. Energetické hodnoty jednotlivých druhů bonbonů nebo čokolády se totiž výrazně liší. A zatímco gumoví medvídci vaši štíhlou linii nejspíš neohrozí, kombinace oříšků a čokolády může být skutečnou kalorickou bombou.

Přečtěte si také

Zázračné účinky bramborové šťávy: Od zklidnění žaludku po krásnou pleť bez akné

Gumoví medvídci jako nejmenší zlo?

Hned pro začátek potěšíme milovníky gumových medvídků, protože těch si můžete dát klidně i hrst, a přesto nepřiberete. Tuk v těchto sladkostech téměř nenajdete a celkový obsah kalorií na 100 gramů je jen 328. Není tedy divu, že je propagují i modelky, influencerky a další celebrity. Přesto buďte s jejich konzumací opatrní, protože mají vysoký podíl cukru.

A co pěnové marshmallows?

Podobně dobře si vedly i marshmallows, tedy pěnové bonbony různých velikostí, které mají často růžovou, bílou nebo světle oranžovou barvu. Konkrétně obsahují 333 kalorií na 100 gramů. K úplně jiným číslům se ale dostaneme, pokud si je budeme dopřávat s kakaem a šlehačkou po vzoru amerických vánočních filmů. Taková pochoutka tedy opravdu patří jen na sváteční stůl, kdy si ji můžeme dopřát bez výčitek.

Lentilky raději vynechte

Kdo by si občas nedal lentilky, které vyvolávají nostalgické vzpomínky na dětství? Třeba ten, kdo se snaží zhubnout. Obsahují totiž nejen hodně cukru, ale i tuku, a tak jsou jejich kalorická hodnoty poměrně vysoké a pohybují se okolo 479 kalorií na 100 gramů. Stejně tak bude lepší vynechat všechny lentilkové dorty a dezerty, které připravujeme nebo kupujeme na oslavy našich nejmenších.

Mandle v čokoládě na béžovém pozadí Wesley Meier / Shutterstock

Pozor na oříšky v čokoládě

Mandle, kešu nebo para ořechy v čokoládě se dříve prodávaly hlavně ve zdravé výživě, a tak většinu z nás ani nenapadne, jak vysoký obsah kalorií mají. Pokud vybereme kvalitní výrobek, pravděpodobně se vyhneme palmovému oleji a konzervantům, ale cukru a tuku je tím nezbavíme. Ve 100 gramech těchto oříšků najdeme zhruba 492 kalorií na 100 gramů. A můžou za to především tuky. Pozitivní je ale to, že velká část z nich se řadí mezi tuky, které jsou zdraví prospěšné.

Není čokoláda jako čokoláda

Jak známo, že v množství kalorií vede bílá čokoláda, která spíš než kakao obsahuje kakaové máslo. Ve 100 gramech tak má hned 543 kalorií. Větším překvapením je ale mléčná čokoláda, která se od bílé téměř neliší. Její obsah kalorií je 525 na 100 gramů. A zajímavostí je, že tedy vede i nad nugátem nebo některými typy čokoládových pralinek. Nejméně kalorií má pak podle předpokladů hořká čokoláda, a to 498 na 100 gramů.

Zdroj: Kupi