Ochutnejte tradiční specialitu valašské kuchyně: Má netradiční název, zapéká se v troubě a připravíte ji do hodiny

Valašský kontrabáš s okurkem, servírovaný na bílém talíři Lamart

Valašsko je hornatý region na východní Moravě, ve kterém se dodnes udržují tradice, lidová architektura i lidová kuchyně – a právě o ní dnes bude řeč. Kromě slavných frgálů nebo vyhlášené valašské kyselice je pro tento kraj typický i valašský kontrabáš. Jde o skromné a syté jídlo z tradičních surovin na Valašsku, brambor a pohanky. Jeho příprava je jednoduchá – všechny suroviny stačí dát na plech a nechat zapéct v troubě. Tak pojďme vařit, my už se nemůžeme dočkat, až kontrabáš ochutnáme!

Přečtěte si také

Vychutnejte si Řecko! Připravte si výborné jídlo z lilku, brambor a masové směsi

Starodávná specialita valašské kuchyně

Tak bychom mohli nazvat kontrabáš, skromné jídlo z typických valašských surovin, jako jsou brambory a pohanka. Především pohanka se v minulosti pěstovala na celém Valašsku. Dařilo se jí tady mnohem lépe než obilí, protože zdejší půda není moc úrodná. I proto byla pohanka považovaná za základní surovinu na Valašsku. Lidé ji míchali s různými surovinami, například s kysaným zelím nebo s bramborami – a to je příklad i valašského kontrabáše.

Kontrabáš patří mezi vydatné a poměrně rychlé jídlo, které stačí jen dát do trouby a už se o ně nemusíte více starat. V minulosti byl tento styl vaření velmi častý, protože lidé na Valašsku trávili spoustu času na polích a hospodyně potřebovaly vařit jídla, která nebudou nijak časově náročná na přípravu.

Francouzské brambory
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Francouzské brambory

Francouzské brambory s uzeným masem, cibulí a vejci vás perfektně zasytí a překvapí svou dokonale vyváženou chutí, kterou ještě podtrhne, když je naservírujete s nakládanými okurkami. Na přípravu je tento recept vcelku jednoduchý a zvládnou jej i kuchaři začátečníci.

Francouzské brambory
Valašská kyselica
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradiční zelná polévka pocházející z východní Moravy. Kromě bílého zelí v ní najdeme klobásu, brambory nebo třeba slaninu. Jde o vydatné jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu.

Valašská kyselica

Kromě pohanky a brambor (na Valašsku označovaných jako zemáky) můžeme za další typickou surovinu tohoto kraje označit kysané zelí. Krásně to vystihuje i jedno valašské přísloví: „Zemáky a zelé, živobytí celé.Kysané zelí se velmi často míchalo s bramborami a pohankou. Podle některých receptů se přidávalo i do kontrabáše. My si ho ale tentokrát připravíme bez něj.

Pytel plný pohanky, v pozadí kvetoucí pole Alter-ego / Shutterstock.com

Recept na valašský kontrabáš

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg brambor
  • 400 g pohanky
  • 1 litr horké vody
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 300 g uzeného masa
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžíce majoránky
  • 200 g tvrdého sýru
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Pohanku propláchněte a dejte do hrnce. Zalijte ji 1 litrem vroucí vody, vařte 2–3 minuty a pak nechte v teple dojít.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte. V osolené vodě je poté uvařte doměkka.
  3. Česnek nakrájejte na plátky. Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpalte 2 lžíce sádla. Orestujte cibuli, přidejte česnek a uzené maso.
  4. Přidejte uvařenou pohanku. Osolte, opepřete a posypte majoránkou. Nakonec vmíchejte uvařené, scezené brambory.
  5. Přendejte do pekáče vymazaného zbylým sádlem a posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte 15–20 minut na 200 °C nebo dozlatova.

Zdroj: Kupi