Parlament EU hlasoval pro přísnější pravidla proti obalovému odpadu. Změny se dotknou okurek i ledového salátu

Odpadky znečišťují oceány. Želva si může plastový sáček splést s medúzou Rich Carey / Shutterstock

Běžní spotřebitelé si jistě vybaví několik potravin, které se v obchodech dají zakoupit v igelitovém sáčku rovnou od dodavatele. Jenže těmto plastovým odpadům by do budoucna mohl být konec, jak uvádí nová legislativa EU, o které se před nedávnou dobou vedly bouřlivé diskuze. Jednorázovým plastům už zvoní umíráček. Prodávané zboží by nově mělo mít recyklovatelné obaly.

Přečtěte si také

Májová brynza je nejlahodnější. Pochutnejte si na ní právě teď!

Plasty jsou všude kolem nás

Okurka zabalená do igelitové fólie a stejně tak ledový salát, který je v tomto balení k zakoupení téměř v každém obchodě s potravinami. Jídlo, které si zakoupíme v polystyrenovém obalu, nebo igelitové tašky, které některé řetězce využívají do dnešního dne.

Igelity jsou všude kolem nás a jen málokdo dokáže bez jejich přítomnosti fungovat. Jenže právě plasty a igelity jsou velkým problémem pro životní prostředí, protože takový materiál nejenže se špatně rozkládá, ale někdy se nerozloží vůbec.

Proč plasty škodí přírodě?

Plastový odpad negativně ovlivňuje ekonomiku, potravinářské odvětví a lidi, kteří jsou závislí na moři. Pouze přibližně pět procent plastových obalů se recykluje, a proto zbytek končí jako odpad. Opakované využití obalů by přineslo výhody i pro výrobce, uvádí web oekotest.de.

Plasty určené k jednorázovému použití tvoří polovinu plastového odpadu v mořích, čímž se zatěžuje životní prostředí a zároveň se ohrožují některé druhy živočichů, kteří v těchto vodách přežívají. V roce 2050 by mohlo v mořích plavat více plastů než ryb, pokud se trend nezvrátí.

Evropská unie bojuje proti igelitovým obalům

Právě nemožnost rozložení plastového odpadu naši přírodu zatěžuje více, než si umíme představit. A právě s tím se nyní rozhodla zatočit Evropská unie a nová pravidla z Bruselu to mají změnit. Parlament EU totiž minulý týden uvolnil cestu k přísnějším pravidlům proti obalovému odpadu. Europoslanci odhlasovali celkový zákaz některých jednorázových obalů. Týkat by se to mělo především čerstvého ovoce a zeleniny nebo jednotlivých balení, mezi které patří sůl nebo cukr. Toto nařízení by mělo po celé Evropské unii vzejít v platnost na začátku roku 2030.

Hromady plastového odpadu MOHAMED ABDULRAHEEM / Shutterstock

Vlastní obaly na jídlo i potraviny

Cílem je postupně snížit množství obalového odpadu v mezinárodním společenství nejméně o 15 % do roku 2040. Evropští komisaři pro ochranu životního prostředí dále rozhodli, že v budoucnu budou platit přísnější předpisy pro všechny plastové obaly.

Až na určité výjimky budou mít všechny výrobky recyklovatelný obal. Výjimka se bude vztahovat na textil, keramiku nebo gumu. Provozovatelé stravovacích zařízení budou muset v budoucnu zajistit, aby si spotřebitelé přinášeli vlastní obaly na přepravu potravin, jinak jim nebude umožněno odnést si zakoupené jídlo s sebou domů.

Návrh parlamentu odborníci vítají

Do konce roku 2030 budou obchodníci povinni nabízet deset procent svých výrobků v opakovaně použitelných obalech. Po hlasování na plenárním zasedání Evropského parlamentu musí nové předpisy ještě potvrdit členské státy EU. Svaz komunálních odpadů přijetí předpisů parlamentem kvitoval a uvedl, že je to cíl, o který se snaží několik let.

„Historicky vysoké množství obalového odpadu lze snížit pouze tehdy, pokud se podpoří opětovné použití a recyklace. Kromě toho, jak již dlouho požadujeme, by měl být stanoven minimální podíl recyklovaného obsahu plastů v závislosti na typu obalu,“ uvedl pro portál Utopia viceprezident Svazu komunálních odpadů Patrick Hasenkamp.

Zdroje: Evropský parlament, ÖKO Test, Deutschlandfunk, Utopia