Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
16. dubna
Dvě vejce Benedikt s holandskou omáčkou na bílém talíři ozdobená petrželkou Ilustrační foto: nelea33 / Shutterstock.com

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.

Ingredience

Holandská omáčka

Vejce Benedikt

Postup přípravy

Holandská omáčka

  • 1

    Připravíme si vodní lázeň (hrnec s vodou a na něm položená mísa). Do mísy nalijeme lžíci bílého vína a trochu bílého vinného octa.

  • 2

    Vodu zahřejeme a vhodíme do ní žloutek. Vše spolu prošleháme. Žloutek se musí zahřívat a hezky zhoustnout.

  • 3

    Po zhoustnutí směsi pomalinku přilejeme rozpuštěné máslo a stále mícháme.

  • 4

    Dochutíme citronem a opět zamícháme. Přidáme pepř a sůl.

Vejce Benedikt

  • 1

    Ztracené vejce podle tradičního receptu připravujeme ve vařící vodě s octem. Ve vodě si uděláme vír, do kterého vejce zamícháme.

  • 2

    Šunku opražíme nasucho (můžeme použít i slaninu), stejně tak žemli.

  • 3

    Na talíř dáme opečenou žemli, na ni šunku, ztracené vejce a vše zalijeme holandskou omáčkou.

  • 4

    Můžeme posypat petrželkou nebo pažitkou.

Zajímavé tipy
  • Vychytávka pro přípravu ztraceného vejce:
    Vejce rozklepněte do potravinářské fólie, zabalte do balíčku, zagumičkujte a vařte v horké vodě 3 až 6 minut, podle toho, zda chcete, aby byl žloutek tekutý nebo ne.
  • Žemli lze nahradit anglickým muffinem, toastovým chlebem nebo jiným kvalitním bílým pečivem.
  • Připravte si také avokádo s vejcem a lososem nebo míchaná vajíčka.

Líbil se vám recept Vejce Benedikt s holandskou omáčkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.