Kváskový chléb krok za krokem

Čas přípravy: 10 hod
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
30. dubna
Kváskový chléb s moučným motivem srdce Jana Albrechtová

Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si ten váš zamiluje a jeho přípravu budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem.

Ingredience

Kvásek

Rozkvas

Těsto

Postup přípravy

Kvásek

  • 1

    První den si nachystáme větší sklenici a nasypeme do ní dvě lžíce žitné mouky. Přidáme 3–4 lžíce vody a směs promícháme. Vznikne mírně hustá kašička, kterou zakryjeme mikrotenovým sáčkem nebo potravinářskou fólií. Sklenici i se směsí necháme odpočívat na kuchyňské lince.

  • 2

    Na druhý den, přibližně ve stejný čas, přidáme do sklenice jednu lžíci žitné mouky a dvě lžíce vody. Směs promícháme.

  • 3

    Třetí den do směsi přidáme opět jednu lžíci žitné mouky a dvě lžíce vody. Důkladně promícháme.

  • 4

    Čtvrtý den ze sklenice odebereme dvě lžíce směsi a přisypeme jednu lžíci mouky a dvě lžíce vody. Opět pořádně promícháme a necháme fermentovat.

  • 5

    Pátý den zopakujeme stejný postup jako předešlý den.

Rozkvas

  • 1

    Rozkvas si připravíme tak, že z připraveného kvásku odebereme lžíci a dáme ji do misky. Pak přidáme 150 gramů žitné chlebové mouky a 150 gramů vody. Směs promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 10–12 hodin kvasit. Rozkvas děláme například v 6 hodin ráno a večer.

  • 2

    Z rozkvasu odebereme jednu lžíci, dáme ji do sklenice a uložíme do lednice na příště. Udržovat si můžeme ale i původní kvásek – z rozkvasu neodebíráme, ale udržujeme mateřský kvásek. Opět jej v lednici krmíme žitnou moukou, vodou a přitom odebíráme starý kvásek.

Těsto

  • 1

    Zvažíme si, kolik máme rozkvasu. Podle toho, kolik jej bude, dáme polovinu gramů vody a přidáme tolik gramů pšeničné chlebové mouky, kolik máme rozkvasu. Tuto směs dobře promícháme a necháme 0,5–1 hod odpočívat v lednici či na kuchyňské lince.

  • 2

    Poté přidáme do těsta sůl (2 % z celkové hmotnosti těsta).

  • 3

    Těsto vložíme do robota s hnětacím hákem a necháme stroj pracovat na nejnižší rychlost asi 10 minut. Na zhruba poslední dvě minuty zrychlíme na druhý stupeň.

  • 4

    Těsto necháme 40 minut odpočívat. Poté přeložíme jeden roh těsta přes druhý a takto překládáme všechny strany, dokud to půjde.

  • 5

    Necháme těsto dalších 40 minut odpočívat, poté opět přeložíme kraje. Po dalších 40 minutách těsto přeložíme ještě jednou a vytvarujeme bochník. Bochník vložíme do kukuřičnou moukou vysypané ošatky a dáme přes noc do lednice (do 4 °C).

  • 6

    Druhý den ráno dáme chléb péct na plech nebo v litinovém hrnci. Prvních 20 minut na 250 °C, poté snížíme teplotu na 200 °C. Nebo dáme chléb rovnou do studené Remosky, zapojíme do zásuvky a pečeme.

Zajímavé tipy
  • Při tvarování bochníku si potřete pracovní desku i ruce olejem, s těstem se vám bude lépe pracovat. Dobře funguje i studená voda.
  • Pro pečení můžete použít také speciální formu na chléb, která vytvoří podmínky, jako byste pekli v hliněné peci.
  • Chléb lze před pečením naříznout žiletkou, případně ozdobit ornamenty nebo obrázky pomocí mouky nebo kakaa. Naříznutí pomáhá odvést přebytečnou vlhkost a zabraňuje popraskání při pečení.
  • Těsto se dá zajímavě obarvit instantní kávovinovou směsí typu Caro.

Líbil se vám recept Kváskový chléb krok za krokem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.