Chemický nebo minerální opalovací krém? V čem se liší a který z nich je lepší?

Žena si vybírá opalovací mléko RossHelen / Shutterstock.com

Chrání nás před spálením, rakovinou kůže, kožními problémy, zbytečnými vráskami i pigmentovými skvrnami. A přesto řada lidí jejich výběr odbývá, nebo se v něm naopak ztrácí. Nabídka opalovacích přípravků je více než rozmanitá. V poslední době navíc trh zaplavily minerální opalovací krémy a řada lidí je kupuje proto, že jsou aktuálně trendy. Aniž by věděli, jaký je v nich vlastně oproti těm chemickým rozdíl a jaké jsou jejich výhody i nevýhody. Podívali jsme se proto na to, v čem se oba typy opalovacích přípravků liší, jak se správně používají a pro koho je který druh vhodnější.

Přečtěte si také

Češi si za jídlo a pití připlatí: Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,7 %

Chemické UV filtry

Před UV chrání tak, že se vstřebávají do pokožky a zde zneškodňují (pohlcují) sluneční záření, respektive chemickou reakcí přeměňují na teplo. Mohou být účinnější v prevenci před pigmentovými skvrnami než minerální. Aby však správně fungovaly, je potřeba nanést je v dostatečném předstihu (alespoň 20 minut) před pobytem na slunci. Výhodou ovšem je, že se dobře roztírají, nedělají bílé skvrny a stačí jich i menší množství.

Nabízí také lepší voděodolné účinky a jsou vhodnější pod make-up a jinou pleťovou kosmetiku. Jejich složení je založeno na bázi uhlíkových řetězců a dalších chemických sloučenin. Mezi nejběžnější chemické filtry patří oxybenzon, avobenzon a oktinoxát. Čím dál více se ovšem přechází i na filtry nové generace, které jsou šetrnější k našemu organismu i planetě.

Žena si s úsměvem nanáší na tvář prostředek na opalování Antonio Guillem / Shutterstock.com

Minerální UV filtry

Říká se jim také fyzické nebo anorganické. Jejich aktivními složkami jsou oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý. Fungují tak, že na pokožce vytvoří ochranný film, který odráží sluneční UV záření jako zrcadlo. Oproti chemickým také působí okamžitě a jsou skvělou volbou pro děti a dospělé s citlivou a problematickou pokožkou včetně ekzematické, což je spolu s přírodnějším složením jedním z klíčových důvodů jejich rostoucí popularity.

  • Tip: Pokud je ve složení produktu uveden pouze jeden oxid, pak vždy dávejte přednost přípravkům s oxidem zinečnatým, který je účinný proti UVA i UVB záření. Na rozdíl od titaničitého, který celé spektrum UV záření nepokrývá tak efektivně.

Mají ale také celou řadu nevýhod. Ve vodě nebo při zpocení se rychleji smývají, proto je nutná jejich častější aplikace. Současně mívají konzistenci bílého hutnějšího krému, který může na pokožce zanechávat bílý film nebo se drolit (proto nejsou úplně vhodné v kombinaci s líčením). Pokud je přesto chcete používat na obličej, volte speciální minerální pleťové opalovací krémy, které jsou při zachování minerálního složení lehčí.

Kombinované opalovací přípravky

Řada výrobců běžně dostupných značek opalovacích krémů dnes sází na výhody obou typů a nabízí kombinované opalovací přípravky. Tedy i některé výrobky propagované jako minerální mohou mít ve složení chemické sloučeniny. Díky tomu však poskytují ještě účinnější ochranu proti UVA i UVB záření. Setkat se lez dokonce s krémy nebo gely obsahujícími látku Tinosorb M neboli organické nerozpustné mikročástice pigmentu, které zároveň fungují jako UV absorbér a jsou rovněž účinné proti UVA i UVB záření.

Žena s malou dcerkou na pláži, natírají se opalovacím mlékem Pixel-Shot/Shutterstock.com

Které opalovací krémy jsou lepší?

Často se hovoří ve prospěch minerálních, které prý neškodí korálovým útesům jako ty chemické. V poslední době se však většina studií kloní k závěru, že na blednutí a vymírání útesů má majoritní podíl globální oteplování, nikoliv opalovací krémy. I přesto řada výrobců nabízí produkty se šetrnějším složením, které mají být pro mořský ekosystém bezpečnější. Takové koupíte například od značek Nivea, Garnier, La Roche Posay, Bioderma či Avène.

Při konečném výběru je tak nejdůležitější myslet především na vlastní preference a to, zda budete opalovací přípravek například využívat na citlivou pokožku, zda s ním budete sportovat a plavat, zda jej budete chtít nanášet na obličej s líčením nebo zda je vaše kůže náchylnější k tvorbě pigmentových skvrn a vrásek. A samozřejmě také na hodnoty SPF, které neurčují sílu opalovacího přípravku ale dobu, o jakou vám může prodloužit pobyt na slunci, než se spálíte.

Zdroj: Kupi