Kombucha je v Česku stále populárnější. Jaké značky vyzkoušet a jak si ji připravit doma?

Žena pije kombuchu ze sklenice KK_face / Shutterstock.com

Kombucha je přírodní, fermentovaný, lehce perlivý nápoj, který se vyrábí ze zeleného či černého čaje a má mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Navíc taky skvěle chutná. Když se ho proto naučíte vyrábět doma, výrazně tím ušetříte a ještě si jej můžete vychutnávat stále dokola. Poradíme vám, jaké suroviny zvolit, a ukážeme jednoduchý návod krok za krokem, se kterým zvládne výrobu každý.

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Kombucha a její účinky na zdraví

Kombucha má díky příznivé kombinaci čaje a kvasinek antioxidační i detoxikační účinky, podporuje správnou činnost zažívacího systému (je velkým zdrojem prospěšných probiotik), pročišťuje, posiluje imunitu, povzbuzuje lépe než káva a na delší dobu. Je bohatá na řadu vitamínů (C, B1, B6 nebo B12) a minerálů.

Jaké suroviny jsou na domácí výrobu potřeba a jak je vybrat?

Kombucha

Kombucha je plochý, pevný (gumový) útvar kvasinek a mikroorganismů. Pokud vyrábíte nápoj doma úplně poprvé, můžete tuto tzv. mateční násadu získat od někoho, kdo jí má doma přebytek, nebo ji zakoupit v prodejnách se zdravou výživou či na internetu, kde se cena pohybuje kolem 150 Kč za balení.

Čaj

Pro výrobu kombuchy je důležité zvolit kvalitní sypaný čaj. Čistý, bez přidaných aromatických látek nebo esenciálních olejů. Použijte černý nebo zelený. V obchodech se podívejte například po čaji Cejlon, Darjeeling, Assam, Bancha nebo Hyson či Chun Mee.

Sklenice s kombuchou beaulaz / Shutterstock.com

Voda

K výrobě vám klidně postačí i obyčejná kohoutková voda. Neměla by ale být tvrdá, proto je lepší nechat ji třeba na parapetu okna odstát.

  • Tip: Přibližnou tvrdost vody si za pár korun můžete doma otestovat sami pomocí papírových páskových testerů. Za balení 5 proužků dáte na internetu kolem 73 až 129 Kč (např. od značek Vodnář, Atlas nebo z Hornbachu). Koupit je ovšem lze i po kusech (za cca 40 Kč od značky Yellow&Blue nebo od značky DeLonghi za 80 Kč).

Zákvas

Při výrobě úplně prvního nálevu použijte zakoupený zákvas (většinou bývá součástí setu pro výrobu kombuchy). Jako zákvas může posloužit i hotový, prodávaný nápoj kombucha. Při další výrobě potom můžete použít svou vlastní domácí kombuchu (pro zákvas je nejlepší tekutina zespodu kvašené nádoby). Vždy platí, že zákvas by měl tvořit asi 10 % objemu nádoby, tzn. na 1 litr použijte 100 ml.

Cukr

Cukr se do kombuchy přidává zejména jako zdroj energie pro kvasinky, které jej postupně rozkládají a vlivem vlastní činnosti uvolňují do nápoje různé prospěšné látky. Nemusíte se proto bát, že bude kombucha příliš sladká. Nejlepší je zvolit klasický bílý cukr v množství asi 80–100 g na 1 litr.

Muž dává houbu kvasit do sklenice stockcreations / Shutterstock.com

Výroba kombuchy krok za krokem

Na cca 3 litry nápoje budete potřebovat:

  • 270 g cukru krystal
  • 10 g zeleného nebo černého sypaného čaje
  • mateční kulturu
  • 300 ml speciálního zákvasu (kupovaného nebo v podobě hotové kombuchy)
  • skleněnou nádobu o objemu 3 litry (zavařovací nebo lze použít např. velkou sklenici na limonády s kohoutkem)

Postup:

  1. Vodu (3 l) svařte v hrnci (nepoužívejte rychlovarnou konvici, ve které mohou být zbytky vodního kamene a jiné nečistoty) a nechte v ní vyluhovat sypaný čaj.
  2. V horkém čaji rozmíchejte cukr a přes sítko slijte do skleněné nádoby (objem min. 3 l) ke kvašení.
  3. Jakmile čaj vychladne, přilijte zákvas, zamíchejte a vložte čistou mateční kulturu (omývejte ve vlažné vodě). Mateční kultura musí vždy plavat hladší stranou nahoru.
  4. Takto připravenou nádobu se všemi surovinami zakryjte plátnem a upevněte gumičkou. Uložte na tmavé místo, kde nepřijde do styku se slunečním svitem, kouřem, výpary nebo zápachy z kuchyně apod.
  5. Nechte kvasit minimálně 7 dní při teplotě 20–25 °C (nejlepší je cca 23 °C). Čím déle necháte kombuchu kvasit, tím kyselejší bude. Ideální je slévat po 8 až 10 dnech (můžete v průběhu odlévat malé vzorky a ochutnávat, dokud vám nebude chuť zcela vyhovovat).
  6. Hotovou kombuchu slejte do uzavíratelných sklenic nebo lahví a skladujte v lednici.
Mojito
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Mojito

Koktejl mojito patří k nejoblíbenějším míchaným drinkům světa. Jedná se o tradiční kubánský koktejl, podobně jako neméně populární Cuba Libre. Kombinace bílého rumu, limetek a čerstvé máty vás osvěží i v těch nejteplejších dnech. Pojďte si s námi tento recept vyzkoušet a užijte si osvěžující, mátovou chuť.

Mojito
Jahodové daiquiri
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Jahodové daiquiri

Jahodové daiquiri je sladký alkoholický koktejl z jahod, na kterém si zaručeně pochutnáte. Tento nápoj je mezi míchanými drinky velmi oblíbený a jeho příprava není vůbec složitá, stačí vám jen dobrý mixér.

Jahodové daiquiri

Na povrchu hotového nápoje vám bude plavat původní mateční kultura a nově vzniklé dceřiné kultury. Ty můžete využít pro výrobu další várky nápoje (jako zákvas použijete trochu vámi vyrobené kombuchy) a tímto způsobem si tak lze vyrábět osvěžující zázrak stále dokola. Vždy používejte pouze násadu, která má světlou barvu. Pokud je výrazně hnědá, může být zkažená, plesnivá nebo stará.

Kde ji koupit a za kolik?

Pokud se vám kombucha nechce zrovna pěstovat doma, můžete ji běžně koupit v obchodech se zdravou výživou, drogeriích, jako je dm, Rossmann i Teta, nebo i v sekcích zdravé výživy v supermarketech.

Kombucha ve sklenici Jane Vershinin / Shutterstock.com

Doporučit můžeme:

  • Captain Kombucha – najdete ji v různých příchutích a je velmi dobře dostupná v obchodech. Pokud si hlídáte příjem cukru, vyrábí se i ve verzi bez přidaného cukru. Velmi můžeme doporučit příchuť ZERO zázvor a citron, která stojí od 55 Kč za 400 ml. Má příjemně nakyslou chuť a není tak sladká jako jiné.
  • Country Life – prodává se ve dvoulitrových lahvích a několika příchutích za opravdu příznivou cenu. Je trochu sladší. Za nás doporučujeme příchuť s citronem, kterou koupíte od 118 Kč za 2 l.
  • nupreme – ani s touto nešlápnete vedle. Výborná je příchuť Yerba Maté malina, kde opravdu můžete cítit maliny. Pořídíte ji od 48 Kč za 400 ml.
  • Loklok – méně sladká než jiné. Chuťově skvělá je příchuť Yerba Maté, která stojí okolo 55 Kč za 250 ml.

Zdroje: Healthline, Cleveland Clinic