Pomazánka z pečených paprik – osvěží, zasytí a samozřejmě zachutná

Papriková pomazánka v mističce Oksana Mizina / Shutterstock.com

Máte doma zásobu pěkných červených paprik? Vyzkoušejte z nich připravit něco nového, třeba pomazánku z jejich pečené varianty. Pečení z nich vytáhne sladkou chuť, která se v pomazánce snoubí s kyselým citronem, štiplavým česnekem a jemným žervé. Pomazánka z pečených paprik bude chutnat i dětem, stačí vynechat česnek a citronovou kůru.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Pomazánka z pečených paprik

Pomazánka z pečených paprik patří mezi ty složitější na přípravu. Tentokrát nestačí jen smíchat ingredience dohromady, ale papriky je potřeba předem upéct a poté oloupat. Výsledná chuť za to ovšem rozhodně stojí.

Pokud máte plynový sporák, můžete papriky upéct nad ním, ve větším množství je ale jednodušší použít troubu.

Co potřebujete:

  • 2 větší červené papriky nebo 4 menší kapie
  • 250 g žervé nebo lučiny
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kůru z 1 bio citronu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl, pepř
Papriky upečte s česnekem. Canva

Postup

  1. Papriky či kapie umyjte a každou z nich rozkrájejte zhruba na 4 až 6 kousků, podle jejich velikosti. Nakrájené kousky dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, přidejte stroužky česneku, osolte a opepřete.
  2. Dejte péct do trouby předehřáté na 220 °C na 35 minut, dokud lehce nezčernají.
  3. Ihned po upečení kousky paprik přesuňte do skleněné mísy, kterou zakryjte potravinářskou fólií. Papriky se zapaří a lépe z nich půjde sundat slupka. Vyčkejte 10 minut.
  4. Papriky zbavte slupek, pokud to nepůjde úplně dokonale, nevadí. Oloupejte také stroužky česneku.
  5. Papriky nechte vychladnout a vložte je spolu s žervé, česnekem, citronovou kůrou a citronovou šťávou do mixéru. Dobře promixujte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
  6. Pomazánku nechte ideálně alespoň 1 hodinu vychladit, aby se všechny chutě propojily.
  7. Podávejte s pečivem nebo namažte na jednohubky.

Čím nahradit kůru z čerstvého citronu

Nejen tato pomazánka, ale velké množství jídel si v receptech často žádá citronovou kůru. Samozřejmě tu bio, abyste si do jídla nestrouhali pesticidy. Buď můžete mít v lednici neustálou zásobu čerstvých bio citronů, nebo na to můžete vyzrát jinak. Stačí si koupit sušenou citronovou kůru v pytlíku. Například Vitana prodává sáček s 13 gramy za cenu kolem 22 Kč a značka koření Avokádo balení 14 g okolo 18 Kč. Chuť i vůně je podobná jako u čerstvé kůry, a navíc vám odpadne strouhání.