Jak účinně a rychle vypudit červy z třešní a švestek? Pomůže jednoduchý trik s octem a solí

Třešně v misce Ivanna Pavliuk / Shutterstock.com

Bohatá úroda a zdravé ovoce jsou snem každého pěstitele. Plody jsou však ohrožené různým hmyzem, který je příčinou jejich červivosti a dalších nemalých škod. Naštěstí ale existuje několik jednoduchých triků, jak boj s červy vyhrát. Poradíme vám, jak pomocí vody, soli a octu vypudíte z ovoce červy, kteří jsou ukrytí v třešních a švestkách.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Kde se červi v plodech berou?

Nepřítel švestek se nazývá pilatka švestková. Jedná se o bylinnou vosu, která klade vajíčka do květů. Z těch se vylíhnou larvy, které se živí oplodím a později i jádrem plodu. Dorostlé larvy pak z předčasně spadaného ovoce zalézají do země. Tam přežívají do příštího jara, kdy se z nich líhnou dospělci a napadají novou úrodu.

Červivost třešní způsobuje vrtule třešňová, která klade vajíčka pod slupku nedozrálých plodů. Z vajíček se poté líhnou malí bílí červíci, kteří se živí šťávou a dužinou plodů, což vede k jejich měknutí, zahnívání a následnému opadu.

Jak chránit ovocné stromy před červy?

Nejlepší variantou by samozřejmě bylo, kdyby plody otravným hmyzem vůbec napadené nebyly. Zachránit kompletně celou úrodu se vám asi nikdy nepodaří, ale při správném postupu můžete snížit ztráty na minimum.

Červ v třešni Tomasz Klejdysz / Shutterstock.com

Včas vyvěste lepové desky

Aby byl zásah proti vrtuli a pilatce účinný, je důležité nepromeškat chvíli, kdy se na stromu objeví. Na stromy třešní vyvěste žluté lapače zhruba v druhé polovině května. Švestky před pilatkami ochráníte bílými lepovými deskami. Ty vyvěste asi týden před začátkem kvetení.

Desky je ideální rozvěsit do obvodu korun stromů, přičemž doporučujeme vyvěsit dva kusy na metr výšky stromu. Dospělý hmyz je barvou desek velmi přitahován, a tak se lapí do vaší pasti. Takovýmto včasným odchytem ještě předtím, než stihne naklást vajíčka, významně snížíte jeho počet, a tedy i červivost plodů.

Jak snadno vypeckovat třešně

Starejte se o půdu pod stromy

Jak už bylo řečeno, larvy ze spadaných plodů zalézají do půdy, kde přezimují a na jaře jako již dospělí jedinci napadají novou úrodu. Je tedy velmi důležité jejich množství v půdě co nejvíce omezit. Udělat můžete následující:

  • Nenechávejte spadlé plody povalovat na zemi a co nejdříve je všechny posbírejte. Poté je můžete hodit do popelnice na bioodpad nebo spálit. Nedoporučujeme je však vysypat na kompost, protože by tam larvy mohly zimu přežít a úrodu následující rok i tak napadnout.
  • Půdu pod stromy také můžete posypat páleným prachovým vápnem a na podzim hluboko zrýt.
Červ v třešni Brilliance stock / Shutterstock.com

Ochranné postřiky pro kvalitní úrodu

Přestože se postřik chemickými látkami příliš nedoporučuje, pokud si s každoroční červivou úrodou už opravdu nevíte rady, postřik vám může pomoci. Účinnou a bezpečnou ochranu švestek proti pilatkám nabízí například přípravek Zolone 35 EC, který neškodí včelám. Postřik proveďte nejlépe po opadu okvětních plátků.

Jak ošetřit třešeň? Sáhněte například po přípravcích Calypso 480 SC, Mospilan 20 SP či Reldan 22, které vás vyjdou jen na pár desítek korun. Postřik provádějte ideálně v době, kdy je vrtulí přilepených na žlutých deskách nejvíce.

Jak odstranit červy z třešní nebo švestek?

Pokud jste úrodu před červy nestačili ochránit, nezoufejte. Plody se totiž dají ještě zachránit, rozhodně se jich tedy nemusíte zbavovat. Poradíme vám jeden velmi jednoduchý a naprosto účinný trik, jak červíky vypudit.

Postup:

  1. Do větší nádoby (záleží na množství třešní či švestek) nalijte vodu a buďto přidejte sůl (na litr vody cca 20 g soli), nebo do ní přilijte trochu octu. Obě tyto látky červům velmi vadí, proto začnou z plodů vylézat ven a poté spadnou ke dnu.
  2. V lázni nechte plody zhruba 3 hodiny, červy následně vylijte a třešně propláchněte.

Tento proces můžete udělat i se zdravou úrodou – jen abyste se ujistili, že vás opravdu žádný červík při konzumaci nepřekvapí. A nemusíte se bát – jakmile třešně propláchnete, vůbec nepoznáte, že ovoce plavalo v nějakém nálevu.

Zdroj: Dama.cz, Agrolib.rs, Instory.cz