Zavařené okurky jsou tradiční pochutinou, která nesmí chybět v žádné spižírně. Každá rodina má svůj unikátní, léty ověřený recept na ty nejlepší nakládačky. Pokud se zavařováním teprve začínáte, v našem článku najdete několik rad, díky kterým nešlápnete vedle, a celou zimu si tak budete moci pochutnávat na výborných okurkách.
Na zavařování se hodí menší a tvrdší kusy. Nenechte se zlákat nižší cenou a vybírejte opravdu mladé a nepřerostlé kousky, které i po zavaření zůstanou krásně křupavé. Velké kusy dejte raději stranou, nebo je zavařte samostatně. S menšími okurkami budete mít také méně práce při cpaní do sklenic.
Tradičně se do nakládaček přidává mrkev a cibule, milovníci ostrých chutí mohou vyzkoušet i feferonky nebo česnek. Pokud zavařujete pro děti, raději se držte osvědčené základní varianty. Dospělí zase ocení netradiční kombinaci chutí, které dosáhnete přidáním vinného listu nebo křenu.
Všechny suroviny musejí být perfektně čisté, aby ve sklenici neplesnivěly. Každou okurku očistěte kartáčkem a vyhoďte všechny nahnilé nebo měkké kusy. Cibule i mrkev musejí být také řádně očištěny. Mrkev nakrájejte na kolečka a cibuli na měsíčky.
Tip: Pohrajte si s tím, jak budou okurky vypadat, a oživte sklenice, aby byly pastvou i pro oko. Stačí, když vykrajovátkem upravíte mrkev do tvaru hvězdičky nebo srdíčka. Pokud nemáte po ruce vykrajovátka, nevadí, stačí do mrkve udělat pár zářezů ostrým nožem – vykrojíte si své vlastní kytičky. Sklenice ozdobte čtverečkem látky a převažte provázkem nebo stáhněte gumičkou. Takové skleničky vlastních zavařených okurek můžete s klidem i věnovat, když jdete na návštěvu nebo jen tak pro radost svým blízkým.
Dokonalou chuť okurkám dodá pouze správně dochucený nálev. Někdo při výrobě láku sáhne po předpřipravené směsi z obchodu, která se svaří dle návodu na sáčku. Jiní mají svůj osvědčený recept se specifickým poměrem koření. Tradiční koření do láku je černý pepř, kopr, nové koření a bobkový list. Bát se nemusíte ani fenyklu, hořčičného semínka, nebo dokonce skořice.
S octem zacházejte opatrně a do nálevu jej přilévejte raději postupně. Výraznější chuti dosáhnete, pokud lák připravíte několik dní dopředu a koření v něm necháte vylouhovat. Nálevu si připravte raději více, aby vám vystačil na všechny sklenice.
Do velkého hrnce nalijeme 3 l vody, přidáme ocet a přisypeme ostatní koření. Pak už jen 15 minut povaříme a nálev je hotový.
Kupte se slevou Ocet kvasný lihový Bzenecký.
Okurky naplňte do uzavíratelných sklenic. Na dno dejte několik koleček mrkve, trošku cibule a doplňte okurkami až po okraj. Napěchované sklenice zalijte nálevem. Všechny okurky musejí být pod hladinou, jinak po zavaření změní barvu a změknou. Před uzavřením otřete hrdlo sklenice lihem nebo vysokoprocentním alkoholem, tím zamezíte šíření plísně.
Okurky se obvykle zavařují do sklenic o objemu 0,7 litru, tzv. „sedmiček“, při teplotě 85 °C. Rozhodující je doba, po kterou jsou této teplotě vystaveny. Sedmičkovým sklenicím zpravidla stačí dvacet minut, litrové sklenice zavařujte o pět minut déle a poloviční naopak po dobu o pět minut kratší.
Okurky se tradičně zavařují v hrnci na plotně. Na trhu jsou nyní k dostání modernější elektrické hrnce, které zavařování usnadní. Nastavíte si na nich teplotu a požadovanou dobu sterilace – a hrnec se sám o všechno postará. Podobně můžete zavařovat i v troubě na plechu s vodou, kdy sklenice otočíte dnem vzhůru a následně je necháte v této pozici i vychladnout.
Tip našich babiček: Vyzkoušejte sterilovat okurky na 80 °C zhruba 20 minut a poté zabalit sklenice do deky, aby vychladly. Okurky pak mají krásně zelenou barvu.
Kupte se slevou Zavařovací sklenice.
Milovníci experimentů mohou zkusit zavařování v mikrovlnce. Sedmičkové sklenice se sterilují pět minut při výkonu 700 W, tento způsob je však vhodný pro menší počet skleniček. Nejzajímavějším způsobem je asi zavařování v myčce, kdy se sklenice sterilují po zapnutí programu s nejvyšší teplotou. Při zavařování v troubě, mikrovlnce a myčce se sklenice nesmějí dotýkat, aby nepopraskaly.
Správně zavařené okurky vydrží na chladném a temném místě i několik let, ale určitě je zužitkujete dříve. Výborně doplní pečené maso, různé omáčky nebo si na nich můžete pochutnat jen tak, když vás honí mlsná.