Jak vybrat vánoční stromek? Důležitá je i péče o něj doma

Vánoční stromek v obývacím pokoji u křesla Canva

Vánoce se kvapem blíží a začíná být jasné, že musí padnout rozhodnutí také ohledně jednoho z hlavních aktérů, tedy vánočního stromku. Zatímco někdo již před lety zvolil umělou variantu, jiní si dopřejí stromek živý. Jak zařídit, aby vydržel co nejdéle?

Přečtěte si také

5 tipů na víkendový oběd: Co uvařit v sobotu a v neděli?

Živý stromek? Myslíš na ekologii? Ano!

S příchodem prosince se na parkovištích začínají objevovat malé lesy. Potkat zde můžete několik druhů stromů v různých velikostech i tvarech. Jaký vybrat, je otázkou osobních preferencí a velikosti prostoru, kde bude umístěn.

Řada známých se možná podiví, že stále kupujete živý stromek, a budou argumentovat ekologií. Vězte, že vypěstování vánočního stromku (a jeho následná likvidace) je výrazně ekologičtější než výroba a likvidace stromku umělého.

Ten se navíc vyplatí až při pravidelném používání po dobu alespoň 20 let. Nenechte se tedy odradit a svému živému úlovku dopřejte náležitou péči.

Začíná to nákupem

Upřednostněte spíše venkovní prodejce, stromkům je v chladném prostředí výrazně lépe. Při výběru se vždy podívejte na jehlice, které by měly být svěží a při doteku rozhodně zůstat na stromě. Zkontrolujte i větve, zda nejsou poničené. Pro příjemnější přepravu doporučujeme stromek nechat zabalit.

Kmínek si rozhodně nechte seříznout, jinak si budete muset pořídit také sekyrku (obzvlášť v městských bytech nebývá standardním vybavením). Pozor však na kůru na kmínku. Stromek „pije“ prostřednictvím pletiva pod kůrou – pokud jej odstraníte, zabráníte příjmu vody.

Vánoční stromek v bytě vedle pohovky Canva

Jak udržet stromek déle čerstvý?

  1. Co nejdéle mějte stromek v chladném prostředí (ideální je zimní zahrada, zahradní domek nebo zastíněné místo na terase či balkónu).
  2. Pozor na střídání teplot a přímé sluneční záření – pakliže jej umístíte na balkón, kam svítí přes den sluníčko, stromek se začne vysoušet a vadnout.
  3. Používejte stojany, kam lze nalít vodu. Dají se koupit v různých rozměrech. Navíc bude stromek díky váze vody více stabilní.
  4. Před umístěním do stojanu s vodou stromek seřízněte (odstraníte tak zaschlou smůlu, která mu znemožňuje nasát vodu). Dejte si však pozor, aby zbylá kůra zasahovala až do vody, neloupejte ji.
  5. Pokud nemáte stojan s nádobkou na vodu, pravidelně stromek roste rozprašovačem.
  6. Ozdoby věšte spíše ke kmínku a větve příliš nezatěžujte. Krásné ozdoby si můžete vybrat v akci v Tescu (15 ks za cenu 55,90 Kč) nebo v UNI HOBBY (12 ks za 59 Kč).
Ještě je čas na dokoupení vánočních ozdob

Jak a kdy odstrojit vánoční stromek?

Zatímco některé tradice uvádějí, že vánoční strom s námi může zůstat až do Velikonoc, zpravidla se s ním loučíme na Tři krále. Jenže jak to udělat, abychom doma ještě dlouho po Vánocích nenacházeli zapadlé jehličky a pohyb po bytě nebyl možný jen v pevné obuvi? Přinášíme pár tipů:

  1. Před jakoukoli manipulací rozprostřete pod stromkem igelit, případně staré prostěradlo.
  2. Společnými silami posuňte stromek do prostoru, abyste měli přístup k ozdobám.
  3. Sundejte vše (včetně kovových háčků či šňůrek), aby nebyl problém s likvidací stromku.
  4. Jakmile je odzdobeno, vezměte si delší provázek a stáhněte větve. Pokud se totiž budete bytem a chodbou pohybovat bez sepnutých větví, dřív nebo později o něco zavadíte. A vodopád jehliček lze jen těžko zastavit.
Vánoční ozdoby na živém stromku Canva

Kam se stromkem po Vánocích?

Většina měst stromky sváží a kompostuje, případně z nich dělá štěpku, která se používá mimo jiné k ochraně rostlin v městských parcích, případně jako ozdoba.

Tip od Kupi.cz: Pokud použijete stromek na tvorbu vlastního kompostu, připravte si po odzdobení velký pytel a systematicky odstříhejte větve, které je pak možné zkompostovat. Snížíte tak rovněž riziko padajících jehliček.

Pozor: Kvůli riziku zapomenutého háčku se nedoporučuje nosit strom do lesa. Zvěř by se mohla zranit.

Vánoční stromeček v květináči, světýlka Canva

Živý stromek v květináči

Alternativou klasického řezaného vánočního stromku může být stromek v květináči. Je však třeba si uvědomit, že se nejedná o klasickou pokojovou rostlinu ani o legraci „jen“ přes Vánoce. Pořád je to strom, který potřebuje péči. Jak na něj?

  • Nechte jej co nejdéle zdobit balkón nebo terasu. Do tepla (teploty nad 20 ˚C) jej dejte maximálně na 14 dní.
  • Stromek v květináči špatně snáší blízkost zdroje tepla (topení, přímotopy...).
  • Pravidelně jej zvlhčujte prostřednictvím rozprašovače.
  • Jednou za rok ho pohnojte.
  • Zalévejte často, ale málo. Půda musí být vlhká, ne promáčená.
  • Ocení světlo. Pokud jej máte v místnosti, kam pravidelně nechodíte, rozsviťte mu.
  • Vyhněte se prskavkám a svícím. Vyzrajte na to vánočním řetězem nebo LED osvětlením.